Πύργος Χειμάρρου: Ένα μοναδικό μνημείο της Νάξου κινδυνεύει

pyrgos xeimarrou
admin
16/05/2017 11:33
 
 
 

Σήμα κινδύνου για την προστασία του Πύργου του Χειμάρρου στη Νάξο εκπέμπει η Εταιρία Κυκλαδικών Μελετών που με ψήφισμα της καλεί κάθε αρμόδιο και ενδιαφερόμενο να συμβάλει για για την προστασία και την ανάδειξη του…

Πρόκειται για ένα μοναδικό μνημείο των Κυκλάδων το οποίο παραμένει απροστάτευτο και ασυντήρητο ανά τους αιώνες με αποτέλεσμα να έχει υποστεί σημαντικές καταστροφές και σήμερα να αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο ετοιμορροπίας, ειδικά στους εσωτερικούς τοίχους του. Ο Πύργος Χειμάρρου χρήζει άμεσης αναστήλωσης.

Στο παρελθόν έγινε κάποια προσπάθεια από την ΚΑ΄ Εφορία Αρχαιοτήτων -με κοινοτική χρηματοδότηση- για την αναστήλωση του, όμως έμειναν …στις σιδηροσκαλωσιές που περιβάλλουν περιμετρικά το μνημείο αλλά και το εσωτερικό του.

Το έργο όχι μόνο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, αλλά οι σκαλωσιές που έχουν τοποθετηθεί είναι δυνατόν να αποτελέσουν την αιτία κατάπτωσης του Πύργου, λόγω της διάβρωσης που έχουν υποστεί από την μακροχρόνια εγκατάλειψή τους…

Η Εταιρία Κυκλαδικών Μελετών φέρνει το θέμα στην επικαιρότητα και με ψήφισμα της καλεί όλους τους αρμόδιους αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο να συμβάλλουν με τις δυνάμεις τους για την προστασία και ανάδειξη του μοναδικού αυτού μνημείου των Κυκλάδων…

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το ψήφισμα, στη νοτιοανατολική πλευρά της Νάξου βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα αρχαία μνημεία της, στη μέση περίπου του δρόμου ανάμεσα στο όρος Ζας και τη θάλασσα, σ’ ένα ύψωμα που ορίζεται από τους δύο χειμάρρους, το Χείμαρρο ανατολικά και τα Πετρόνια δυτικά.

Ο εντυπωσιακός τετραώροφος στρογγύλος Πύργος, με εξωτερική διάμετρο 9,20μ. και εσωτερική 7,12μ., διατηρείται σε ύψος περίπου 15 μέτρων, και οι διπλοί τοίχοι του έχουν πάχος 1,10 μ.. Από τον τρόπο λάξευσης των μαρμάρινων λιθοπλίνθων του που οικοδομήθηκαν χωρίς συνδετικό υλικό με πολύ προσεγμένη συναρμογή χρονολογείται στο τέλος του 4ου ή τις αρχές του 3ου αι. π. Χ. Η εσωτερική επένδυση των τοίχων αποτελείται από λίθους διαφόρων μεγεθών.

Στη νότια πλευρά υπάρχει η θύρα, και στον ίδιο άξονα, σε ύψος 10μ. από το έδαφος, στον δεύτερο όροφο, βρίσκεται το μοναδικό παράθυρό του. Μόνα άλλα ανοίγματα είναι οι υδρορρόες και οι τοξοθυρίδες (πολεμίστρες). Από τις δοκοθήκες, τις υποδοχές, δηλαδή, για τα δοκάρια του πατώματος γίνεται αντιληπτό ότι εκτός από το ισόγειο, άλλοι τρεις όροφοι θα υπήρχαν στο εσωτερικό του. Αριστερά από την είσοδο μία σκάλα με μαρμάρινα σκαλοπάτια, πακτωμένα στον τοίχο, οδηγεί ακτινωτά προς τα πάνω. Η οροφή του πύργου δεν σώζεται ούτε μέλη της έχουν έως σήμερα αναγνωρισθεί , τα οποία θα επέτρεπαν την αποκατάστασή της με ακρίβεια.

Ο πύργος περιβάλλεται από ένα περιτείχισμα περίπου τετράγωνο με πλευρά 35μ., το οποίο διατηρείται καλύτερα στη νότια καθώς και στο μεγαλύτερο μέρος της δυτικής και ανατολικής πλευράς. Τμήματα της βόρειας πλευράς ξαναχρησιμοποιήθηκαν σε νεότερες κατασκευές.

Ο αρχαίος στρογγύλος Πύργος του Χειμάρρου είναι ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία των Κυκλάδων που διασώζονται από την αρχαιότητα έως σήμερα. Το μεγάλο σωζόμενο ύψος του, η περίπλοκη δομή του και η κατάσταση διατήρησής του τον καθιστούν ένα από τα σημαντικότερα μνημεία στο είδος του που σώζεται σε τόσο καλή κατάσταση.

Η συνεχής έκθεση, όμως, του μνημείου αυτού, απροστάτευτου και ασυντήρητου, ανά τους αιώνες στις δύσκολες καιρικές συνθήκες επέφερε σημαντικές καταστροφές με συνέπεια να αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο ετοιμορροπίας, ειδικά στους εσωτερικούς τοίχους του και σήμερα να χρήζει άμεσης αναστήλωσης.

Οι φιλότιμες προσπάθειες του πρόσφατου παρελθόντος για την αποκατάστασή του και οι ανασκαφές που έγιναν, και με χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από την τότε ΚΑ’Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, ενθύμιο των οποίων αποτελούν οι σιδηροσκαλωσιές, που περιβάλλουν περιμετρικά αλλά και στο εσωτερικό του πύργου, δεν συνεχίστηκαν, με αποτέλεσμα, εδώ και χρόνια, οι σωστικές εργασίες, που τότε άρχισαν να μην ολοκληρωθούν επιτυχώς, ώστε το μνημείο να αποδοθεί σώο σε όλους.

Επιπλέον, οι σκαλωσιές σήμερα, είναι δυνατόν να αποτελέσουν την αιτία κατάπτωσής του, λόγω της διάβρωσής τους από την μακροχρόνια εγκατάλειψή τους.

Η Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών, όπως και στην ανάλογη περίπτωση του Αρχαίου Πύργου στον Αγ. Πέτρο Άνδρου, λαμβάνει την πρωτοβουλία και καλεί όλους τους αρμοδίους αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο να συμβάλλουν με τις δυνάμεις τους για την προστασία και ανάδειξη του μοναδικού αυτού μνημείου των Κυκλάδων.

Το ψήφισμα υπογράφουν οι:

Εμμανουήλ Μαρμαράς, Δημήτριος Στ. Κορρές, Γεώργιος Γαβαλάς, Γεράσιμος Θεόδωρος Μαγκανιώτης, Λυδία Παλαιοκρασσά, Στέφανος Προβελέγγιος, Ιάκωβος Ρήγος, Ιωάννης Λογαράς, Στέφανος Ψαρράς, Στέλιος Δ. Κορρές, Λεωνίδας Δ. Κορρές, Κωνσταντίνος Σιδερής, Βασίλειος Φραγκουλόπουλος, Γεώργιος Στ. Κορρές, Λεονάρδος Χατζηανδρέου, Αικατερίνη Κανακάρη, Θεοδώρα Μονιούδη Γαβαλά, Παναγιώτης Στάμου, Ιωάννης Κ. Τουμπακάρης, Ιωάννης Σ. Βερώνης, Παναγιώτης Χουζούρης, Ευστάθιος Σιδερής, Όλγα Φιλανιώτου.

(Visited 206 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*