Η 15η Γιορτή της Πατάτας Νάξου παίρνει φέτος χαρακτήρα διαμαρτυρίας

Newsroom.
04/09/2024 19:48
 
 
 

Η Πατάτα της Νάξου κινδυνεύει από τη λειψυδρία

Προφητικό αποδείχθηκε το περιεχόμενο της περσινής 14ης Γιορτής της Πατάτας Νάξου, που διοργανώθηκε μαζί με το 5o Food Experience Graviera Naxos με μεγάλη επιτυχία από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου.

Προφητικό, γιατί επιλέχθηκε το θέμα «Κλιματική Αλλαγή και Γαστρονομία», σε μία προσπάθεια προειδοποίησης, ευαισθητοποίησης και προβληματισμού των τοπικών, περιφερειακών και κεντρικών Αρχών και της κοινωνίας για τις καταστροφικές αλλαγές που συντελούνται στο περιβάλλον και επηρεάζουν άμεσα τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, ειδικά στα νησιά μας και ειδικότερα στη Νάξο.

Η βράβευση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και μετεωρολόγων που παρέστησαν στη Γιορτή έγινε για αναγνώριση της σημαντικής τους προσφοράς στον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο του νησιού μας, μέσω των καιρικών προβλέψεων που κάνουν.

Δυστυχώς, ο κώδωνας κινδύνου που κρούσαμε εγκαίρως και πριν την περσινή Γιορτή, δεν εισακούστηκε από τους αρμόδιους. Η φετινή ξηρασία και ανομβρία οδηγεί τα εκλεκτά προϊόντα της Νάξου, που έχουν ευρωπαϊκή ταυτότητα, αναγνώριση και πιστοποίηση της ποιότητάς τους, σε κρίση. Ειδικά η πατάτα της Νάξου αντιμετωπίζει το φάσμα της εξαφάνισης, λόγω λειψυδρίας. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες και η έλλειψη αρδευτικών υποδομών οδηγούν την αγορά της ναξιακής πατάτας σε κατάρρευση.

Γι’ αυτό φέτος η Γιορτή της Πατάτας Νάξου (6-8 Σεπτεμβρίου) παίρνει κυρίως τη μορφή έντονης ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ παραγωγών και συνεταιριστών του νησιού, με τη συμπαράσταση αγροτών και συνεταιριστών από άλλα μέρη της Ελλάδας.

• Διαμαρτυρίας για τον κίνδυνο αφανισμού της καλλιέργειας του μοναδικού αυτού αγαθού της ναξιακής γης, το οποίο, όμως, παράλληλα θα το τιμήσουμε ως προϊόν Προστασίας Γεωγραφικής Ένδειξης, προϊόν που έχει συγκεκριμένη γεωγραφική προέλευση, φήμη και δεδομένη ποιότητα.

• Διαμαρτυρίας για την αδράνεια των αρμόδιων κεντρικών, περιφερειακών και τοπικών οργάνων, για την αδυναμία έγκαιρης πρόληψης της σημερινής απελπιστικής κατάστασης και τη λήψη συντονισμένων και προγραμματισμένων ενεργειών εξασφάλισης νερού άρδευσης.

• Διαμαρτυρίας για την καθυστέρηση έργων υποδομής (όπως το Φράγμα του Τσικαλαριού, αλλά και άλλων μικρότερων έργων και δράσεων), στο πλαίσιο ενός τοπικού προγράμματος για το νερό και τις χρήσεις του.

Παράλληλα, θα διατρανώσουμε ότι θα προστατεύσουμε το εμβληματικό αυτό προϊόν μας από κατάχρηση ή απομίμηση της καταχωρισμένης ονομασίας του και θα ενημερώνουμε σχετικά τους καταναλωτές.

Μέχρις ότου η πατάτα της Νάξου ξαναβρεί την παραγωγική ταυτότητά της, με τη λύση των αρδευτικών προβλημάτων καλλιέργειάς της και δεδομένου ότι οι παραγωγοί αποθαρρύνονται και εγκαταλείπουν, για αντικειμενικούς λόγους, τα πατατοχώραφα, ζητούμε την άμεση χορήγηση αποζημιώσεων για τις ζημιές που προκλήθηκαν στην περσινή και φετινή παραγωγή από ακραίες συνθήκες ανομβρίας,
με τροποποίηση του ασφαλιστικού Κανονισμού του ΕΛΓΑ (στον οποίο θα υπαχθεί και η ακαρπία), ή από πιστώσεις «de minimis» ή από κρατικές οικονομικές ενισχύσεις.

Έτσι θα καταφέρουμε να μην αποξενωθεί ο παραγωγός από τη γεωργική γη, την καλλιέργεια και τον τόπο του.

(Visited 35 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*