Νάξος: Αντιπαραθέσεις στη Δημοτική Επιτροπή για τη ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών

Newsroom
25/09/2024 01:42
 
 
 

 

Στην χθεσινή συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, κυριάρχησε η συζήτηση για το κρίσιμο ζήτημα της ναυαγοσωστικής κάλυψης στις παραλίες του νησιού, το οποίο εξελίσσεται σε μια πολυσύνθετη υπόθεση που περιλαμβάνει τόσο πολιτικές όσο και νομικές διαστάσεις. Το κεντρικό θέμα της συζήτησης αφορούσε την εκδίκαση προσφυγής μίας εκ των δύο αντιδίκων εταιρειών στο Διοικητικό Εφετείο, με φόντο την ανάθεση του έργου της ναυαγοσωστικής κάλυψης, το οποίο δεν υλοποιήθηκε φέτος λόγω κακών χειρισμών και νομικών εμπλοκών.

Οικονομικά συμφέροντα και νομικές διαδικασίες

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Λεονάρδος Χατζηανδρέου άσκησε σκληρή κριτική στον χειρισμό του Δήμου, υποστηρίζοντας ότι οι ενέργειες ήταν λανθασμένες και οδήγησαν στην αποτυχία παροχής ναυαγοσωστικής κάλυψης στις πολυσύχναστες παραλίες του νησιού. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηανδρέου, ο δήμος καθυστέρησε αδικαιολόγητα στις διαδικασίες και κατέληξε να μην διαθέτει ναυαγοσώστες, γεγονός που συνέβαλε στην απώλεια των γαλάζιων σημαιών και σε τραγικά περιστατικά απώλειας ανθρώπινων ζωών.
«Το διαδικαστικό κομμάτι όπως το χειριστήκατε κ. δήμαρχε είχε ως αποτέλεσμα να σέρνεται μέχρι τώρα το Σεπτέμβριο η διαδικασία» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Μάλιστα, ο κ. Χατζηανδρέου πρότεινε την ίδρυση μίας δημοτικής υπηρεσίας ναυαγοσωστικής κάλυψης, με την αξιοποίηση ντόπιων κατοίκων της Νάξου που θα μπορούσαν να πιστοποιηθούν για το έργο αυτό. Με αυτόν τον τρόπο, υποστήριξε ότι ο δήμος θα μπορούσε να αναλάβει την κάλυψη των παραλιών με δικούς του πόρους, αποφεύγοντας τη σύναψη συμβάσεων με ιδιώτες και τις δικαστικές διαμάχες που ακολούθησαν.

«Εμείς είμαστε τελείως άλλης φιλοσοφίας και για τον τρόπο που κάνετε εσείς τις δημοπρασίες και για την λύση αυτού του ζητήματος. Δε συμφωνούμε ούτε στην συμμετοχή στις δημοπρασίες ούτε στην συμμετοχή του Δήμου σε αυτά τα δικαστήρια και τις διαμάχες ανάμεσα στις εταιρείες. Πιστεύαμε ότι υπήρχε ο νομικός τρόπος να σταματήσετε την διαδικασία εδώ και μήνες όταν είδατε το αδιέξοδο και είτε θα μπορούσατε να προκηρύξατε καινούργιο διαγωνισμό είτε να πάτε σε απευθείας αναθέσεις» τόνισε.

Η απάντηση του αντιδημάρχου Βαγγέλη Κατσαρά

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς υπεραμύνθηκε των ενεργειών του Δήμου, υποστηρίζοντας ότι ακολουθήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες για την ανάθεση της ναυαγοσωστικής κάλυψης σε ιδιώτες. Σύμφωνα με τον κ. Κατσαρά, η επιλογή της δημιουργίας δημοτικής υπηρεσίας ναυαγοσωστικής κάλυψης είχε μελετηθεί, αλλά κρίθηκε οικονομικά ισοδύναμη με την ανάθεση σε ιδιωτικές εταιρείες. Πρόσθεσε ότι πολλοί άλλοι δήμοι που επιχείρησαν να εφαρμόσουν το ίδιο μοντέλο, τελικά κατέληξαν να αναθέτουν σε ιδιώτες, λόγω των πρακτικών δυσκολιών που ανέκυψαν.

Επιπλέον, ο κ. Κατσαράς εξήγησε ότι η δικαστική εμπλοκή μεταξύ των δύο εταιρειών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, καθώς και οι προσφυγές που κατατέθηκαν, παρεμπόδισαν τη διαδικασία της ανάθεσης, με αποτέλεσμα το νησί να μείνει χωρίς ναυαγοσωστική κάλυψη κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. «Εμείς δεν θέλαμε να έχουμε ναυαγοσωστική κάλυψη; Φυσικά και θέλαμε. Αλλά εφόσον υπάρχει νομοθεσία εμείς ακολουθούμε πιστά τους νόμους» υπογράμμισε.

«Κουκλοθέατρο» η διαχείριση του θέματος

Ο Μανώλης Πολυκρέτης, κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για αδυναμία στη διαχείριση του ζητήματος, τονίζοντας ότι άλλες τουριστικές περιοχές, όπως η Πάρος, η Μύκονος και η Σύρος, κατάφεραν να εξασφαλίσουν ναυαγοσωστική κάλυψη, σε αντίθεση με τη Νάξο. Επιπλέον, αναφέρθηκε στα τρία δυσάρεστα περιστατικά που σημειώθηκαν σε παραλίες του νησιού, υποστηρίζοντας ότι η έλλειψη ναυαγοσωστών συνέβαλε άμεσα στα τραγικά αυτά γεγονότα. Ο κ. Πολυκρέτης υποστήριξε ότι η παραλία Αμίτη, μία από τις πιο επικίνδυνες παραλίες του νησιού, έπρεπε να έχει ναυαγοσωστική κάλυψη, και παρόλο που είχε υπογραμμιστεί από την παράταξη του, δεν έγινε.

Ο κ. Πολυκρέτης κατηγόρησε το δήμο για πολιτική ανικανότητα και επέκρινε τις δηλώσεις του αντιδημάρχου Βαγγέλη Κατσαρά, οι οποίες θεωρήθηκαν ανεύθυνες, κάνοντας λόγο για «κουκλοθέατρο». Ζήτησε να βεβαιωθούν τα πρόστιμα προσωπικά στον κ. Κατσαρά, αναλαμβάνοντας την πλήρη ευθύνη για την αδυναμία της διοίκησης του δήμου να εξασφαλίσει ναυαγοσωστική κάλυψη στις παραλίες. «Όταν παίρνετε μια αντιδημαρχία να είστε και υπεύθυνος γι αυτή τη θέση» είπε.

«Με την πολιτική ανικανότητα που έχετε φτάσαμε σε αυτό το σημείο. Δηλαδή να μπορεί ο δήμος να έχει ναυαγοσώστες και να μην κάνετε αυτά που οφείλατε να κάνετε. Γι αυτό φτάσαμε σε αυτό το σημείο… να γίνουμε ρεζίλι διεθνώς να χάσουμε τις γαλάζιες σημαίες και φέτος και του χρόνου, και να έχουμε και τρεις πνιγμούς σε παραλίες του νησιού» τόνισε.

Δημήτρης Λιανός: Το πρόβλημα βρίσκεται στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη ναυαγοσωστική κάλυψη

Ο δήμαρχος Δημήτρης Λιανός από την πλευρά του υπερασπίστηκε την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας από το δήμο, τονίζοντας ότι το πρόβλημα βρίσκεται στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη ναυαγοσωστική κάλυψη. Υποστήριξε ότι κάθε νησί έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και ότι η νομοθεσία πρέπει να προσαρμοστεί ανάλογα. Σημείωσε ότι το Διοικητικό Εφετείο, στο οποίο εκκρεμεί η προσφυγή, είχε ορίσει την εκδίκαση της υπόθεσης για τις 24 Σεπτεμβρίου, όταν η τουριστική περίοδος θα έχει ήδη ολοκληρωθεί, κάτι που δυσχέραινε την άμεση επίλυση του ζητήματος.

Ο κ. Λιανός αναγνώρισε την ανάγκη για νομοθετικές αλλαγές, ενώ παράλληλα υπεραμύνθηκε των ενεργειών του δήμου, υποστηρίζοντας ότι όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες είχαν τηρηθεί. Ανέφερε ότι η κάθε περίπτωση πνιγμού έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και ζήτησε να μην εκφράζονται αυθαίρετες κατηγορίες χωρίς τεκμηρίωση.

«Λέτε θάνατοι και θάνατοι. Το κάθε περιστατικό έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά. Ποιος είναι ο λόγος που πνίγηκε. Πνίγηκε; Έπαθε έμφραγμα; έπαθε εγκεφαλικό; Εσείς κ. Πολυκρέτη γνωρίζετε τα προσωπικά δεδομένα των ανθρώπων αυτών; Δεν μπορούμε να λέμε ότι θέλουμε. Έχουν γίνει και στο παρελθόν περιστατικά όμως δεν άκουσα τότε το ενδιαφέρον σας. Δεν άκουσα κανέναν να αγωνιά. Μόνο ο δήμαρχος Νάξου, ο Λιανός, αγωνιά» σημείωσε.

Δείτε το βίντεο

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 636 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*