Τέλος στην “ομηρία” των καταστηματαρχών της παραλίας Νάξου (video)

paralia naxou 2
admin
26/11/2017 13:10
 
 
 

Τέλος στην ομηρία που βίωναν όλα αυτά τα χρόνια οι καταστηματάρχες της παραλίας Νάξου δίνει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής που ψηφίστηκε το βράδυ της Πέμπτης στην ολομέλεια της βουλής.

Πρόκειται για το νομοσχέδιο «Δια βίου εκπαίδευση προσωπικού Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενδυνάμωση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας σε θέματα αρμοδιότητας Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενίσχυση της κοινωνικής συμμετοχής στην ακτοπλοΐα, θέματα πολιτικού προσωπικού, συμπλήρωση διατάξεων για τα λιμενικά έργα και άλλες διατάξεις» άρθρο του οποίου τακτοποιεί τις «περίφημες» πέργκολες αλλά και νομιμοποιεί τις λιμενικές εγκαταστάσεις, οι οποίες για χρόνια ήταν παράνομες και δεν είχε προβλεφθεί, μέχρι τώρα, καμία δυνατότητα βελτίωσής τους με γνώμονα το συμφέρον των νησιωτών.

Έτσι πλέον άνοιξε ο δρόμος για τη νομιμοποίηση των παραλιών και θα μπορούν να λυθούν χρονίζοντα προβλήματα, που θα δώσουν τη δυνατότητα για αναπτυξιακές προοπτικές.

Μανιός: “Βγάλαμε ένα αγκάθι της εξουσίας από τα πλευρά των καταστηματαρχών της Νάξου”

manios nikos sagri 1

Όπως δήλωσε στο www.naxostimes.gr ο ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μανιός το παραπάνω νομοσχέδιο επί της ουσίας νομιμοποίησε το καθεστώς που υπάρχει όλα αυτά τα χρόνια “επί παρανόμου” και οι επαγγελματίες δε θα έχουν πια το φόβο ότι θα πληρώνουν πρόστιμα. “Βγάλαμε ένα αγκάθι της εξουσίας από τα πλευρά των καταστηματαρχών που πλήρωναν πρόστιμα και επιτέλους μπαίνει τέλος σε αυτή την παρατυπία-παρανομία” τόνισε ο κ. Μανιός.

“Στις αρχές Οκτωβρίου του 2016 είχαμε επισκεφτεί το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας με αντιπροσωπεία από τη Νάξο αποτελούμενη από το δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου και εκπρόσωπο του Συλλόγου Μαζικής Εστίασης και είχαμε καταλήξει να σταματήσει η διαδικασία των προστίμων μέχρι να ψηφιστεί αυτός ο νόμος που ψηφίστηκε και να δώσει τη δυνατότητα να γίνει ένα συνολικό πλάνο διαμόρφωσης της παραλίας της Νάξου που θα έχει στοιχεία αρχιτεκτονικά που θα είναι συμβατά με το περιβάλλον του νησιού και να μπορούν να ανακαινιστούν νομίμως όλες όλες αυτές οι κατασκευές” τόνισε.
Ο κ. Μανιός σημείωσε επίσης ότι για τη συγκεκριμένη διάταξη η κυβέρνηση δέχτηκε κριτική για το γεγονός ότι η συγκεκριμένη διάταξη του νομοσχεδίου ψηφίστηκε μόνο για τη Νάξο.
“Δεν αφορά μόνο τη Νάξο. Απλά, με αφορμή τη Νάξο έγινε, αλλά αφορά πάρα πολλές περιοχές της χώρας στις οποίες υπάρχουν τέτοιες παρατυπίες και παρανομίες” υπογράμμισε.

Ο κ. Μανιός σημείωσε επίσης στο naxostimes.gr ότι τώρα θα πρέπει το Λιμενικό Ταμείο Νάξου να ολοκληρώσει το master plan (του οποίου το δεύτερο στάδιο ξεκινά άμεσα), να εγκριθεί και με βάση αυτό να γίνει η ανακατασκευή της παραλίας σε νόμιμα πλέον πλαίσια.

Σέργης: “Τέλος πια στην ομηρία των καταστηματαρχών”

sergis

Την ικανοποίηση του για την εξέλιξη αυτή εξέφρασε στο naxostimes.gr και ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Νάξου Νίκος Σέργης. Όπως δήλωσε, δίνεται πλέον τέλος στην ομηρία των καταστηματαρχών ενώ με τη νομιμοποίηση των λιμενικών εγκαταστάσεων “λύνονται” πια τα χέρια του Λιμενικού ταμείου που θα μπορεί πλέον να κάνει αναπτυξιακές παρεμβάσεις στα λιμάνια. “Το master plan του λιμανιού είναι σε πλήρη εξέλιξη και πλέον είναι ζήτημα χρόνου να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του” είπε και πρόσθεσε ότι χάρη στις επίμονες προσπάθειες του ίδιου και του δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, που βρήκαν συμπαραστάτες τους βουλευτές του νομού, προχώρησε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα που ταλάνιζε όλα αυτά τα χρόνια το νησί.

Σαντορινιός: “Ανάσα η νομιμοποίηση λιμενικών εγκαταστάσεων”

santorinios Naxos 2

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό το νομοσχέδιο, γιατί ρυθμίζει εκκρεμότητες που δυσκόλευαν το έργο του Υπουργείου.
Κατά την τοποθέτησή του, στάθηκε ιδιαίτερα στις ρυθμίσεις που αφορούν ζητήματα που λύνουν σημαντικά θέματα των νησιών. Ο κ. Σαντορινιός, χαρακτήρισε ανάσα την πρόταση για τη νομιμοποίηση λιμενικών εγκαταστάσεων, οι οποίες για χρόνια ήταν παράνομες και δεν είχε προβλεφθεί, μέχρι τώρα, καμία δυνατότητα βελτίωσής τους με γνώμονα το συμφέρον των ντόπιων. Με το παρόν νομοσχέδιο, εξήγησε, λύνεται με έναν πολύ δίκαιο και αποτελεσματικό τρόπο το καθεστώς ομηρίας που βίωναν οι νησιωτικοί Δήμοι και οι οργανισμοί διαχείρισης λιμένων, αλλά πολύ περισσότερο οι νησιώτες που έβλεπαν τους τόπους τους να μειονεκτούν στις ευκαιρίες ανάπτυξης.
Επιπροσθέτως, ο Υφυπουργός στάθηκε στο άρθρο εκείνο που τακτοποιεί τις «περίφημες» πέργκολες, ένα πρόβλημα που βάζει φρένο στην επιχειρηματικότητα και επηρεάζει την τουριστική κίνηση, όπως είπε. Η ρύθμιση αυτή για τη Νάξο, την Κάλυμνο, την Κεφαλονιά, την Χάλκη αλλά και το Λουτράκι, παραδείγματος χάρη, λύνει χρονίζοντα προβλήματα και δίνει την δυνατότητα για αναπτυξιακές προοπτικές.

Πρωτοπόρα η Νάξος

margaritis ypourgeio naftilias

Να σημειωθεί ότι το θέμα της παραλίας Νάξου και το πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι καταστηματάρχες με τις πέργκολες, ήταν ένα από τα θέματα που είχαν τεθεί στον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριο Σαντορινιό κατά την επίσκεψη του στη Νάξο και την ανοιχτή συζήτηση που έγινε με φορείς και πολίτες στις 30 Μαΐου. Ο κ. Σαντορινιός, είχε τονίσει ότι μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου τα λιμενικά ταμεία, με ένα master plan θα μπορούν να νομιμοποιούν τα λιμάνια. “Θα πηγαίνει στο Υπουργείο, θα εγκρίνεται το master plan, θα αποκτά νομιμοποίηση το λιμάνι, το Λιμενικό Ταμείο θα μπορεί να κάνει εισπράξεις και επίσης θα μπορούν να γίνονται έργα, επεκτάσεις και παρεμβάσεις στα λιμάνια”.

Επίσης ήταν το θέμα που συζητήθηκε στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής όταν αντιπροσωπεία από τη Νάξο με τους βουλευτές του νομού συναντήθηκαν με το Γενικό Γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής πολιτικής Χρήστο Λαμπρίδη και υπηρεσιακούς παράγοντες προκειμένου να αναζητηθούν λύσεις.

 

{youtube}dst5N1vqo1o{/youtube}

{youtube}kkjvoD0rrpo{/youtube}

(Visited 24 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*