Νάξος: «Μια βραδιά κάτω από την ελιά» με Βαλτινό, Κότσιρα, Hislop και διάσημους chef (πρόγραμμα)

Newsroom
23/09/2024 21:38
 
 
 

 

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η πολιτιστική πρωτοβουλία «Μια βραδιά κάτω από την ελιά» διοργανώνει δράσεις στη Νάξο υπό τον θεματικό τίτλο «Στιγμή ολοστρόγγυλη». Από τις 2 έως τις 5 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθούν μουσικές βραδιές, γαστρονομικές συναντήσεις, παρουσίαση βιβλίου και παιδικά εργαστήρια, σε τοποθεσίες όπως οι Κάμπονες, η Αγία Άννα, το Φιλώτι και η Ποταμιά. Η διοργάνωση στοχεύει στην ανάδειξη της τοπικής παράδοσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Νάξου, με τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών όπως ο Γιάννης Κότσιρας, ο Γρηγόρης Βαλτινός και η συγγραφέας Victoria Hislop, καθώς και διάσημων σεφ από τη Νάξο και τη Γαλλία.

Η Μαρία Πολυκρέτη, εμπνεύστρια της πολιτιστικής πρωτοβουλίας «Μια βραδιά κάτω από την ελιά», αναφέρθηκε με συγκίνηση στην καταγωγή και την ιστορία της διοργάνωσης, η οποία ξεκίνησε από το κτήμα Κάμπονες στη Νάξο, έναν ελαιώνα που φιλοξενεί παιδικές μνήμες και γαστρονομικές εμπειρίες. Στη φετινή διοργάνωση «Στιγμή ολοστρόγγυλη», τρεις γενιές γυναικών συναντιούνται για να μαγειρέψουν, ενώ η κ. Πολυκρέτη τόνισε τη σημασία της εκπαίδευσης και ενδυνάμωσης των γυναικών, η οποία ξεκίνησε πριν από τρεισήμισι αιώνες στο μοναστήρι των Ουρσουλινών στη Νάξο. Η πρωτοβουλία τιμά την ιστορική σχέση του νησιού με τη Γαλλία, κοιτάζοντας ταυτόχρονα προς το μέλλον.

«Στιγμή ολοστρόγγυλη»

Η πολιτιστική πρωτοβουλία «Μια βραδιά κάτω από την ελιά», για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, διοργανώνει στη Νάξο δράσεις με θεματικό τίτλο «Στιγμή ολοστρόγγυλη»*. Μουσικές βραδιές, γαστρονομικές συναντήσεις, μία παρουσίαση βιβλίου και ένα παιδικό εργαστήρι ξεδιπλώνονται και ανασυντίθενται σε 4 ημέρες γιορτής! Φέτος, με γνώμονα τη μεγάλη αγάπη στην τοπική παράδοση και την ακόρεστη επιθυμία να ξαναγνωρίσουμε το νησί μας, σχεδιάσαμε δράσεις που στρέφουν το βλέμμα και την προσοχή σε διαφορετικές τοποθεσίες της Νάξου (Κάμπονες, Αγ. Άννα, Φιλώτι, Ποταμιά).

Η σφαιρική, ολιστική προσέγγιση ενός τόπου είναι η καλύτερη μέθοδος για να τον γνωρίσουμε και να ανακαλύψουμε πτυχές του που μπορεί να είναι βαθιά κρυμμένες. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να συγκεντρωθούμε στο παρόν, στο τώρα, στη στιγμή, ώστε να απολαύσουμε όσα έχει να μας προσφέρει απλόχερα. Αυτές είναι οι αξίες που διέπουν τη φετινή διοργάνωση. Η επιθυμία για απόλαυση και μοίρασμα. Αυτή τη χρονιά προσκαλούμε τη γνωστή συγγραφέα Victoria Hislop, καλλιτέχνες, όπως τον Γιάννη Κότσιρα, τον Γρηγόρη Βαλτινό, και διάσημους σεφ από τη Νάξο και τη Γαλλία, να μας ταξιδέψουν στη δική τους Νάξο. Η μουσική και η γαστρονομία είναι δείγματα τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς, ταυτότητας και κουλτούρας. Το μάζεμα γύρω από ένα μεγάλο τραπέζι για φαγητό, συζήτηση και τραγούδι είναι μια πλούσια βιωματική εμπειρία που ενεργοποιεί όλες τις αισθήσεις —όραση, όσφρηση, ακοή, γεύση και αφή.

Μαρία Πολυκρέτη: Αισθανόμαστε μεγάλη χαρά να τιμάμε την ιστορική και μακροχρόνια σχέση ανάμεσα στη Νάξο και τη Γαλλία με βλέμμα προς το μέλλον

Η Μαρία Πολυκρέτη, εμπνεύστρια της πολιτιστικής πρωτοβουλίας «Μια βραδιά κάτω από την ελιά» αναφέρει χαρακτηριστικά:
Άλλωστε όλα ξεκίνησαν από τις Κάμπονες! Σε αυτό το κτήμα, το μαγικό ελαιώνα που προσφέρει λάδι αιώνες τώρα και φιλοξενεί όλες τις παιδικές μου μνήμες και τις γαστριμαργικές εμπειρίες του παρόντος. Σε αυτόν τον τόπο, τρεις γενιές γυναικών (μητέρα, κόρη και εγγονή) συναντιούνται και μαγειρεύουν. Είναι ένα ακόμη σημείο κλειδί για τη φετινή διοργάνωση «Στιγμή ολοστρόγγυλη». Τρεισήμισι περίπου αιώνες μετά την ίδρυση του πρώτου σχολείου θηλέων στο μοναστήρι των Ουρσουλινών —όπου διδάσκονταν ανάγνωση, γραφή, χριστιανική κατήχηση και εργόχειρο. Τότε ξεκίνησε ο κύκλος εκπαίδευσης και ενδυνάμωσης των γυναικών του τόπου μας. Αισθανόμαστε μεγάλη χαρά να τιμάμε την ιστορική και μακροχρόνια σχέση ανάμεσα στη Νάξο και τη Γαλλία με βλέμμα προς το μέλλον.

*Από το ποίημα του Άγγελου Σικελιανού «Γιατί βαθιά μου δόξασα».

Το πρόγραμμα

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 1.604 times, 1 visits today)

One Comment

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*