Μονή Νάξου: Πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων της Παναγίας Δροσιανής

Newsroom
06/09/2024 01:18
 
 
 

 

Το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Σεπτεμβρίου 2024, θα πραγματοποιηθούν οι καθιερωμένες εορταστικές εκδηλώσεις για το Γενέσιον της Υπεραγίας Θεοτόκου στην ιστορική εκκλησία της Παναγίας Δροσιανής, στη Μονή Νάξου. Το πρόγραμμα των εορτασμών περιλαμβάνει:

– Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, 19:00: Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετά Λιτής, Αρτοκλασίας και θείου Κηρύγματος, κατά το Μοναστηριακό Τυπικό.
– Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου, 07:30: Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Οι πιστοί καλούνται να παρευρεθούν στις εκδηλώσεις για να τιμήσουν το Γενέσιον της Παναγίας και να συμμετάσχουν στη Θεία Λειτουργία στο ιστορικό μνημείο της Παναγίας Δροσιανής.

Όπως αναφέρει η πρόσκληση για συμμετοχή στις θρησκευτικές εκδηλώσεις:
Ο εορτασμός της Παναγίας στη Μονή, είναι ιδιαίτερος και συγκινητικός. Θυμίζει τη Θεοφύλαχτο Βασιλεύουσα, την πόλη της Παναγίας, την πόπη της Υπερμάχου Στρατηγού με τα Ιερά Αγιάσματα, τους θρύλους, τις εμφανίσεις και τα θαυμαστά γεγονότα.

Προέκταση αυτής της θεοφύλαχτης πόλης, το μικρό Βυζάντιο η Μονή, το χωριό της Παναγίας με την κυρά μας την Παναγία τη Δροσιανή, προστάτιδα και έφορο, αυτού του ευλογημένου τόπου.

Λίγα λόγια για την Παναγία την Δροσιανή

Η Παναγία η Δροσιανή είναι ένα ιστορικό Βυζαντινό μοναστήρι, στη βόρεια άκρη της κοιλάδας της Δρυμαλίας, είναι από τα αρχαιότερα των Βαλκανίων (4ος ή 6ος αιώνας).

Κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας το μοναστήρι και ο πέριξ αυτού χώρος αποτελούσε ιδιαίτερο τιμάριο του οίκου Μπελόνια. Μετά την κατάληψη της Νάξου από τους Τούρκους ο τελευταίος Φράγκος Δούκας της Νάξου και Αιγαίου Πελάγους Ιωάννης Δ΄ Κρίσπης με έγγραφο που εξέδωσε το 1555 εκχώρησε το μοναστήρι στην ελληνική ορθόδοξη εκκλησία.

Από το Μοναστήρι αυτό το μεγαλύτερο μέρος του ήταν θαμμένο και μόλις τη δεκαετία του 70 έγιναν οι ανασκαφές από την αρχαιολογική υπηρεσία όπου και αποκαλύφθηκε πλήρως. Μέχρι τότε το μόνο μέρος που ήταν ορατό ήταν η κυρίως εκκλησία που ήταν και η πλέον πρόσφατη. Η εκκλησία είναι στην ουσία ένα σύμπλεγμα από τέσσερις εκκλησίες. Είναι Βυζαντινού ρυθμού και όλοι οι χώροι του, εσωτερικά και εξωτερικά είναι σε σχήμα σταυρού.

Πολλοί οι θρύλοι για το πως χτίστηκε και το πως επελέγη η τοποθεσία. Οι παλαιότεροι κάτοικοι του χωριού μεταφέρουν ότι αν και αρχικά είχε επιλεγεί άλλο μέρος για το κτίσιμο της εκκλησιάς η εικόνα της Παναγίας μεταφερόταν κάθε βράδυ στο συγκεκριμένο μέρος.

Η ονομασία «Δροσιανή» εικάζεται ότι προήλθε από το ότι οι κάτοικοι του χωριού σε μια πολύ μεγάλη περίοδο ανομβρίας απευθύνθηκαν στην Παναγία με λειτουργίες και τάματα για να την παρακαλέσουν να βρέξει έτσι ώστε να μην ξεραθούν τα δέντρα και οι μπαξέδες και να ζήσουν οι κάτοικοι που κατ’ εξοχήν είναι αγρότες.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

(Visited 27 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*