VIDEO: Master plan του λιμανιού της Νάξου – Τι μπορεί να προβλέπει και πότε θα ολοκληρωθεί

limani naxou
admin
07/09/2017 13:23
 
 
 

Τα στάδια της σύνταξης της Μελέτης «Πλαισίου Έργων Ανάπτυξης Λιμένα Νάξου» (Master Plan) παρουσίασε ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων σε δημόσια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το μεσημέρι στο δημαρχείο.

Το χρονοδιάγραμμα (9 μηνών) παρουσιάστηκε από τον εκπρόσωπο της εταιρείας CNWAY Αλβέρτο Παύλο Γιαμίν, παρουσία του δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανόλη Μαργαρίτη, του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Νίκου Σέργη, της ομάδας μελετητών του αναδόχου, εκπροσώπων των τοπικών φορέων και πολιτών.

master plan limani 3

Ο κ. Γιαμίν αφού παρουσίασε τους συνεργάτες του, που παρευρίσκονταν στη συνάντηση, αναφέρθηκε στο master plan εξηγώντας ότι αυτό θα πραγματοποιηθεί σε δυο φάσεις. Η πρώτη φάση, που έχει ξεκινήσει από αρχές Αυγούστου θα ολοκληρωθεί σε δυο μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων θα συλλέγονται στοιχεία. “Τα στοιχεία που θα συλλέξουμε είναι το τι έχει γίνει μέχρι σήμερα στο λιμάνι, τι υπάρχει ως υφιστάμενο έργο, τι έχει προγραμματιστεί να γίνει κ.λπ. Θα τα επεξεργαστούμε, θα τα αναλύσουμε και θα φτάσουμε στο τέλος να προτείνουμε κάτι που το νησί θα έχει πραγματική ανάγκη” σημείωσε ο κ. Γιαμίν σημειώνοντας παράλληλα ότι, στόχος είναι να διαμορφωθεί μια πρόταση που θα εξυπηρετεί το νησί για τα επόμενα 25 χρόνια.

master plan limani 12

“Στόχοι”

“Για να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση, αφού θα συλλέξουμε όλα τα στοιχεία, θα καταλήξουμε σε κάποιους στόχους. Οι στόχοι αυτοί θα είναι π.χ. ότι θα πρέπει να απομακρυνθεί το εμπορικό λιμάνι, ή ότι θα πρέπει να αυξηθεί ο χερσαίος χώρος του λιμανιού ώστε να μην υπάρχει κυκλοφοριακό πρόβλημα. Άλλος στόχος μπορεί να είναι η πρόβλεψη εγκαταστάσεων για εξυπηρέτηση της κρουαζιέρας κ.λπ. Θα τα μαζέψουμε όλα αυτά και στη συνέχεια θα κληθείτε όλοι σας για να γίνει μια διαβούλευση. Θα παρουσιάσουμε τους στόχους, θα μας πείτε τις απόψεις σας και αν έχουμε τη δική σας αποδοχή πάνω σε αυτούς τους στόχους, τότε θα προχωρήσουμε στην επόμενη φάση” είπε ο κ. Γιαμίν ο οποίος ζήτησε τη συνδρομή όλων των φορέων να διαθέσουν όποια στοιχεία θεωρούν χρήσιμα, προκειμένου οι στόχοι που θα προκύψουν από την πρώτη φάση να είναι “πραγματικά για τις ανάγκες του λιμανιού”.

Β φάση του master plan

Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος της CNWAY, εφόσον σε δυο μήνες εγκριθούν οι στόχοι στη διαβούλευση που θα πραγματοποιηθεί, “θα προχωρήσουμε στη δεύτερη φάση.

“Η επόμενη φάση έχει διάρκεια 7 μήνες. Κατά τους δυο πρώτους μήνες θα κάνουμε μια τοπογραφική αποτύπωση και θα αξιολογήσουμε οποιαδήποτε γεωτεχνική έρευνα υπάρχει ώστε να ξέρουμε π.χ. αν ο πυθμένας που θα θεμελιώσουμε τα προτεινόμενα έργα τι αντοχή έχει, πώς είναι κ.λπ., ώστε ότι προτείνουμε να είναι σωστό. Αφού κλείσουν οι δυο πρώτοι μήνες θα πάμε στη φάση όπου οι προτάσεις μας θα μελετηθούν σε προκαταρκτικό στάδιο, ώστε να δοθούν όλα τα στοιχεία σε όλες τις μελέτες και τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), η οποία θα αδειοδοτηθεί και συνάμα θα αδειοδοτηθούν και όλα τα έργα τα οποία έχουμε προτείνει στο master plan. Μόλις εγκριθεί η ΜΠΕ, εγκρίνεται και το master plan και τότε μπορούμε οποιοδήποτε έργο θέλουμε να κατασκευάσουμε και μας είναι άμεσα αναγκαίο να το αναθέσουμε σε κάποιο μελετητικό γραφείο, να μας παράξει τα σχέδια και να μπορέσουμε να κάνουμε όλο το έργο, ή κάποια τμήματα του”.
Ο κ. Γιαμίν διευκρίνισε ότι όλη παραπάνω διαδικασία θα διαρκέσει 9 μήνες και ζήτησε ξανά τη συνδρομή και τη βοήθεια των φορέων “ώστε τα αποτελέσματα της μελέτης να είναι σωστά”.

Ερωτήσεις – απαντήσεις

“Αγκάθι” το κυκλοφοριακό – Αναγκαιότητα η δημιουργία νέου εμπορικού λιμανιού

Σχετικά για τον προϋπολογισμό του έργου ο κ. Γιαμίν, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Μαρίας Μάρκου, τόνισε ότι κατά τη δεύτερη φάση που θα εκπονηθούν οι μελέτες θα υπολογιστεί ο προϋπολογισμός για όλα τα έργα, το κόστος των μελετών σε περίπτωση που θα δημοπρατηθεί κάποιο έργο και το ΦΠΑ.

Κριτική στην εικόνα που παρουσιάζει το λιμάνι της Νάξου σήμερα έκανε ο π. πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Γιάννης Μαμουζέλος ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με το χρονοδιάγραμμα του έργου. Επίσης ο κ. Μαμουζέλος αφού επεσήμανε ότι θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει το έργο για νέο εμπορικό λιμάνι, προέτρεψε τον κ. Γιαμίν να έρθει σε επικοινωνία με τον κ. Αζοράκο ο οποίος στο παρελθόν είχε κάνει μια σοβαρή προσέγγιση στο θέμα του λιμανιού.

Για ανάπτυξη του υπάρχοντος λιμένα και παράλληλα δημιουργία νέου εμπορικού λιμανιού έκανε λόγο και ο π. πρόεδρος του ΔΛΤ Νάξου Μανώλης Μανωλάς ο οποίος εστίασε επίσης στο πολύ σημαντικό θέμα του κυκλοφοριακού αλλά και της Αρχαιολογίας. Ο κ. Γιαμίν απαντώντας τόνισε ότι το κυκλοφοριακό είναι ένα μείζον πρόβλημα για το οποίο υπάρχει πρόβλεψη στη μελέτη.

“Στο master plan μπορούμε να πάρουμε θαρραλέες αποφάσεις που θα αφορούν κάποια κτήρια τα οποία θα πρέπει να φύγουν. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει οπωσδήποτε να προβλέψουμε, γιατί αν αποδειχτεί στο Υπουργείο Ναυτιλίας ότι το λιμάνι δεν έχει τις προβλεπόμενες προσβάσεις δεν θα μας εγκρίνουν το master plan. Άρα, αυτό είναι ένα θέμα που θα μελετηθεί και θα προταθούν επεμβάσεις ώστε να γίνεται η κυκλοφορία όπως πρέπει” απάντησε ο κ. Γιαμίν.

Σχετικά με τη δημιουργία νέου εμπορικού λιμανιού, σημείωσε ότι κατά πάσα πιθανότητα αυτός θα είναι ένας από τους στόχους της μελέτης, “να απομακρυνθεί η εμπορική δραστηριότητα από το λιμάνι”, κάτι με το οποίο συμφωνεί τόσο ο δήμος, όσο και το Λιμενικό Ταμείο.

“Έχουμε χρήματα σε κωδικό για ανάθεση μελέτης που θα ενσωματωθεί μέσα. Θέλουμε να γίνει εμπορικό λιμάνι” υπογράμμισε ο δήμαρχος Μανόλης Μαργαρίτης.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα πολίτη που παρατήρησε ότι δεν μπορεί να γίνουν παρεμβάσεις στον υφιστάμενο λιμένα ο κ. Γιαμίν είπε ότι ενδέχεται μεταξύ των στόχων που θα δοθούν από την Α φάση να είναι και η απομάκρυνση του λιμανιού από την πόλη.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Βαγγέλης Κατσαράς σημείωσε ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο για το νησί και για το λόγο αυτό η Ένωση Ξενοδόχων θα συγκαλέσει Γενική Συνέλευση προκειμένου να συγκεντρωθούν προτάσεις, παρατηρήσεις και απόψεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην Α φάση του master plan. Ο κ. Κατσαράς εστίασε στο κυκλοφοριακό ζήτημα τονίζοντας παράλληλα ότι θα πρέπει το έργο να το δούμε μακροπρόθεσμα και να μη γίνουν λάθη του παρελθόντος.

Ο κ. Γιάννης Παπαδόπουλος εκπροσωπώντας το Σύλλογο Μαζικής Εστίασης, αναφέρθηκε στο θέμα της παραλίας και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες με τη νομιμότητα της χερσαίας ζώνης. “Ζούμε μια ομηρία μέχρι σήμερα. Έχουμε τη γενική κατακραυγή ότι είμαστε παράνομοι παρά το ότι έχουμε ακολουθήσει τις διαδικασίες που μας υπέδειξαν οι αρμόδιες αρχές. Εκκρεμούν πολλές δικαστικές αποφάσεις και ζητάμε άμεσα να προχωρήσει το master plan για να μας δώσει λύσεις και να ξεφύγουμε από αυτή την ομηρία” τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος και διευκρίνισε ότι οι επιχειρηματίες εστίασης είναι ανοιχτοί σε οτιδήποτε είναι αναγκαίο για την ανάπτυξη του τόπου.

“Θα σας καταθέσουμε κι εμείς τις προτάσεις μας” είπε με τη σειρά του και ο πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Βαγγέλης Στρατούρης ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίηση του για την “αποφασιστικότητα” που υπάρχει ώστε να πραγματοποιηθεί αυτό το “αναπτυξιακό έργο που θα εκτοξεύσει το νησί”.

Διαβούλευση – Χρήσεις γης – Νομιμοποίηση χερσαίας ζώνης

Τρία καίρια ερωτήματα έθεσε ο γραμματέας της δημοτικής κίνησης “Πολίτες για τα νησιά μας” Βασίλης Θεωνάς ο οποίος ζήτησε από τον κ. Γιαμίν να “προδιαγράψει το πλαίσιο της διαβούλευσης” και να διευκρινίσει τι θα γίνει με τις χρήσεις γης στη χερσαία ζώνη λιμένα, αλλά και τη νομιμοποίηση της χερσαίας ζώνης.
Σε ότι αφορά το πλαίσιο διαβούλευσης ο κ. Γιαμίν είπε ότι: “ολοκληρώνοντας την Α φάση θα προκύψουν οι στόχοι. Δεν θα είναι αναλυτικοί και θα ερωτηθείτε εσείς εάν συμφωνείτε με αυτούς. Θα μαζευτούμε όλοι ξανά και θα αναλύσουμε τα στοιχεία όπου εσείς θα συμφωνήσετε ή θα διαφωνήσετε. Μετά από αυτό θα μεταφερθούμε στο επόμενο στάδιο για να τα μελετήσουμε. Αν βάλουμε ένα στόχο θα τον μελετήσουν πεπειραμένοι μηχανικοί. Αν έχουμε ανάγκη π.χ. για 5 στρέμματα δεν πρόκειται να βάλουμε 50 ούτε 1. Οτιδήποτε προτείνουμε θα πάει στο Υπουργείο Ναυτιλίας κι από εκεί θα πάρουμε εγκρίσεις”.
Για τη νομιμοποίηση της χερσαίας ζώνης απάντησε τα εξής: “Στο πλαίσιο του master plan και στο Β στάδιο, θα εκπονήσουμε και Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ). Στο πλαίσιο της ΜΠΕ αδειοδοτείται το υφιστάμενο έργο και το νέο έργο της βελτίωσης. Οπότε οτιδήποτε παράνομο λιμενικό έργο υφίσταται θα αδειοδοτηθεί στο πλαίσιο της ΜΠΕ”.
Για τις χρήσεις γης: “Θα γίνει επανακαθορισμός των ορίων της χερσαίας ζώνης οπότε εξ αρχής θα δούμε αν υπάρχει ανάγκη να επεκταθεί και θα καθοριστούν οι όροι χρήσης γης”.

Μεταφορά του λιμανιού (;)

Ο κ. Λευτέρης Βερύκοκκος αναρωτήθηκε τι θα γίνει στην περίπτωση που τα στοιχεία που θα αξιολογηθούν οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι δεν μπορεί να γίνει απολύτως τίποτα στο υφιστάμενο λιμάνι, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι το συμπέρασμα που έχει εξαχθεί από τη συζήτηση είναι ότι “φτιάχνεται ένα λιμάνι που δεν υπάρχει”.

“Το τουριστικό καταφύγιο είναι δεδομένο, το ίδιο και το Βίντσι. Μας έχουν πει ότι δεν μπορεί να γίνει λιμάνι αφού δεν υπάρχει έξοδος. Έχουμε τη δυνατότητα να απαλλοτριώσουμε δεκάδες αστικά ακίνητα μέσα σε αρχαιολογικούς χώρους για να φτιάξουμε έργα; Σε δυο μήνες που θα ξανασυζητήσουμε, θα τεθεί το ενδεχόμενο μεταφοράς του λιμανιού; Να είμαστε έτοιμοι για όλα;” ρώτησε.

Ο κ. Γιαμίν απαντώντας σημείωσε ότι “από τώρα λέμε ότι το εμπορικό λιμάνι θα πάει σε άλλη θέση. Έχει ξεκινήσει μια διαδικασία για ανάθεση φακέλου προκειμένου να γίνει εμπορικό λιμάνι στο νησί. Το master plan θα προβλέπει επεμβάσεις στο υφιστάμενο λιμάνι και όχι στο εμπορικό. Αυτά ωστόσο, μπορεί να τρέξουν και παράλληλα”.

Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Νίκος Σέργης συμπλήρωσε ότι μέσα στο επόμενο 9μηνο θα έχουμε και τη χωροθέτηση του νέου λιμανιού, κάτι για το οποίο ο εκπρόσωπος της εταιρίας που ανέλαβε το master plan είπε ότι: “Θα είναι πολύ αισιόδοξο στους 9 μήνες να έχει χωροθετηθεί εμπορικό λιμάνι αφού οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες. Θα πρέπει να ετοιμαστεί φάκελος, να γίνει προκήρυξη, ενστάσεις, να ανατεθεί μελέτη κ.λπ. Όλα αυτά είναι χρονοβόρα και αισιόδοξα το βλέπω να γίνεται σε ενάμισι χρόνο από τώρα”.

Περισσότερες διευκρινίσεις ζήτησε ο κ. Βερύκοκκος: “Δηλαδή εσείς θα θα μελετήσετε το υπάρχον λιμάνι χωρίς εμπορικές δραστηριότητες; ” ρώτησε. “Ναι, δεν είναι κακό αυτό. Το έκανε ο κ. Σέργης για να ησυχάσετε και να γνωρίζετε ότι το εμπορικό λιμάνι θα μεταφερθεί” απάντησε ο κ. Γιαμίν.

Σε 4,5 χρόνια το λιγότερο θα μπορέσουν να υλοποιηθούν έργα

Σε ότι αφορά το χρονοδιάγραμμα του έργου, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του κ. Μαρινάκη, ο Αλβέρτο Παύλο Γιαμίν επανέλαβε ότι η εταιρία του θα προτείνει έργα βελτίωσης του λιμανιού με περιορισμένες επεμβάσεις έτσι ώστε το λιμάνι να λειτουργήσει μέχρι να μεταφερθεί σε άλλη θέση.

“Ενδέχεται να προτείνουμε να γίνει και δεύτερος περιφερειακός για να λειτουργήσει το λιμάνι” σημείωσε. Όπως τόνισε, “αφού εγκριθούν οι περιβαλλοντικοί όροι της ΜΠΕ και στη συνέχεια εγκριθεί και το master plan, από εκείνη την ημέρα (δηλαδή 15 μήνες από σήμερα) για να προκηρυχθούν οι μελέτες, να παραχθούν κατασκευαστικά σχέδια και να εφαρμοστούν αυτά που θα έχει προτείνει η εταιρία. Αν πούμε ότι όλα αυτά θα γίνουν σε μια φάση (πιστεύω μπορούν να γίνουν), για την προκήρυξη και ανάθεση της μελέτης θα χρειαστούν 6 μήνες. Για να εκπονηθεί, χρειάζονται 2 χρόνια και άλλα τόσα θέλουμε για να κατασκευαστεί. Δηλαδή εκτιμούμε ότι σε 4,5 χρόνια περίπου από τώρα θα μπορούμε να υλοποιήσουμε κάποιο έργο. Δυστυχώς όλα πάνε πολύ αργά και αυτό δεν εξαρτάται από εμάς. Σε κάθε βήμα συναντάμε και ένα εμπόδιο…”.

https://www.youtube.com/watch?v=5RDCEZ1IuxI

 

 

(Visited 190 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*