Δημήτρης Αθανασούλης: «H Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων υλοποιεί ένα πλήθος έργων στη Νάξο»

Newsroom
22/08/2024 01:41
 
 
 

 

«Ένα πλήθος έργων, υλοποιεί στη Νάξο, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων» τόνισε μιλώντας στον Aegean Voice 107.5 και την εκπομπή «Μέρα μεσημέρι» με την Πόπη Αλιμπέρτη, ο προϊστάμενός της Δημήτρης Αθανασούλης.

Αναφερόμενος σε βυζαντινό ναό της Νάξου όπου εντοπίστηκε πρόσφατα μια τοιχογραφία της Παναγίας, υπογράμμισε ότι αυτή χρονολογείται πριν από την Εικονομαχία και θεωρείται σπάνια. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, η Νάξος έχει το προνόμιο να διατηρεί μοναδικής σημασίας τοιχογραφίες που φιλοτεχνήθηκαν κατά την προεικονομαχική περίοδο.

«Η ΕΦΑ Κυκλάδων στο πλαίσιο προγράμματος, διεξάγει συντήρηση τοιχογραφιών σε εκκλησίες του νησιού και μεγαλύτερες παρεμβάσεις σε βυζαντινά μνημεία» τόνισε.

Αναφερόμενος στη Νησίδα Μουσείων στο Κάστρο της Νάξου ανέφερε ότι διπλασιάστηκε η χρηματοδότηση του έργου από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το οποίο εκτός απροόπτου θα ολοκληρωθεί το 2027.

Ο κ. Αθανασούλης υπογράμμισε επίσης ότι «η Νησίδα Μουσείων της Νάξου θα αποτελέσει ένα έργο μοναδικό στον κόσμο».

Ερωτώμενος σχετικά, ο προϊστάμενος της ΕΦΑ Κυκλάδων αναφέρθηκε και στη δημιουργία του Κέντρου Έρευνας και Μελέτης Κυκλαδικού Πολιτισμού, υπογραμμίζοντας τη σημαντικότητά του και διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για ανεξάρτητο από τη Νησίδα Μουσείων έργο, για το οποίο έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και θα χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Σε ό,τι αφορά τις αρχαιολογικές έρευνες και ανασκαφές που γίνονται στο οικόπεδο που προορίζεται για την ανέγερση του Δικαστικού μεγάρου στο νησί, σημείωσε ότι αυτές έχουν σταματήσει προσωρινά αφού δεν υπάρχουν πιστώσεις από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Τέλος, ο κ. Αθανασούλης απαντώντας σε σχετικό με την Πορτάρα ερώτημα για το ενδεχόμενο επιβολής εισιτηρίου στους επισκέπτες της, τόνισε μεταξύ άλλων:
«Τα μνημεία, τα οποία στην συνείδηση του κόσμου αλλά και στην συνειδητή απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού δεν έχουν αποκτήσει περίφραξη και εισιτήριο είναι γιατί αυτά έχουν εμβληματικό χαρακτήρα και έχει προτιμηθεί η πρόσβαση του κοινού να είναι ακώλυτη. Μέσα σε αυτά τα μνημεία περιλαμβάνονται και όλες οι εκκλησίες της Νάξου όπως και μνημεία αρχαία και βυζαντινά σε όλη την επικράτεια. Το ζήτημα επιβολής εισιτηρίων είναι μία μείζον απόφαση που προϋποθέτει μεγάλες αλλαγές στην λειτουργία του χώρου και μεγάλες επεμβάσεις».

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 5 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*