Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάληψης των δημοτικών πάρκινγκ από βαρέα και μισθωμένα οχήματα – Τι προβλέπει η εισήγηση Κατσαρά και τι ειπώθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων
Σημαντικές αποφάσεις για τη ρύθμιση της στάθμευσης στους κοινόχρηστους χώρους του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ελήφθησαν κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε τη Μεγάλη Δευτέρα 14 Απριλίου 2025.
Το θέμα αφορούσε την έγκριση σχεδίου κανονιστικής απόφασης για τη στάθμευση οχημάτων, με στόχο την αποσυμφόρηση των δημοτικών πάρκινγκ, την αποτροπή καταχρηστικής χρήσης από επιχειρήσεις και τη διασφάλιση χώρων στάθμευσης για δημότες και επισκέπτες.
Η εισήγηση Κατσαρά
Την εισήγηση παρουσίασε ο Αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς, ο οποίος επεσήμανε πως, λόγω της τουριστικής ανάπτυξης, παρατηρείται υπερβολική χρήση των δημοτικών χώρων στάθμευσης, οι οποίοι συχνά καταλαμβάνονται από βαρέα οχήματα, επαγγελματικά φορτηγά και στόλους ενοικιαζόμενων οχημάτων.
Ο Δήμος, όπως είπε, δαπανά σημαντικά ποσά για τη μίσθωση ιδιωτικών χώρων ώστε να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες στάθμευσης. Ωστόσο, φαινόμενα όπως η κατάληψη χώρων από στόλους ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων δημιουργούν προβλήματα.
Τι προβλέπει η κανονιστική απόφαση
Η προτεινόμενη απόφαση περιλαμβάνει:
– Απαγόρευση στάθμευσης στους δημοτικούς χώρους για βαρέα οχήματα, μηχανήματα έργου, οχήματα δημόσιας χρήσης, πλην των τουριστικών λεωφορείων που επιτρέπεται να σταθμεύουν έως 5 ώρες.
– Απαγόρευση στάθμευσης οχημάτων επιχειρήσεων ενοικίασης όταν δεν τελούν σε καθεστώς μίσθωσης.
– Επιτρεπτή στάθμευση μόνο για μισθωμένα οχήματα, τα οποία θα φέρουν ειδική σήμανση που θα εκδίδεται από τον Δήμο (με στοιχεία επιχείρησης, διάρκεια μίσθωσης, αριθμό πινακίδας κ.ά.).
– Ελεγκτικός μηχανισμός με τη συμμετοχή Δημοτικής Αστυνομίας, ΕΛΑΣ και Λιμεναρχείου.
– Πρόστιμα για παραβάσεις, που ορίζονται ενδεικτικά:
– 40 ευρώ για μοτοποδήλατα
– 80 ευρώ για γουρούνες
– 100 ευρώ για μη μισθωμένα ενοικιαζόμενα οχήματα
– 500 ευρώ για βαρέα και δημόσιας χρήσης οχήματα
Παρεμβάσεις δημοτικών συμβούλων
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Λεονάρδος Χατζηανδρέου δήλωσε θετικός στη ρύθμιση, ζητώντας πρώτα να προηγηθεί ενημέρωση προς τις επιχειρήσεις πριν την επιβολή προστίμων.
Ο Γιάννης Κορρές από τη Λαϊκή Συσπείρωση ζήτησε ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού και διευκρινίσεις για τον έλεγχο στα τουριστικά λεωφορεία.
Ο Μανώλης Πολυκρέτης επισήμανε την ανάγκη ενημέρωσης των επιχειρηματιών για τις παραβάσεις και έθεσε το ζήτημα της κατάστασης των πάρκινγκ και της παρουσίας απορριμματοφόρων στους χώρους αυτούς.
Η Κατερίνα Μουστάκη υπογράμμισε πως η τουριστική σεζόν έχει ήδη ξεκινήσει και οι χώροι στάθμευσης παραμένουν σε κακή κατάσταση, με εγκαταλελειμμένα οχήματα που πρέπει να απομακρυνθούν.
Ο Μανώλης Βάβουλας ρώτησε τι θα γίνει με τον χώρο στάθμευσης δίπλα στο Δημοτικό Θέατρο «Ιάκωβος Καμπανέλλης».
Οι απαντήσεις Κατσαρά και η παρέμβαση του δημάρχου
Ο κ. Κατσαράς απάντησε ότι ο συγκεκριμένος χώρος -δίπλα στο Δημοτικό Θέατρο «Ιάκωβος Καμπανέλλης»- παραχωρήθηκε προσωρινά λόγω έργων στο λιμάνι και ότι μετά το Πάσχα θα ξεκινήσουν εργασίες συντήρησης στα πάρκινγκ. Υπογράμμισε επίσης πως τα τουριστικά λεωφορεία πρέπει να παρκάρουν σε προκαθορισμένα σημεία και πως οι κλήσεις θα βεβαιώνονται με διασταυρώσεις και ελέγχους.
Ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός έκλεισε τη συζήτηση υποστηρίζοντας ότι το μέτρο κινείται στη σωστή κατεύθυνση και τόνισε ότι οι δημοτικοί χώροι δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιούνται ως ιδιωτικά πάρκινγκ από επιχειρήσεις.
Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
One Comment