Νάξος: Το έργο της Παναγίας της Αργοκοιλιώτισσας με προϋπολογισμό 8,1 εκατ. ευρώ

Newsroom.
30/09/2024 22:52
 
 
 

 

«Μια μεγάλη πινακίδα χρηματοδότησης της ΕΕ για 8,1 εκατομμύρια ευρώ από το αναπτυξιακό ταμείο ΕΣΠΑ 2014-2020 τράβηξε την προσοχή μου» έγραψε προ ημερών σε ανάρτησή του επισκέπτης του νησιού. Το έργο αφορά στην ανακατασκευή των υπαρχουσών και την κατασκευή νέων κοινωνικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων στον χώρο του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας της Αργοκοιλιώτισσας, έκτασης 37,5 στρεμμάτων, εποπτευόμενου από την Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας.

Παναγία Αργοκοιλιώτισσα ονομάζεται το ιερό εικόνισμα που βρέθηκε το 1836 στη θέση Αργοκοίλι στην ορεινή Νάξο. Στον χώρο όπου βρέθηκε ανεγέρθηκε το 1851 ο ναός της Παναγίας. Κοντά του, το 1962 οικοδομήθηκε ο μικρός ναός της Αγίας Άννας. Στον ίδιο χώρο ξεκίνησε το 1997 η ανέγερση ενός νέου ναού, ανατολικότερα του αρχικού, ο οποίος ολοκληρώθηκε το 2001.

Σε διαστάσεις κρίνεται ο μεγαλύτερος των Κυκλάδων. Σήμερα όλος ο χώρος χαρακτηρίζεται ως «Πανναξιακό προσκύνημα».

Οι εγκαταστάσεις υποδοχής προσκυνητών που ποτέ μετά την κατασκευή τους το 2001 δεν αξιοποιήθηκαν. [Facebook]
Μετά την κατασκευή του ναού και των εγκαταστάσεων υποδοχής των πιστών, δεν υπήρξε μεγάλη κινητικότητα στο Ιερό Προσκύνημα. Οι πιστοί έρχονται κυρίως στον εορτασμό του Ναού της Παναγίας Αργοκοιλιώτισσας, μια από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές γιορτές της Νάξου, πέντε μέρες μετά το Πάσχα, και όσοι έχουν κάνει τάμα να φτάσουν με τα πόδια από διάφορες περιοχές του νησιού, διανυκτερεύουν στα υπάρχοντα κελιά φιλοξενίας των προσκυνητών.

Ένα από τα υπάρχοντα κελιά φιλοξενίας προσκυνητών. [Facebook]
Προκειμένου το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας της Αργοκοιλιώτισσας «να αναδειχθεί σ’ έναν σύγχρονο χώρο φιλοξενίας πολιτιστικών και θρησκευτικών δραστηριοτήτων και να καθιερωθεί ως ένα πανελλήνιας εμβέλειας κοινωνικό, πολιτιστικό και θρησκευτικό κέντρο» η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων ενέκρινε στις 19 Μαΐου 2022 το έργο «Κοινωνικές και Πολιτιστικές εγκαταστάσεις Πανναξιακού Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Αργοκοιλιώτισσας» ποσού €8.100.000.

Κύριος του έργου ορίστηκε το Πανναξιακό Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Αργοκοιλιώτισσας και «Φορέας με Διαχειριστική επάρκεια, ικανότητα, πλήρως στελεχωμένη Τεχνική και Οικονομική Υπηρεσία και Φορέας Υλοποίησης, για την υποβολή της πρότασης και την υλοποίηση του έργου» ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Ο παλαιός ναός της Παναγίας της Αργοκοιλιώτισσας (1851). [Facebook]
Στο έργο θα εφαρμοστεί η «αρχιτεκτονική μελέτη που υλοποιήθηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο του Κοσμά και Άννας Σαββίδη & Συνεργάτες για την οργάνωση του χώρου του Ιερού Προσκυνήματος, εκτάσεως περίπου 37 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας του Ι. Προσκυνήματος, με την κατασκευή κοινωνικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων με πρότυπα και νέα καινοτόμα κτίρια, με ολοκληρωμένες παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας μέσω έξυπνων συστημάτων διαχείρισης, την αναβάθμιση και ανάπλαση του ανοιχτού χώρου και την ενίσχυση του πράσινου, εγκατάσταση συστήματος ΑΠΕ για την ενεργειακή αυτονομία του χώρου, καθώς και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών αποχέτευσης και διαχείρισης λυμάτων και απορριμμάτων με τεχνολογικά συστήματα, γύρω από τους υπάρχοντες τέσσερεις Ιερούς Ναούς, τον παλαιό της Ζωοδόχου Πηγής, της Αγίας Άννας, τον νέο αφιερωμένο στην Παναγία την Αργοκοιλιώτισσα, το εκκλησάκι αφιερωμένο στον Άγιο Σπυρίδωνα, καθώς και το μικρό ναΰδριο της Αγίας Ευρέσεως».

Μακέτα του σχεδιαζόμενου έργου. [Δήμος Νάξου]
Αναλυτικότερα προβλέπονται μουσείο-βιβλιοθήκη 300 τ.μ., τραπεζαρία 200 θέσεων, αίθουσα ομιλιών 300 θέσεων, αποκατάσταση παλαιών κελιών (100 κλινών), υπαίθριο αμφιθέατρο, χώροι στάθμευσης, διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, περίφραξη, βιοκλιματικός αρχιτεκτονικός σχεδιασμός για ενεργειακή αυτονομία και αναβάθμιση σε όλα τα κτήρια που θα εξυπηρετούνται πλήρως από σύγχρονες εγκαταστάσεις ψύξης-θέρμανσης, φωτισμού, ύδρευσης-αποχέτευσης, αερισμού ή κλιματισμού, τηλεφώνων, εξοπλισμό σύγχρονων τεχνολογιών και Σύστημα Διαχείρισης ΒΜS (Building management System).

Πρόκειται να κατασκευαστεί φωτοβολταϊκό πάρκο στα περιβόλια ανατολικά της έκτασης για την παραγωγή της απαιτούμενης ηλεκτρικής ενέργειας, να χρησιμοποιηθούν αντλίες θερμότητας για τις ανάγκες ψύξης θέρμανσης και να δημιουργηθεί μικρή ΕΕΛ και να τοποθετηθούν κάδοι ανακύκλωσης και βιοαποβλήτων.

9ΞΗΞΩΚΗ 7ΩΛ

Στη συνεδρίαση του Δήμου τον Μάιο του 2023 για τους όρους του ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την εκτέλεση του έργου, ο Βασίλειος Βρούτσης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου επισήμανε ότι «ο Δήμος μπαίνει σε μια διαδικασία να βοηθήσει για ένα έργο 8 εκατομμυρίων που καλά κάνει, αλλά θα ήθελα και θα προτιμούσα να είχε κάνει κάτι με ένα έργο 8 εκατομμυρίων που να αφορά την καθημερινότητα, την ποιότητα ζωής των πολιτών, το νερό και χίλια άλλα πράγματα με τα οποία έχει πραγματικά αρμοδιότητα ο Δήμος».

Τελικά τον Σεπτέμβριο του 2023 υπεγράφη η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία. «Η ορεινή Νάξος με την παράδοση του έργου θα αποκτήσει προσκυνηματικό τουρισμό αντάξιο της παρακαταθήκης της θρησκευτικής ιστορίας της, της εικόνας της Παναγίας της Αργοκοιλιώτισσας και της πίστης των Ναξιωτών» ανέφερε ο πρόεδρος Κοινότητας Κορώνου, Γιάννης Κωνσταντάκης.

Τον Ιούλιο του 2022 ο βουλευτής Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης είχε καταθέσει στη Βουλή τροπολογία για το έργο και τελικά τον Αύγουστο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» (ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ) του υπουργείου Ανάπτυξης.

Τον Φεβρουάριο του 2024 το τμήμα Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων γνωμοδότησε αρνητικά τη μελέτη «Κοινωνικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις Πανναξιακού Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Αργοκοιλιώτισσας» ως προς την ανέγερση των νέων κατασκευών, λόγω της μεγάλης κλίμακας της επέμβασης, η οποία όπως αναφέρει «θα προκαλέσει περαιτέρω βλάβη και αλλοίωση στο ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον των προστατευόμενων μνημείων, εντός και πέριξ του υφιστάμενου συγκροτήματος, δεδομένου ότι η εν λόγω επέμβαση σε δασική έκταση δεν είναι δυνατή, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Ψ2ΥΩ46ΝΚΟΤ ΝΣΞ γνωμοδοτηση

Καθώς όμως ο ναός είναι του 1851, δεν υπάγεται σε έγκριση από το Τμήμα Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, αλλά από τη Ναοδομία, η οποία έχει εγκρίνει τα αρχιτεκτονικά σχέδια οργάνωσης του χώρου από το 1997.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «Βιώσιμων Κυκλάδων» το χρηματικό ποσό του έργου έχει εκταμιευθεί και καταβάλλεται σταδιακά στην κοινοπραξία ΜΤ Α.Τ.Ε.-ΥΡΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΕ Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχουν μέχρι τώρα αισθητές επεμβάσεις στον χώρο που να αποδεικνύουν ότι το έργο θα έχει ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης, στους 30 μήνες από την ημέρα υπογραφής της, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2026. Ήδη τον Απρίλιο, εγκρίθηκε η παράταση προθεσμίας εκτέλεσης των εργασιών κατά 4 μήνες, δηλαδή έως τις 27 Ιουνίου 2026. Στο χθεσινό Δημοτικό συμβούλιο, ο δήμαρχος Νάξου Δημήτρης Λιανός, ανακοίνωσε ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν τον Νοέμβριο.

65ΣΚΩΚΗ ΔΞΤ

Πηγή: sustainablecyclades.gr

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 1.653 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*