Αποχή Δικηγορικού Συλλόγου Νάξου στις 28 Φεβρουαρίου για τα δύο χρόνια από την τραγωδία των Τεμπών

Newsroom
23/02/2025 20:02
 
 
 

 

Καθολική αποχή από τα καθήκοντά τους θα πραγματοποιήσουν τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Νάξου την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2025, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις μνήμης για τη συμπλήρωση δύο ετών από την τραγωδία των Τεμπών. Η απόφαση ελήφθη σε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, το οποίο τάχθηκε υπέρ της αντίστοιχης απόφασης της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

Σε ανακοίνωσή του, ο Δικηγορικός Σύλλογος Νάξου επισημαίνει ότι η τραγωδία των Τεμπών συγκλόνισε το πανελλήνιο και δεν πρέπει να ξεχαστεί, ενώ τονίζει πως η Δικαιοσύνη οφείλει να επιτελέσει το έργο της ανεπηρέαστη από παρεμβάσεις. Η αποχή θα είναι καθολική και αφορά κάθε δικαστική και εξώδικη ενέργεια, με εξαίρεση συγκεκριμένες περιπτώσεις κατεπειγόντων νομικών ζητημάτων, όπως παραγραφές, προθεσμίες και προσωρινές κρατήσεις.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος καταλήγει στην ανακοίνωσή του ότι η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης και η απόδοση ευθυνών είναι χρέος τόσο προς τα θύματα και τις οικογένειές τους όσο και προς τη Δικαιοσύνη, θεμέλιο της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου.

Η ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Νάξου

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Νάξου, στην έκτακτη συνεδρίαση του την 19.2.2025, αποφάσισε την καθολική αποχή των μελών του από την άσκηση των καθηκόντων τους, την 28.2.2025, ημέρα μνήμης και συμπλήρωσης δύο (2) ετών από την τραγωδία των Τεμπών, και τάχθηκε υπέρ της απόφασης της Συντονιστικής Επιτροπής.

Η τραγωδία των Τεμπών έχει συγκλονίσει τη ελληνική κοινωνία και δεν μπορεί να αφήσει κανένα πολίτη αδιάφορο.

Η Ολομέλεια και Δικηγορικοί Σύλλογοι της Χώρας έχουν υποβάλλει δήλωση παράστασης για την υποστήριξη κατηγορίας με αίτημα την πλήρη διαλεύκανση των αιτίων της τραγωδίας και την απόδοση ευθυνών στους υπαίτιους της τέλεσης αυτής της τραγωδίας.

Η Δικαιοσύνη οφείλει να πράξει το καθήκον της, ανεπηρέαστη από κάθε είδους, άμεσες ή έμμεσες, παρεμβάσεις στο έργο της, από όπου και αν προέρχονται, καταδεικνύοντας την ανεξαρτησία της έναντι κάθε είδους άλλης εξουσίας. Η κριτική στη λειτουργία της είναι θεμιτή και πρέπει να γίνεται σε μία δημοκρατική πολιτεία αρκεί να στηρίζεται σε στοιχεία και τεκμηριωμένα επιχειρήματα.

Η στοχοποίηση δικαστικών λειτουργών και προσωπικές επιθέσεις πάσης φύσεως τυγχάνουν απόλυτα καταδικαστέες. Η τραγωδία των Τεμπών δεν πρέπει να ξεχαστεί. Το οφείλουμε στα θύματα, στις οικογένειές τους, αλλά και στις γενιές που έρχονται. Το οφείλουμε, ως συλλειτουργοί της, στην Δικαιοσύνη, βασικό πυλώνα της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου.

ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΠΟΧΗΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ Δ.Σ. ΝΑΞΟΥ

Άδειες θα χορηγούνται αποκλειστικά και μόνο:

– Σε περιπτώσεις παραγραφών και αποσβεστικών προθεσμιών, συμπεριλαμβανομένων των δικονομικών, σε αστικές, ποινικές και διοικητικές υποθέσεις ενώπιον των Δικαστηρίων, σε περιπτώσεις λήξης των προθεσμιών για άσκηση προσφυγών ενώπιον των Διοικητικών Αρχών, καθώς και σε περιπτώσεις προθεσμιών του Κώδικα Μετανάστευσης (λήξεις αδειών παραμονής, θεωρήσεις εισόδου, κλπ).
– Στις ποινικές υποθέσεις, στα πλημμελήματα συμπληρωμένα έξι (6) έτη στον α’ βαθμό και επτά (7) έτη στον β’ βαθμό και στα κακουργήματα συμπληρωμένα δεκαπέντε (15) έτη στον α΄ βαθμό και δεκαοκτώ (18) έτη στο β’ βαθμό.
– Σε ποινικές δίκες β’ βαθμού με κρατούμενο, συνεπεία πρωτοβάθμιας καταδικαστικής απόφασης.
-Σε περιπτώσεις προσωρινά κρατουμένων, εν’ όψει της συμπλήρωσης προσωρινής κράτησης.

Συμπληρωμένοι δέκα μήνες σε περίπτωση δωδεκαμήνου και δεκαπέντε μήνες σε περίπτωση δεκαοκτάμηνου.
– Σε Αναστολές και Ανακοπές κατά πλειστηριασμών όταν επίκειται άμεσα ο πλειστηριασμός.
– Σε Αντιρρήσεις, ενώπιον Διοικητικών Δικαστηρίων, μόνο όταν επίκειται άμεση απέλαση αλλοδαπού και αποδεικνύεται από έγγραφα.
– Σε εκδίκαση προσωρινών διαταγών καταφανώς και άκρως κατεπειγουσών περιπτώσεων.
– Σε ένορκες βεβαιώσεις, μόνο εφόσον υπάρχει κίνδυνος παρόδου προθεσμίας.
– Σε υποχρεωτική αρχική συνεδρία (ΥΑΣ) Διαμεσολάβησης : i) για τις υποθέσεις στις οποίες έχει ήδη υποβληθεί αίτημα στο Διαμεσολαβητή και ii) για τις υποθέσεις της νέας τακτικής όπου τίθεται ζήτημα προθεσμίας κατάθεσης προτάσεων.

Ρητά διευκρινίζεται ότι κατά την διάρκεια της αποχής:
– Δεν θα γίνονται καταθέσεις δικογράφων ενδίκων μέσων και βοηθημάτων, εκτός ασφαλιστικών μέτρων όταν σωρεύεται αίτημα χορήγησης προσωρινής διαταγής καταφανώς και άκρως κατεπειγουσών περιπτώσεων.

Δεν θα χορηγούνται άδειες:
α) Για αιτήσεις αναστολής και β) Για αυτόφωρα και συνοδείες.- Δεν θα διενεργούνται επιδόσεις δικογράφων και αποφάσεων και κατασχέσεις εις χείρας τρίτου.
Η αποχή καταλαμβάνει: Τα συναινετικά διαζύγια.

Άδεια δεν απαιτείται:
α) Για την κατάθεση προτάσεων και προσθήκης αντίκρουσης στην τακτική διαδικασία.
β) Για την κατάθεση προτάσεων και συζήτηση μικροδιαφορών και
γ) Για την κατάθεση προσθήκης/αντίκρουσης, σημειώματος, υπομνήματος κλπ, σε υποθέσεις που έχουν συζητηθεί και η προθεσμία λήγει κατά τη διάρκεια της αποχής.

Ως προς τις Αναβολές:
Για την διευκόλυνση των συναδέλφων επιτρέπεται η παράσταση ενώπιον των δικαστηρίων για την υποβολή αιτήματος αναβολής, με την υποχρέωση στην περίπτωση μη παράστασης της πλευράς του αντιδίκου να προβαίνουν αμελλητί και με κάθε πρόσφορο μέσο στην ενημέρωση του απόντος συναδέλφου για την ημερομηνία της νέας δικασίμου.
Όπου υπάρχει συνεδρίαση ποινικού δικαστηρίου από διακοπή, θα ζητείται νέα διακοπή προς συζήτηση της υπόθεσης.

Ως προς τις δηλώσεις παράστασης στα Πολιτικά και τα Διοικητικά Δικαστήρια:
Δεν κατατίθενται, άλλως ανακαλούνται, δηλώσεις παράστασης που κατατίθενται έως την προτεραία, καθότι ισοδυναμούν με παράσταση δικηγόρου κατά την εκφώνηση της υπόθεσης. Σημειώνεται ότι το πλαίσιο της αποχής πρέπει να εφαρμόζεται είτε υφίσταται υποχρέωση έκδοσης γραμματίου προείσπραξης εισφορών είτε υπάρχει απαλλαγή από αυτή την υποχρέωση κατά τα αναφερόμενα στο άρθρο 61 παρ. 3 του Κώδικα Δικηγόρων, όπως μεταξύ άλλων τις περιπτώσεις που εκπροσωπούν το δημόσιο, ΟΤΑ, Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου με σύμβαση πάγιας αντιμισθίας ή εκπροσωπούν δικαιούχους Νομικής Βοήθειας και Ευεργετικής Πενίας.

Η αποχή είναι καθολική και αφορά κάθε δικαστική και εξώδικη ενέργεια από την άσκηση των καθηκόντων τους, συμπεριλαμβανομένων καταθέσεων ενδίκων βοηθημάτων, ενδίκων μέσων, σύνταξης και υπογραφής πάσης φύσεως ιδιωτικών συμφωνητικών, από παραστάσεις σε Διοικητικές Επιτροπές, Υπηρεσίες, Οργανισμούς, Κτηματολογικά Γραφεία για διενέργεια ελέγχων τίτλων ή καταχώριση πράξεων, δεν θα διενεργούνται επίσης επιδόσεις δικογράφων, αποφάσεων και κατασχέσεις εις χείρας τρίτου.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

(Visited 221 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*