Κάνοντας την προσωπική της υπέρβαση, αφού για πρώτη φορά στη ζωή της «σχηματοποίησε» με προτάσεις τις προσωπικές της εμπειρίες, η γιατρός -κυτταρολόγος Θέκλα Κίζη – Χατζηανδρέου έδωσε ένα ξεχωριστό νόημα στη σημερινή εκδήλωση που διοργάνωσε το ΓΕΛ Νάξου για την 44η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.
67 χρονών σήμερα, η κ. Κίζη – Χατζηανδρέου μίλησε για τους συμβολισμούς του Πολυτεχνείου, δηλαδή για την ανάγκη να αγωνιστείς ενάντια στην «σκλαβιά», για το τίμημα του αγώνα που αναπόφευκτα θα κληθείς να πληρώσεις, για την οργανωμένη πάλη και τον παραμερισμό της παθητικότητας, για την άδολη αλληλεγγύη που αναπτύχθηκε και θα πρέπει να αναπτυχθεί και στη σημερινή εποχή, για την ουτοπία, αλλά και για την αυτοκριτική και τη μεταμέλεια.
Χωρίς να αναλώνεται σε περιττές λεπτομέρειες, κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των μαθητών-ακροατών και διηγήθηκε τα γεγονότα, όπως τα βίωσε η ίδια, όντας φοιτήτρια στο 5ο έτος της Ιατρικής και έχοντας έντονη πολιτική δράση.
{youtube}SCqgS58wRhI{/youtube}
«Η νιότη είναι ταυτόσημη με την ελευθερία» ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι τα αιτήματα του Πολυτεχνείου (όπως το «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία») είναι αιτήματα διαχρονικά που ακόμη και σήμερα διατηρούν το νόημα τους.
«Σήμερα τα σύγχρονα Πολυτεχνεία είναι πολλαπλά και αόρατα […] Λυπάμαι που η δική μου η γενιά δεν μπόρεσε να δώσει μια καλύτερη ζωή για σας κι εγώ καταθλίφτηκα όταν κατάλαβα ότι τα παιδιά μου περνάνε χειρότερα απ’ ό,τι πέρασα εγώ στα νιάτα μου. Όμως, ο συμβολισμός του Πολυτεχνείου είναι ότι κάθε γενιά πρέπει να εκφράζεται, να ζει τα νιάτα της και να αγωνίζεται» κατέληξε η κ. Κίζη-Χατζηανδρέου, η οποία ευχήθηκε στα παιδιά να ζήσουν μια συνειδητή ζωή και «να μην “τρολάρουν” την καθημερινότητα τους.
{youtube}VygYyPQWk54{/youtube}