Ένα πολλά υποσχόμενο έργο που θα αναδείξει το πολιτιστικό κομμάτι της Νάξου αναμένεται να δρομολογηθεί σύντομα. Πρόκειται για τη Νησίδα Μουσείων που θα μετατρέψει το Κάστρο της Χώρας σε ένα ανοιχτό μουσείο.
«Η Νάξος, ενώ έχει ένα σπουδαίο πολιτιστικό απόθεμα- θεωρείται το λίκνο του Πρωτοκυκλαδικού Πολιτισμού- δεν έχει οργανωμένες μουσειακές υποδομές. Τώρα, όμως ήρθε η ώρα η Νάξος να πάρει αυτό που της αναλογεί» λέει στο www.naxostimes.gr ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Δημήτρης Αθανασούλης.
Όπως εξηγεί ο κ. Αθανασούλης για το έργο αυτό έχει υποβληθεί πλήρης φάκελος στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και αναμένεται πλέον η τελική αξιολόγηση. «Δεν πιστεύω ότι θα έχουμε κάποια δυσάρεστη έκπληξη, διότι έχουμε εκπληρώσει όλα τα απαιτούμενα στις προκηρύξεις της πρόσκλησης. Η διαδικασία της αξιολόγησης έχει λίγο καθυστερήσει, αλλά θέλω να πιστεύω ότι μέσα στο μήνα θα έχουμε εξελίξεις».
Αρχικά όπως σημειώνει ο κ. Αθανασούλης είχε βγει μια πρόσκληση στην οποία τελικά το έργο δεν εντάχθηκε. Σε νέα πρόσκληση που υποβλήθηκε τον Μάρτιο, κατατέθηκε συμπληρωμένος φάκελος, ο οποίος βρίσκεται πλέον στα χέρια της Περιφέρειας.
Εφόσον το έργο πάρει το «πράσινο» φως, τότε θα χρειαστεί περίπου μία τριετία μέχρι να ολοκληρωθεί, όπως εκτιμά ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Τότε ο επισκέπτης που θα μπαίνει στο Κάστρο της Χώρας, θα περιηγείται ουσιαστικά σε ένα ανοιχτό μουσείο, όπου μέσα σε αυτό θα υπάρχουν τρεις κλειστοί εκθεσιακοί χώροι. Εκεί θα παρουσιάζονται μέσα από θεματικές ενότητες τα σημαντικότερα και πιο ενδιαφέροντα σημεία της ιστορίας του νησιού, από την προϊστορία μέχρι το τέλος του Μεσαίωνα.
«Η Νάξος ενώ έχει σπουδαίο πολιτιστικό απόθεμα, οι μουσειακές της υποδομές είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Το νησί θεωρείται το λίκνο του Πρωτοκυκλαδικού Πολιτισμού. Να θυμίσω τα αγάλματα και γενικότερα τη γλυπτική στους αρχαϊκούς χρόνους, τα ελληνιστικά ευρήματα, τη βυζαντινή Νάξο με τις τοιχογραφίες της… Υπάρχει ένας τεράστιος πλούτος που σήμερα λανθάνει και που μέσα από το μουσείο θα προβληθεί. Και αυτό θα συμβάλλει και στην ποιοτική αναβάθμιση του τουρισμού της Νάξου, διότι απευθυνόμαστε σε ένα κοινό που θα έχει ευαισθησίες που θα θέλει να περιδιαβεί και να γνωρίσει τον πολιτισμό της Νάξου» τονίζει ο κ.Αθανασούλης.
Το γεγονός ότι η Νάξος μέχρι σήμερα δεν έχει αναδείξει ιδιαίτερα το πολιτιστικό της προφίλ οφείλεται, κατά τον κ. Αθανασούλη, σε μία σειρά παραγόντων. «Ήταν και θέμα προτεραιοτήτων, συγκυριών, συμπτώσεων. Δεν είναι μόνο ένας παράγοντας. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων είναι η μεγαλύτερη περιφερειακή υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού, έχει υπ’ ευθύνη της 25 μουσεία και συλλογές, 15 αρχαιολογικούς χώρους, χιλιάδες μνημεία με αποτέλεσμα να κάνει επιλογές… Όταν υπάρχει η Δήλος, το Ακρωτήρι, όλα αυτά τα μνημεία… δυστυχώς η Νάξος δεν πήρε το κομμάτι που της αναλογούσε. Αλλά τώρα έφτασε η ώρα να γίνει κι αυτό».
Εκτός από το πολυαναμενόμενο έργο στο Κάστρο της Χώρας δρομολογείται με πρωτοβουλία του δήμου Νάξου και ένα έργο στην περιοχή της Γρόττας. «Στην ουσία πρόκειται για την ανάδειξη της περιοχής στο σημείο όπου από κάτω βρίσκονται οι υποκείμενες αρχαιότητες. Δεν είναι αρχαιολογικό έργο, αλλά έργο αστικής ανάπλασης» τονίζει ο κ. Αθανασούλης.
naxostimes
Κική Μαργαρίτη