Νάξος: Σπάνια τοιχογραφία της Παναγίας

Newsroom.
16/08/2024 12:37
 
 
 

 

Tαιριαστή με την ημέρα, αλλά και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα από αρχαιολογικής άποψης ήταν η ανάρτηση με την οποία «γιόρτασε» τον Δεκαπενταύγουστο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Ειδικότερα, όπως πληροφορήθηκαν χθες οι «φίλοι» της Εφορείας από το Facebook, σε βυζαντινό ναό της Νάξου εντοπίστηκε πρόσφατα μια τοιχογραφία της Παναγίας, που χρονολογείται πριν από την Εικονομαχία (726-842 μ.Χ.) και η οποία θεωρείται σπάνια.

Οπως σημειώνει στην ανάρτηση ο προϊστάμενος της ΕΦΑ Κυκλάδων, Δημήτρης Αθανασούλης, η Νάξος έχει το προνόμιο να διατηρεί μοναδικής σημασίας τοιχογραφίες που φιλοτεχνήθηκαν κατά την προεικονομαχική περίοδο, με αυτή που αναρτήθηκε να αποτελεί, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες της «Καθημερινή», μέρος ενός μεγαλύτερου συνόλου. Μάλιστα η συγκεκριμένη τοιχογραφία είναι, σύμφωνα με την ανάρτηση, «χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της σπάνιας και συγκλονιστικής τέχνης».

Ενδεικτικά, στη φωτογραφία που συνοδεύει την ανάρτηση και η οποία απεικονίζει το πρόσωπο της Παναγίας, είναι εμφανείς ορισμένες ελληνιστικές και ρωμαϊκές επιδράσεις στην προεικονομαχική βυζαντινή ζωγραφική.

Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι η τοιχογραφία εντοπίστηκε πίσω από στρώματα ασβέστη που την κάλυπταν.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 35 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*