Από την αρχή ξεκινάει και πάλι το θέμα “δημιουργία ΚΕΓΕ” στο Σαγκρί Νάξου, αφού όπως ειπώθηκε στο δημοτικό συμβούλιο της Παρασκευής θα πρέπει να κατατμηθεί εκ νέου το οικόπεδο στο οποίο θα ανεγερθεί, όπως ζητά με έγγραφό της η Πολεοδομία Νάξου.
Η συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το μεσημέρι μετά από αίτημα των παρατάξεων της μειοψηφίας, είχε ενημερωτικό χαρακτήρα, χωρίς να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση, ενώ δεν έλειψαν οι αντιπαραθέσεις και οι εντάσεις. Εκτός από το δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους, στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο ιερέας και ο πρόεδρος του Σαγκρίου, αλλά και αρκετοί κάτοικοι του χωριού και άλλοι εκπρόσωποι φορέων και πολίτες.
Αρχικά το λόγο πήραν οι επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας που ζήτησαν από τη δημοτική αρχή να ενημερώσει για τις κινήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, προκειμένου να ανεγερθεί το ΚΕΓΕ στο Σαγκρί, αλλά και να δώσει χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργία του. Μάλιστα ζήτησαν να δεσμευτεί, ότι πράγματι το έργο θα προχωρήσει άμεσα.
Αναγκαιότητα η ύπαρξη Γεωργικής σχολής στη Νάξο
Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Νίκος Μαϊτός μίλησε για “δυο πτυχές του θέματος” που αφορούν την ολοκλήρωση της ανταλλαγής με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την αναγκαιότητα της ύπαρξης γεωργικής σχολής στο νησί. “Θα πρέπει οπωσδήποτε να ολοκληρωθεί το θέμα της ανταλλαγής με το Υπουργείο με την ανέγερση του εκπαιδευτηρίου στο Σαγκρί αφού ελλοχεύει ο κίνδυνος της επιστροφής στο πρότερο καθεστώς. Παρά τις οχλήσεις από τον Υπουργό, εμείς εκτός τις 30.000 € που έχουμε βάλει στον προϋπολογισμό, δεν έχουμε προχωρήσει σε τίποτα ουσιαστικό” σημείωσε ο κ. Μαϊτός ο οποίος υπογράμμισε παράλληλα και την αναγκαιότητα ύπαρξης μιας τέτοιας σχολής στη Νάξο. “Υπάρχουν πολλοί “μνηστήρες” στο Νότιο Αιγαίο που θα ήθελαν να γίνει στον τόπο τους το ΚΕΓΕ. Το νησί μας δεν παύει να είναι ένα αγροκτηνοτροφικό νησί, παρά την τουριστική ανάπτυξη των τελευταίων χρόνων, αφού το 1/3 της παραγωγής του Νοτίου Αιγαίου προέρχεται από τη Νάξο. Δεν μπορεί, με κανένα τρόπο να επιτρέψουμε να φύγει το έργο αυτό από το νησί και να πάει αλλού”.
Ο κ. Μαϊτός ζήτησε από τη δημοτική αρχή να ανοίξει τα χαρτιά της και να εξηγήσει πως ακριβώς “θα πορευτούμε από δω και πέρα και ποιες δεσμεύσεις θα υπάρξουν απέναντι στο αίτημα του Υπουργείου”.
“Ο δήμος έχει ξεπεράσει κάθε χρονικό όριο απέναντι στις δεσμεύσεις του με το Υπουργείο” σημείωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης “Πολίτες για τα νησιά μας” Βασίλης Βρούτσης ο οποίος υπογράμμισε ότι “μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα”.
“Ζητάμε ενημέρωση και δέσμευση του δήμου για το πότε ακριβώς θα προχωρήσουμε στις μελέτες και τα επόμενα βήματα για την ανέγερση του ΚΕΓΕ” τόνισε.
“Υπογράψαμε αυτό το αίτημα για τη συνεδρίαση γιατί θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο για το νησί, έργο, που θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει. Η ευθύνη δεν είναι μόνο δικιά σας αλλά και των προηγούμενων δημοτικών αρχών και της πολιτείας που θα έπρεπε να επέμβει, να χρηματοδοτήσει και να γίνει το έργο”, σημείωσε από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιάννης Κορρές.
Ο δημοτικός σύμβουλος και εκπρόσωπος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου Σταμάτης Σέργης υπογράμμισε ότι η ΕΑΣ στηρίζει με κάθε τρόπο το έργο το οποίο είναι “προς όφελος των παραγωγών”. “Δεν μπορεί η Νάξος να προχωρήσει μπροστά εάν ο αγρότης παραμείνει ανενημέρωτος” σημείωσε χαρακτηριστικά.
“Λεφτά… υπάρχουν”(?)
Στη συνεδρίαση το λόγο πήρε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Αγώνα και Διεκδίκησης Θανάσης Καραβίας ο οποίος υπογράμμισε ότι το θέμα της ανέγερσης του ΚΕΓΕ είναι ένα μείζον θέμα για τον τόπο αφού η Νάξος είναι ένα αγροκτηνοτροφικό νησί. “Εάν δεν τηρηθεί η συμφωνία της ανταλλαγής μπορεί να χαθεί το έργο από το νησί” τόνισε. Επίσης υπογράμμισε και τους λόγους για τους οποίους το ΚΕΓΕ θα πρέπει να γίνει στο Σαγκρί, το οποίο είναι ο πλέον κατάλληλος τόπος για την ανέγερση του.
Ο κ. Καραβίας αναφέρθηκε και στα τελευταία έγγραφα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προς το δήμο (στις 30-01-2017 και στις 16-06-2017) που επισημαίνουν την υποχρέωση του δήμου να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για τη σύνταξη μελέτης και την ανέγερση του κτηρίου. Ο κ. Καραβίας αντικρούοντας το γεγονός ότι η δημοτική αρχή υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν χρήματα, σημείωσε ότι ο δήμος έχει ταμειακό υπόλοιπο 7 εκατ. ευρώ, προκαλώντας την αντίδραση του δημάρχου, Μανόλη Μαργαρίτη ο οποίος κάλεσε την προϊσταμένη της οικονομικής υπηρεσίας για να δώσει εξηγήσεις. Όπως είπε η κ. Καμπούρη, μπορεί ο δήμος να φαίνεται ότι έχει ταμειακό υπόλοιπο στα συρτάρια του, όμως τα χρήματα αυτά είναι δεσμευμένα για διάφορα έργα που τρέχουν, αλλά και και άλλες υποχρεώσεις του δήμου.
Στη συνέχεια της συζήτησης το λόγο πήρε και ο αρχιμανδρίτης Γεώργιος Μαϊτός ο οποίος ζήτησε από τη δημοτική αρχή να πει την αλήθεια για το ΚΕΓΕ και εάν υπάρχει η βούληση να γίνει στο Σαγκρί, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που υπάρχουν.
“Μικροπολιτικές σκοπιμότητες”
Ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων σχολιάζοντας τα όσα ειπώθηκαν και αφού διευκρίνισε ότι στηρίζει το έργο, έκανε λόγο για “μικροπολιτικές σκοπιμότητες” σημειώνοντας ότι προς τους κατοίκους του Σαγκρίου προωθείται “ότι δε γίνεται” και “αυτά τα οποία πρέπει να λέγονται, δεν αναφέρονται” καθώς υπάρχει “επιλεκτική ενημέρωση”. Μάλιστα, ανέφερε ως παράδειγμα το έργο της αποχέτευσης του χωριού (2,4 εκατ. ευρώ) που οι κάτοικοι δεν γνωρίζουν ότι πρόκειται να υλοποιηθεί.
“Μας λείπει η εκπαίδευση των αγροτών”
Ο π. δημοτικός σύμβουλος Στάθης Αγγελής, αναφέρθηκε στις κινήσεις που είχαν γίνει στο παρελθόν σχετικά με το έργο και αναρωτήθηκε γιατί ενώ από το 2013 μπήκαν 30.000 ευρώ στον προϋπολογισμό δεν έχει προχωρήσει το έργο.
Ο π. πρόεδρος της ΟΝΑΣ Νίκος Βερνίκος, σημείωσε θα πρέπει να επισπευστούν οι διαδικασίες και η δημοτική αρχή να δεσμευτεί για την υλοποίηση του έργου.
“Από τη δεκαετία του ’90 έχει χαθεί η επαφή των αγροτών με τη Γεωπονία. Μας λείπει η εκπαίδευση και όχι τα σεμινάρια. Η επιστήμη προχωράει…” σημείωσε ο κ. Νικολάκης, γεωπόνος και αγρότης, μέλος της Επιτροπής του δήμου για το Πρωτογενή τομέα. “Θα έπρεπε να έχει συνεδριάσει η επιτροπή πρωτογενούς τομέα για το θέμα του ΚΕΓΕ” σημείωσε και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να εξεταστεί και το θέμα του Δαμιράλειου κληροδοτήματος.
“Η πολεοδομία ζητά κατάτμηση του οικοπέδου”
Η προϊσταμένη των Τεχνικών Υπηρεσιών Τζένη Καραμανή εξηγώντας το τι έχει γίνει σχετικά με το θέμα του ΚΕΓΕ, από το 2013 (όπου και ελήφθη σχετική για την ανέγερσή του απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο) και μετά σημείωσε: “Ως δήμος αποδεχτήκαμε την παραχώρηση των 8 στρεμμάτων στη θέση Κανκάδο του Σαγκρίου και κάναμε ανάθεση σύνταξης γεωτεχνικής μελέτης για να δούμε κατά πόσο κατάλληλο είναι το οικόπεδο για να ανεγερθεί το κτήριο. Ζητήθηκε από τον πρόεδρο να φέρει στο δήμο τα σχετικά έγγραφα για να γίνει συμβολαιογραφική πράξη για την παραχώρηση του οικοπέδου. Ο πρόεδρος καθυστέρησε να προσκομίσει τα απαραίτητα έγγραφα και στις 29-05-2015 ανακαλύψαμε ότι δεν υπάρχει οικόπεδο 8 στρεμμάτων, αλλά 40 στρεμμάτων και δεν μπορεί να παραχωρηθεί. Θα έπρεπε ή να πάρουμε και τα 40 στρέμματα ή να κάνουμε κατάτμηση και να πάρουμε τα 8. Έγινε αίτημα στην πολεοδομία και μας απάντησε (στις 4 Ιανουαρίου 2017), ότι θα πρέπει να γίνει κατάτμηση… Έτσι οφείλουμε να κάνουμε εκ νέου τοπογραφική μελέτη με αποτύπωση τα 40 στρέμματα και μετά να προχωρήσουμε στην αποδοχή των 8 στρεμμάτων για να αναθέσουμε στη συνέχεια τη σύνταξη μελετών που απαιτούνται”.
Η κ. Καραμανή αναφέρθηκε επίσης και στο κόστος της μελέτης και συνολικότερα του έργου: “Για 200 τ.μ. κτήριο η μελέτη θα στοίχιζε 147.000 ευρώ. Όμως το 2016 το Υπουργείο μας έστειλε υπόδειγμα για κτήριο 385 τ.μ. και 85 τ.μ. για υπόγειο, σύνολο 470 τ.μ. με κοστολόγηση 210.000 ευρώ για την αμοιβή των μελετών. Όταν θα έλθει η μελέτη, θα φανεί και ο ακριβής προϋπολογισμός του έργου που συνολικά εκτιμάται να είναι περίπου 2 εκατ. ευρώ” είπε.
“Δεν χρειάζεται κατάτμηση το οικόπεδο”
Ο πρόεδρος του Σαγκρίου επέμεινε ότι το οικόπεδο εφόσον έχει χαρακτηρισμένο δρόμο δεν χρειάζεται όλη η παραπάνω διαδικασία για κατάτμηση. “Υπάρχει τοπογραφικό, το έχει κάνει ο κ. Μανόλης Ζευγώλης” επέμεινε.
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Φώτης Μαυρομάτης, επανέλαβε τα όσα είπε η κ. Καραμανή και διάβασε το έγγραφο της πολεοδομίας προς το δήμο που αναφέρει ότι θα πρέπει να γίνει τοπογραφικό και κατάτμηση του οικοπέδου και να εγκριθεί από την Πολεοδομία και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου προκειμένου να γίνει η παραλαβή από το δήμο.
“Από που προκύπτουν αυτά τα νούμερα;”
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Μηχανικός κ. Λευτέρης Βερύκοκκος, ο οποίος υπογράμμισε ότι η διαδικασία της κατάτμησης είναι “υπόθεση 2 ημερών”. “Από που προκύπτουν οι 150.000 για 280 τ.μ.; Αυτό όποιος μηχανικός το ακούσει τρελαίνεται… Η αμοιβή είναι 25.000 ευρώ. Αναρωτιέμαι από που προκύπτουν αυτά τα νούμερα. Το συμπέρασμα είναι ότι δεν θέλετε να κάνετε το έργο…” σημείωσε.
Η κ. Καραμανή απαντώντας στον κ. Βερύκοκκο είπε ότι όλα όσα ανέφερε είναι νούμερα που προκύπτουν από τη “νομοθεσία του δημοσίου και είναι στάνταρ”. “Θα πρέπει να εφαρμόσουμε το νόμο. Αν δώσουν εκπτώσεις, είναι άλλο ζήτημα” σημείωσε.
Χρονοδιάγραμμα και σαφής απαντήσεις ζητά η μειοψηφία
“Θέλουμε να ακούσουμε ότι η όποια διαδικασία για το έργο θα ξεκινήσει τώρα, αλλά και το χρονοδιάγραμμα για τις άλλες μελέτες. Επίσης να μας πείτε πώς ο δήμος θα καλύψει τα 2 εκατ. που για πρώτη φορά ακούσαμε σήμερα” σημείωσε ο κ. Βασίλης Βρούτσης.
“Περιμένουμε μια σαφή απάντηση για το χρονοδιάγραμμα. Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα και πότε. θέλουμε να δεσμευτείτε ότι θα γίνει άμεσα η κατάτμηση” είπε ο κ. Νίκος Μαϊτός.
“Το έργο δεν έχει προχωρήσει γιατί δεν υπάρχει πολιτική βούληση για να γίνει. Αυτό ξεκινάει από την αρχή και φτάνει μέχρι σήμερα” τόνισε ο κ. Γιάννης Κορρές.
“Χρειάζονται και τα 40 στρέμματα” σημείωσε ο κ. Νίκος Χουζούρης ο οποίος έκανε έκκληση να παραχωρηθεί όλο το οικόπεδο στο δήμο για τη δημιουργία του ΚΕΓΕ.
“Το ΚΕΓΕ θα το φτιάξει η δική μας δημοτική αρχή”
Κλείνοντας τη συζήτηση ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων αναφέρθηκε στην “ιστορία” του έργου σημειώνοντας ότι από το 2001 μέχρι το 2011 κανείς δεν ενδιαφέρθηκε για το έργο, παρά μόνο όταν ανέλαβε ο ίδιος τη δημοτική αρχή “άρχισε η πίεση”.
Σημείωσε επίσης ότι ο δήμος αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα όπως και το ελληνικό κράτος και αναρωτήθηκε κατά πόσο θα μπορούσε ένα ΚΕΓΕ να είναι οργανωμένο. “Πώς θα το στελεχώσουμε και πώς θα δουλέψει; Πολλά ΚΕΓΕ έχουν γίνει hotspot σήμερα” είπε.
Ο Μανόλης Μαργαρίτης μεταξύ άλλων υπογράμμισε επίσης ότι η δημοτική αρχή και ο ίδιος έχουν τη βούληση να προχωρήσουν το έργο. “Να ξέρετε ότι αυτή η δημοτική αρχή θα το κάνει το ΚΕΓΕ στη Νάξο κι αν δεν είναι αυτή τη διετία θα είναι την επόμενη”. Ο κ. Μαργαρίτης τόνισε επίσης ότι ο δήμος δεν έχει χρήματα, αλλά θα μπορούσε να συζητηθεί η εκδοχή σύναψης δανείου.
Δείτε όλη τη συζήτηση:
https://www.youtube.com/watch?v=Er9Y0tLZ8bg&t=24s
https://www.youtube.com/watch?v=zYOAI6DgZ1g&t=16s