VIDEO: Υπό έλεγχο ο δυσκολότερος “πύρινος εφιάλτης” στη Νάξο (φώτος)

pyrkagia 8
admin
03/09/2017 10:40
 
 
 

Τραγικός είναι ο απολογισμός της πυρκαγιάς που ξέσπασε στην ορεινή Νάξο το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου… Η φωτιά, αυτή την ώρα, βρίσκεται υπό έλεγχο, με μεγάλη δύναμη της πυροσβεστικής να βρίσκεται ακόμα σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπύρωση.

Η πύρινη λαίλαπα κατέκαψε αρκετά στρέμματα γης, ζώα, καλλιέργειες και αμπέλια, αλλά και αιωνόβια δέντρα στη ρεματιά της Κορώνου… “Μπήκε κυριολεκτικά στις αυλές των σπιτιών της Κορώνου” σημειώνει αναγνώστης του naxostimes συγκλονισμένος. “Κάποια στιγμή πιστέψαμε ότι το χωριό μας θα γίνει στάχτη. Άγιο είχαμε… Ευχαριστούμε θερμά την πυροσβεστική που με αυτοθυσία, μας γλίτωσε από τα χειρότερα” τόνισε.

https://www.youtube.com/watch?v=bdy-nvD83Rw&feature=youtu.be

“Ήταν η δυσκολότερη πυρκαγιά που αντιμετωπίσαμε μέχρι σήμερα στο νησί” σημειώνει στο naxostimes.gr ο Πυρονόμος κ. Χωριανόπουλος που συμμετείχε στην επιχείρηση κατάσβεσης.

pyrkagia 1

Η φωτιά ξέσπασε τα ξημερώματα του Σαββάτου (περί τις 5:30) από το Σκαδό, με κατεύθυνση ΝΑ και συγκεκριμένα προς τη ρεματιά. Προχώρησε προς την περιοχή “Σόχωρα” της Κορώνου και στη συνέχεια προς το χωριό Κεραμωτή.

pyrkagia 2

Στην κατάσβεση επιχείρησαν συνολικά 47 άνδρες από το κλιμάκιο της Νάξου με ενισχύσεις από πεζοπόρο της ΕΜΑΚ και οχήματα από τα πυροσβεστικά κλιμάκια της Πάρου και της Τήνου.

Επίσης, στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν δυο Καναντέρ (πυροσβεστικά αεροσκάφη) και τρία ελικόπτερα (ένα ΣΙΝΟΥΚ, ένα ΕΡΓΚΑΝ και ένα SUPER PUMA).

pyrkagia 3

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς και για την προστασία της Κορώνου, κυρίως, όταν υπήρξαν στιγμές που κινδύνεψε από την πύρινη λαίλαπα… Η μορφολογία του εδάφους και το “άβατο” των περιοχών που καίγονταν στάθηκαν εμπόδιο για την άμεση κατάσβεση. Τα πρώτα Καναντέρ έκαναν την εμφάνιση τους περίπου στις 12:00 το μεσημέρι, χωρίς όμως να μπορέσουν να βοηθήσουν εξαιτίας της μορφολογίας της περιοχής, με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν. Καταλυτική ήταν η παρέμβαση των ελικοπτέρων που κατέφθασαν λίγο αργότερα και κυριολεκτικά γλίτωσαν την Κόρωνο από τα χειρότερα…

pyrkagia 4

Ο επικεφαλής της επιχείρησης κάλεσε την αστυνομία αλλά και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ να είναι σε ετοιμότητα, αφού από στιγμή σε στιγμή ίσως να υπήρχε ανάγκη εκκένωσης του χωριού…

pyrkagia 5

“Κάτι παρόμοιο δεν έχει ξανασυμβεί στη Νάξο” σημείωσε στο naxostimes.gr ο κ. Χωριανόπουλος ο οποίος εξήγησε ότι το έδαφος δεν επέτρεπε την πεζή πρόσβαση, με αποτέλεσμα τα επίγεια μέσα να μην μπορούν να δράσουν.

pyrkagia 9

“Καταλυτική ήταν η παρέμβαση και των δύο Καναντέρ που επιχείρησαν το απόγευμα (στο σημείο που βρίσκεται η κεραία της Cosmote) όπου απέτρεψαν την εξάπλωση της πυρκαγιάς προς την Κεραμωτή” σημείωσε ο κ. Χωριανόπουλος.

pyrkagia 10

Προς το παρόν δεν έχει υπολογιστεί ακόμα η έκταση της ζημιάς που άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα…

pyrkagia 11

Το πυροσβεστικό κλιμάκιο Νάξου ευχαριστεί θερμά τόσο τη δημοτική αρχή για την υποστήριξη που παρείχε στους πυροσβέστες, όσο και τον πρόεδρο της Κορώνου Νίκο Χουζούρη για την υπερπολύτιμη βοήθεια.

pyrkagia 12

Να σημειωθεί ότι, μέχρι στιγμής, υπάρχουν κάποιες πληροφορίες για τα αιτία της πυρκαγιάς τα οποία ερευνά το αρμόδιο τμήμα της πυροσβεστικής.

pyrkagia 13

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι – παράλληλα με το έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς – το πυροσβεστικό κλιμάκιο Νάξου κλήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου να επιχειρήσει και σε ακόμα ένα περιστατικό που αφορούσε στον απεγκλωβισμό τουριστών στο όρος Ζευς.

pyrkagia 15

Συγκεκριμένα, αποσπάστηκε δύναμη από το μέτωπο της πυρκαγιάς προκειμένου να διασωθούν δυο Γάλλοι τουρίστες που είχαν εγκλωβιστεί σε δύσβατη περιοχή του Ζα, ενώ είχαν πάει για ορειβασία. Το περιστατικό συνέβη στις 7:30 το βράδυ.

pyrkagia 16

Σύμφωνα με τον Πυρονόμο κ. Χωριανόπουλο το σημείο της μεγάλης πυρκαγιάς θα φυλάσσεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας από 25 πυροσβέστες που βρίσκονται εκεί και κάνουν ενέργειες.

Όπως αναφέρουν μαρτυρίες κατοίκων σε αρκετά σημεία της ορεινής Νάξου δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ παρατηρούνται και προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες (κινητή τηλεφωνία, σήμα τηλεόρασης).

pyrkagia 17

pyrkagia 18

pyrkagia 20

pyrkagia 21

pyrkagia 22

pyrkagia 23

pyrkagia 24

Video Credits: Dimitris Glezos, Καπουτσίνος Ηλεκτρολογικό Υλικό Φωτιστικά, Σοφοκλής Κουφόπουλος

Φωτογραφίες: Στάθης Σταματάκης

(Visited 18 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*