Υπό το φόβο εκτεταμένων κατολισθήσεων με τις πρώτες βροχές ζουν οι κάτοικοι της Κορώνου, καθώς δύο μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά που σημειώθηκε στην ορεινή Νάξο δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή.
Η φωτιά που ξέσπασε στις 2 Σεπτεμβρίου μεταξύ των χωριών Κορώνου και Σκαδού έκανε στάχτη ελιές, αμπέλια, καλλιέργειες και υπεραιωνόβια δέντρα, ενώ οι φλόγες έφτασαν πολύ κοντά σε σπίτια.
Παρά το γεγονός ότι οι καταστροφές ήταν εκτεταμένες, η περιοχή δεν κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς η απάντηση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στο αίτημα του δήμου Νάξου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ήταν αρνητική.
Σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα, ενώ η φωτιά ξέσπασε στην περιοχή στις 2 Σεπτεμβρίου, το σχετικό αίτημα για την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εστάλη από τον δήμο Νάξου στην Περιφέρεια και από εκεί στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας πάνω από 20 ημέρες μετά.
*Οι προτάσεις του δήμου για τα έργα αποκατάστασης
Οι τοπικές αρχές της ορεινής Νάξου κάνουν λόγο για τεράστια καθυστέρηση στα αντανακλαστικά του δήμου, γεγονός που ενδεχομένως οδήγησε στην αρνητική απάντηση της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
«Η Περιφέρεια έστειλε το αίτημα μέσα σε πέντε ημέρες από τη στιγμή που το έλαβε από τον δήμο. Αλλά το λάβαμε από τον δήμο Νάξου 23 ημέρες μετά τη φωτιά» τονίζει στο naxostimes.gr o έπαρχος Νάξου, Γιάννης Μαργαρίτης.
«Το αίτημα έπρεπε να κατατεθεί εντός της ίδιας ημέρας ή της επόμενης από την πυρκαγιά, κάτι που έγινε μετά από ένα μήνα περίπου» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της κοινότητας Κορώνου, Νίκος Χουζούρης.
«Η απάντηση από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ήταν αρνητική, επειδή το αίτημα το έστειλαν αργά. Οι καταστροφές είχαν ήδη γίνει» προσθέτει ο πρώην πρόεδρος Κορώνου, Μανώλης Μανωλάς.
Η επίσημη απάντηση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στο αίτημα του δήμου Νάξου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου αναφέρει χαρακτηριστικά: «Στην συγκεκριμένη περίπτωση, το αίτημά σας αφορά την πιθανότητα εκδήλωσης καταστροφής σε επικείμενη βροχόπτωση κατά τη χειμερινή περίοδο η οποία ενδέχεται να προκαλέσει κατολισθήσεις, δηλαδή αφορά το ενδεχόμενο επικείμενης και όχι συντελεσθείσας ή εν εξελίξει καταστροφής και ως εκ τούτου δεν έχει θεσμική βάση».
*Έγγραφο της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κήρυξη μιας περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κινεί γρηγορότερα τις διαδικασίες αποκατάστασης ζημιών με απευθείας αναθέσεις έργων και όχι με δημοπρασίες, που τείνουν να είναι πιο χρονοβόρες.
Ο φόβος των κατοίκων
Σήμερα, δύο μήνες μετά τη φωτιά και με το χειμώνα προ των πυλών, οι κάτοικοι φοβούνται ότι οι πρώτες βροχές θα προκαλέσουν εκτεταμένες κατολισθήσεις με απρόβλεπτες συνέπειες.
«Φοβόμαστε τις βροχές. Μόλις βρέχει έρχεται η αστυνομία, φτάνει και μηχάνημα του δήμου και περιμένει μήπως γίνουν κατολισθήσεις στο κεντρικό επαρχιακό οδικό δίκτυο. Υπάρχουν σπίτια από κάτω και ο χρόνος πιέζει. Δεν είναι δικαιολογία να καθυστερούν, επειδή δεν χαρακτηρίστηκε η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Είναι πρόφαση να το λένε αυτό» τονίζει ο πρόεδρος της Κορώνου Νίκος Χουζούρης.
«Μεγάλο κίνδυνο αντιμετωπίζει η Κόρωνος. Σε ολόκληρη την πλαγιά δεν έχει μείνει ούτε ένας θάμνος μετά τη φωτιά. Ήδη κάποιες πέτρες έχουν τσουλήσει και έχουν πέσει σε χαντάκια με μια ελαφριά βροχή που έριξε. Για σκεφτείτε να γίνει μια νεροποντή. Σίγουρα θα κλείσει ο δρόμος. Κάτω ακριβώς από την πλαγιά υπάρχουν σπίτια. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος» σημειώνει και ο πρόεδρος του Σκαδού, Μιχάλης Πάσουλας.
«Αν γίνει μια δυνατή βροχόπτωση θα πέσουν τεράστια βράχια, το νερό θα παρασύρει την καμένη γη. Θα πέσουν βράχια πάνω στο δρόμο και μπορεί να πέσουν και στα σπίτια. Οι μηχανικοί τα έχουν επισημάνει αυτά στα επίσημα έγγραφά τους. Εν όψει του χειμώνα το κακό θα συμβεί. Πέρασαν σχεδόν δυο μήνες και δεν έχει γίνει τίποτα. Ούτε τους οχετούς δεν έχουν καθαρίσει, είναι μπαζωμένοι» τονίζει ο πρώην πρόεδρος της κοινότητας Κορώνου, Μανώλης Μανωλάς.
*Έγγραφο των τεχνικών υπηρεσιών
Τι απαντούν δήμος και περιφέρεια
Η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου πρόκειται άμεσα να ξεκινήσει τα πρώτα έργα στην περιοχή προκειμένου να μην προκληθούν σοβαρότερα προβλήματα.
«Έχουμε τελειώσει ήδη τη μελέτη, έχει περάσει και από τις οικονομικές υπηρεσίες της Περιφέρειας. Τα έργα αφορούν στο κεντρικό οδικό δίκτυο που είναι της αρμοδιότητάς μας. Ουσιαστικά προχωράμε άμεσα να φτιάξουμε το τοιχίο, θα εγκατασταθούν εργολάβοι και θα προχωρήσουν το κομμάτι που αφορά εμάς. Αρμοδιότητά δική μας είναι το οδικό δίκτυο, τα άλλα είναι αρμοδιότητες του δήμου» τονίζει στο naxostimes.gr ο έπαρχος Νάξου, Γιάννης Μαργαρίτης.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος, Μανώλης Μαργαρίτης, ερωτώμενος για το συγκεκριμένο ζήτημα σημείωσε ότι άμεσα θα ξεκινήσουν έργα στην περιοχή.
«Από την ενημέρωση που έχω ξεκινάνε τα πρώτα έργα στον κεντρικό δρόμο. Η Περιφέρεια το έχει σπρώξει πιο γρήγορα το θέμα. Σε πρώτη φάση θα γίνουν κάποια έργα με ανάθεση και στη συνέχεια θα γίνει δημοπρασία για τις υπόλοιπες εργασίες σε δεύτερο χρόνο. Από το δήμο δεν έχω καμία άλλη ενημέρωση» τονίζει ο κ. Χουζούρης.
«Ο δήμος έχει προγραμματίσει τον καθαρισμό σε χαντάκια και ρέματα, αλλά πότε θα γίνουν αυτές οι εργασίες δεν το γνωρίζουμε» σημειώνει ο κ. Πάσουλας.
Κική Μαργαρίτη