Μικρή Βίγλα, Παρθένα, Γλυφάδα, Αλυκό και Πυργάκι οι περιοχές που αποτελούν ένα μικρό παράδεισο στη νοτιοδυτική Νάξο. Εξωτική ομορφιά, με γαλαζοπράσινες παραλίες που βρίσκονται κυριολεκτικά χωμένες μέσα σε ένα δάσος από κέδρους και είναι περιτριγυρισμένες από χρυσαφένιους αμμόλοφους…
Το καλοκαιράκι, στην ακρογιαλιά…
Μικρή Βίγλα, Παρθένα, Γλιφάδα, Σαχάρα, Αλυκό, Μικρολίμανο, Χαβάη, Κέδροι, Άι Γιώργης, Αγκάλη και Πυργάκι μερικές από τις πολλές παραλίες που θα συναντήσετε εξερευνώντας την περιοχή…
Μικρή Βίγλα
Η Μικρή Βίγλα, στα χρόνια της Φραγκοκρατίας υπήρξε παρατηρητήριο (βίγλα) για τον εντοπισμό κινδύνου από πειρατές που πλησίαζαν το νησί. Σήμερα είναι μια από τις ομορφότερες παραλίες του Αιγαίου, και χωρίζεται από ένα βράχο σε δύο τμήματα, την “Παρθένα” στο βορρά και τo “Λιμανάκι” στο νότο, κάτι που επιτρέπει στους λουόμενους να απολαμβάνουν τη θάλασσα ανάλογα με την κατεύθυνση των ανέμων. Η αμμουδερή παραλία της Μικρής Βίγλας στη νότια πλευρά (Σαχάρα), έχει έκταση 1χμ και διαθέτει πεντακάθαρα, καταγάλανα νερά!
Παρθένα
Στη βόρεια πλευρά της Μικρής Βίγλας βρίσκεται η παραλία “Παρθένα” που σχηματίζει έναν κολπίσκο (650μ. περίπου). Είναι ιδανική για windsurfing, ενώ θεωρείται η καλύτερη παραλία στη Νάξο για kite surfing, αφού ο κόλπος είναι κλειστός κι ο αέρας βολικός για άλματα και πτήσεις πάνω από τις ακτές της Νάξου.
Γλυφάδα
Η Γλυφάδα βρίσκεται ανάμεσα στο Καστράκι και το Αλυκό. Ο παράδεισος επί γης… με κατάλευκη ψιλή άμμο και γαλαζοπράσινα νερά. Με αμμόλοφους και κέδρους τριγύρω, η παραλία προσφέρεται για ηρεμία και χαλάρωση ή για ψάρεμα και κολύμπι. Περπατήστε την, από άκρη σε άκρη για να συναντήσετε τα μικρότερα κολπάκια που σχηματίζονται από τα βράχια… Η παραλία είναι επίσης ιδανική για να …ανάψεις “μια φωτιά στην άμμο” κάποιο βράδυ με πανσέληνο κι απανεμιά..
Χαβάη
Ένα μικρό θαύμα που θα σας αφήσει άφωνους! Η παραλία Χαβάη βρίσκεται στο δρόμο λίγο πριν το Αλυκό, κρυμμένη μέσα στο κεδροδάσος… Απίστευτη, ερημική παραλία με λευκή άμμο και γαλαζοπράσινα νερά που σίγουρα θα τη λατρέψετε. Μικρές “σπηλιές” που σχηματίζουν τα βράχια και οι αμμόλοφοι αποτελούν το καθένα και μια “πριβέ” θέση.
Το αυτοκίνητο δεν πάει κοντά στην παραλία (έχει λίγο ποδαρόδρομο), όμως το αποτέλεσμα σίγουρα θα σας ανταμείψει. Αν πάτε απόγευμα, καθίστε οπωσδήποτε για το ηλιοβασίλεμα – είναι μαγεία!
Αλυκό
Μέσα στο κεδροδάσος και κάτω από τα ερειπωμένα κτίσματα που δεν τελείωσαν ποτέ, βρίσκεται ακόμα μια μικρή, γαλήνια και ξεχωριστή παραλία της Νάξου. Αμμουδερή με πεντακάθαρα νερά, κρυμμένο καταφύγιο για σας που ζητάτε την απόλυτη ομορφιά και γαλήνη… Η πρόσβαση στην παραλία επιτρέπεται μόνο με τα πόδια.
Άγιος Γεώργιος
Άλλη μια μοναδική εξωτική παραλία, που βρίσκεται στο νοτιότερο μέρος του Αλυκού. Εκεί θα συναντήσετε το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου και μια μικρή προβλήτα όπου μπορείτε να αγναντέψετε πέρα από τη θάλασσα… πέρα από τα βράχια… το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου.
Πυργάκι
Μια παραμυθένια αμμουδερή παραλία συνέχεια του Αλυκού.
Μπορείς να απολαμβάνεις με τις ώρες ήλιο και θάλασσα με θέα …την Ηρακλειά και την Ίο. Κέδροι και σκίνοι έχουν και εδώ τον πρώτο λόγο δίνοντας μια άλλη διάσταση στο τοπίο. Στα πλαϊνά της υπάρχουν μικροί ορμίσκοι με σπηλιές ιδανικοί για εξερεύνηση του βυθού ή για ψαροντούφεκο. Tο όνομά της η παραλία το πήρε από το λόφο που βρίσκεται εκεί και ήταν παρατηρητήριο για τους πειρατές (όπως και στη Μικρή Βίγλα).
Κεδροδάσος και …λευκοί αμμόλοφοι πάνω στο κύμα
Συνολικά, η περιοχή «Αλυκό» φιλοξενεί ένα από τα μεγαλύτερα κεδροδάση που υπάρχουν στην Ελλάδα, καταλαμβάνοντας έκταση μεγαλύτερη από 1000 στρέμματα και διαθέτοντας πλούσια βλάστηση (κυρίως κέδρους και σχίνους).
Οι κέδροι βρίσκονται με τη μορφή θάμνων και δένδρων, φτάνοντας πολλές φορές τα 4-5 μέτρα ύψος και ηλικία άνω των 300 ετών. Το δάσος καλύπτεται από άσπρη άμμο, ενώ ολόκληρη η περιοχή περιβάλλεται από αμμόλοφους και πανέμορφες παραλίες. Το κεδροδάσος είναι καταφύγιο άγριων λαγών, πουλιών και άλλων ζώων και είναι προστατευόμενη περιοχή του Δικτύου «NATURA 2000».
Οι παράκτιοι αμμόλοφοι με κέδρα είναι ένας σπάνιος και πανέμορφος οικότοπος που συναντάται στη νότια και δυτική Ευρώπη. Στην Ελλάδα, υπάρχει κυρίως στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη. Ο οικότοπος αυτός στην οδηγία 92/43 της ΕΕ ανήκει στην κατηγορία “οικοτόπων προτεραιότητας” που σημαίνει ότι διατρέχει κίνδυνο εξαφάνισης και τα κράτη-μέλη φέρουν ιδιαίτερη ευθύνη για τη διατήρηση του.
Σήμερα, ο συγκεκριμένος οικότοπος κινδυνεύει από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη (κυρίως του τουρισμού), την έλλειψη ευαισθητοποίησης, τη βόσκηση, τις πυρκαγιές, την απόθεση απορριμμάτων και την περιορισμένη φυσική αναγέννηση των κέδρων. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή που αναμένεται να επηρεάσει όλα τα φυσικά οικοσυστήματα, καθιστούν επιτακτική ανάγκη την ανάληψη δράσεων με σκοπό την προστασία του οικοτόπου.
Αξίζει να αναφερθεί ότι τα κτίσματα που βρίσκονται ακόμα και σήμερα μέσα στο κεδροδάσος χτίστηκαν παράνομα τη δεκαετία του 1970, με σκοπό την κατασκευή μεγάλου ξενοδοχείου. Ευτυχώς η κατασκευή σταμάτησε πριν την ολοκλήρωση του έργου και το κεδροδάσος επέστρεψε στο ελληνικό κράτος για την προστασία του. Επιδίωξη και στοίχημα της τοπικής κοινωνίας παραμένει η απομάκρυνση των κτιρίων και η αποκατάσταση του φυσικού πλούτου.
Τα ερειπωμένα κτίσματα αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τον καλλιτέχνη “του δρόμου” WD που το 2015 …άφησε εκεί τα έργα του.
Αξιοθέατα
Εκτός από την πλούσια προικισμένη φυσική ομορφιά της περιοχής, εάν βρεθείτε στο Πολίχνι κι έχετε όρεξη για …περισσότερη εξερεύνηση, μπορείτε να επισκεφτείτε και τα αξιοθέατα όπως ο Πύργος του Οσκέλου, ο Άγιος Ακεψιμάς και το αρχαίο νεκροταφείο Αθαλάσσου.
Πύργος Οσκέλου: Μια από τις πολυάριθμες ενετικές πυργοκατοικίες της Νάξου. Στη Νάξο υπάρχουν αρκετά πυργόσπιτα, κατάλοιπα της Ενετοκρατίας. Συνήθως πρόκειται για κατοικίες χωρίς μεγάλη έμφαση στην οχύρωση. Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στο εσωτερικό του νησιού.
Ο πύργος του Όσκελου είναι από τους λίγους που βρίσκονται σχετικά κοντά στη θάλασσα και συγκεκριμένα στον παραλιακό δρόμο κοντά στο Καστράκι, 15 km από τη Χώρα της Νάξου. Χρονολογείται γύρω στον 17ο αιώνα και ανήκε αρχικά στον Ιερώνυμο Κόντε και μετά πέρασε στην ιδιοκτησία της οικογένειας Σομαρίππα.
Άγιος Ακεψιμάς: Τρίκλιτη πεσσοστήρικτη κεραμοσκεπής βασιλική του 6ου αιώνα. Το κτίσμα έχει εν μέρει αλλοιωθεί από παλαιές και νέες αναστηλωτικές επεμβάσεις. Σώζονται λίγα λείψανα ζωγραφικού διάκοσμου σε δύο στρώματα. Κατά τους βυζαντινούς χρόνους, στη νότια πλευρά προσκολλήθηκε δίκογχο κεραμοσκεπές παρεκκλήσιο (ενορία Σαγκρίου).
Πόπη Αλιμπέρτη
* Ευχαριστώ την Αθηνά Σαντοριναίου και την Κατερίνα Καστανιώτη για την πολύτιμη βοήθεια
Δημοσιεύτηκε στο my naxos – free press (τεύχος 19)