«Πόλεμος» στη Μικρή Βίγλα: Καταγγελίες για ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση μιας περιοχής Natura

mikri vigla
admin
03/11/2017 10:14
 
 
 

«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει το τελευταίο χρονικό διάστημα για την κατάσταση που επικρατεί κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες στη Μικρή Βίγλα.

Καταγγελίες κάνουν λόγο για ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση μιας περιοχής που έχει χαρακτηριστεί Natura και θα έπρεπε να προστατεύεται, επιρρίπτοντας ευθύνες τόσο στο δήμο όσο και στο Λιμεναρχείο. Υπάρχουν, ωστόσο, και οι φωνές που μιλούν για προσπάθειες που γίνονται για την τουριστική αναβάθμιση της περιοχής.

Εκατοντάδες είναι οι καταγγελίες που έχουν γίνει για την άκρατη εκμετάλλευση της ευρύτερης περιοχής, όπου συνυπάρχουν ο χώρος των λουόμενων με τον χώρο των θαλάσσιων σπορ χωρίς να έχει γίνει ποτέ οριοθέτηση.

Εξοργισμένοι κάτοικοι και τοπικοί παράγοντες κάνουν λόγο για φιάλες υγραερίου καντίνας σε απόσταση αναπνοής από τους λουόμενους, ομπρέλες και καθίσματα σε όλο το μήκος της ακτής, τροχόσπιτα και αυτοκίνητα πάνω στην άμμο.

Προσφάτως, μάλιστα, ζητήθηκε από τον πρόεδρο της κοινότητας Σαγκρίου, Στέλιο Σκορδιαλό, παρέμβαση εισαγγελέα για το θέμα.
«Η κατάσταση στην περιοχή είναι ανεξέλεγκτη και η δημοτική αρχή ανύπαρκτη. Στόχος αυτών που διοικούν είναι να υποβαθμίσουν τις περιοχές μας. Λουόμενοι, θαλάσσια σπορ, ομπρελοκαθίσματα, αυτοκίνητα, καντίνες όλα μαζί πάνω στην άμμο. Δηλαδή προστασία από πουθενά» τονίζει στο naxostimes.gr ο κ. Σκορδιαλός.

Το θέμα της οριοθέτησης της περιοχής και του διαχωρισμού της σε χώρο λουόμενων και χώρο θαλάσσιων σπορ έχει πέσει στο τραπέζι εδώ και πολλά χρόνια. Ωστόσο, η κατάσταση παραμένει στάσιμη. Δεν είναι λίγες οι φορές, μάλιστα, που τα kite λόγω των ισχυρών ανέμων, πέφτουν πάνω στους λουόμενους, οι οποίοι δηλώνουν κυριολεκτικά απροστάτευτοι.

«Η κατάσταση στην περιοχή είναι ήδη επιβαρυμένη εδώ και 15 χρόνια με τα θαλάσσια σπορ. Εμείς δεν λέμε να φύγουν από την παραλία, αλλά να γίνει διαχωρισμός. Πολλές φορές οι αετοί παρασύρονται από τους ανέμους και πάνε πάνω στους λουόμενους οι οποίοι τρέχουν πανικόβλητοι. Δεν υπάρχει δημοτική αρχή να επιβληθεί σε αυτά; Για παράδειγμα αυτός με τα θαλάσσια σπορ βάζει μερικά μπαλόνια στη θάλασσα και αυτό είναι όλο; Πρέπει και το λιμεναρχείο και η αστυνομία να ελέγξει την κατάσταση» τονίζει ο κ. Σκορδιαλός.

Πάντως, δεν λείπουν και οι φωνές που κατηγορούν τον πρόεδρο του Σαγκριού ότι πίσω από τις έντονες αντιδράσεις του για την εικόνα της Μικρής Βίγλας κρύβονται μικροπολιτικά συμφέροντα από την πλευρά του και πελατειακές σχέσεις με επιχειρηματίες της περιοχής.

Η θέση δήμου και Λιμεναρχείου

Ο αντιδήμαρχος, Δημήτρης Λιανός, τονίζει ότι ο δήμος Νάξου δεν εμπλέκεται σε όλη αυτή την ιστορία, ρίχνοντας το μπαλάκι στο Λιμεναρχείο και στην Αστυνομία. Όπως τόνισε, μάλιστα, στο naxostimes.gr, παρά το γεγονός ότι η Μικρή Βίγλα δεν είναι μια πολυσύχναστη παραλία, ο δήμος με πρωτοβουλία του έχει τοποθετήσει ναυαγοσώστη.

Από την πλευρά του ο Λιμενάρχης Νάξου, Αλέξης Αποστολόπουλος, υπογραμμίζει ότι όλα όσα άπτονται της αρμοδιότητας του Λιμεναρχείου, ελέγχονται και τηρούνται. Υποστηρίζει ότι όλα τα θαλάσσια μέσα αναψυχής που λειτουργούν στην περιοχή έχουν νόμιμες άδειες και κάθε χρόνο ελέγχονται. «Είναι όλοι αδειοδοτημένοι, αφού έχουν περάσει από τριμελή επιτροπή την πρώτη φορά. Κάθε χρόνο γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι για το αν τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις και ανανεώνονται οι άδειες. Κάποιοι που έρχονται για πρώτη φορά και ζητούν άδεια πολλές φορές δεν την έχουν λάβει, καθώς δεν πληρούν τις προϋποθέσεις» αναφέρει.

«Οι ευθύνες βαραίνουν και τον λιμενάρχη» εμμένει ο κ. Σκορδιαλός. «Το Λιμεναρχείο υποστηρίζει ότι έχει ευθύνη για ό,τι συμβαίνει στη θάλασσα. Πώς όμως είναι νόμιμα όλα όταν πάνω στην παραλία ξεκινά η χρήση του εξοπλισμού για τα θαλάσσια σπορ, όταν χαλάνε τις αμμοθίνες; Αυτά δεν τα βλέπουν;» τονίζει.

Ο κ. Αποστολόπουλος υπογραμμίζει την ανάγκη οριοθέτησης της περιοχής, κάτι που με δική του πρωτοβουλία είχε προσπαθήσει να κάνει μερικά χρόνια πριν. «Η περιοχή δεν έχει οριοθετηθεί, προσπαθήσαμε να το κάνουμε αλλά δεν προχώρησε. Το υπουργείο για κάποιους λόγους δεν το δέχτηκε» σημειώνει.

Η διαμάχη για την καντίνα

Σε όλη αυτή τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει έρχεται να προστεθεί και η παρουσία της καντίνας που λειτούργησε πρώτη φορά το φετινό καλοκαίρι στην παραλία της Μικρής Βίγλας.
Ο ιδιοκτήτης της, Τάσος Σκουλάτος, τονίζει στο naxostimes.gr ότι η καντίνα λειτουργεί με άδεια που εκδόθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. «Δεν θα μπορούσε κάποιος λογικός άνθρωπος να κάνει μια τέτοια επένδυση χωρίς την άδεια λειτουργίας» αναφέρει.

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της κοινότητας Σαγκρίου «βλέπει» συμφέροντα πίσω από την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και μιλά για πελατειακές σχέσεις που «χτίζει» ο δήμος. «Αυτοί που χρησιμοποιούν την καντίνα στην παραλία επικαλούνται διάφορα ονόματα από το δήμο, δηλώνοντας ότι έχουν την προστασία τους. Είναι ντροπή όλο αυτό. Η συγκεκριμένη καντίνα έχει φιάλες υγραερίου που είναι σχεδόν πάνω στη θάλασσα. Ανά πάσα ώρα και στιγμή δηλαδή ο λουόμενος κινδυνεύει. Έχω κάνει στον εισαγγελέα καταγγελίες και πιστεύω πως θα κινηθεί η διαδικασία. Η απάντηση του δήμου στις συνεχόμενες οχλήσεις μου είναι να μεταθέτει τη λύση του προβλήματος την επόμενη χρονιά».

Απαντώντας στις παραπάνω καταγγελίες ο κ. Σκουλάτος υπογραμμίζει ότι οι φιάλες υγραερίου υπάρχουν σχεδόν σε κάθε εστιατόριο ακόμα και αν βρίσκεται σε παιδικό σταθμό. «Απλά υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές από τον κατασκευαστή όπου οι εκάστοτε επαγγελματίες θα πρέπει να γνωρίζουν. Εμείς τηρούμε όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές για την ομαλή λειτουργία της καντίνας όπως αποδείχθηκε μετά από την επιτυχημένη καλοκαιρινή σεζόν». Μάλιστα ο ίδιος κάνει λόγο για «τραμπουκισμούς και καταγγελίες χωρίς κάποια βάση».

«Η καντίνα είναι κάτι τελείως καινούργιο για τα δεδομένα του νησιού, αλλά ο κόσμος έδειξε την εμπιστοσύνη του και την αγάπη του για το ποιοτικό φαγητό από την πρώτη στιγμή. Είναι το πρώτο καλοκαίρι που λειτούργησε και πήγε πολύ καλά, ο κόσμος ενθουσιάστηκε, με το τι μπορεί να σου προσφέρει μια καντίνα αν ο ιδιοκτήτης της είναι επαγγελματίας chef με 12 χρόνια προϋπηρεσίας στην εστίαση. Προσφέρουμε υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών σε χαμηλές τιμές, και για αυτό είχαμε τόσο φανατικό κοινό» συνεχίζει ο κ. Σκουλάτος.

Κική Μαργαρίτη

(Visited 345 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*