Ο Ιάκωβος Βαλέρης είναι αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου και σηκώνει στην πλάτη του το δύσκολο φορτίο της προβολής και της προώθησης των προϊόντων της ΕΑΣ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Μαζί με τον πρόεδρο Δημήτρη Καπούνη και τα άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, έχουν καταφέρει η γραβιέρα της Νάξου όχι μόνο να φτάσει ως τα πέρατα του κόσμου και να αποτελεί ένα από τα top τυριά στην Ελλάδα, αλλά και να αυξήσουν κατακόρυφα την παραγωγή, προσφέροντας τεράστιο οικονομικό όφελος στο νησί της Νάξου.
Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης μίλησε στο my naxos | free press για όλους και για όλα! Για τα σχέδια της ΕΑΣ το επόμενο διάστημα, για το κοινωνικό της έργο, για τις επενδύσεις που είναι στα σκαριά, αλλά και για την κριτική που δέχεται και τα εμπόδια που αντιμετωπίζει προκειμένου να πετύχει τους στόχους της.
Ο Ιάκωβος Βαλέρης είναι ένας δραστήριος άνθρωπος που υπηρετεί με πάθος την Ένωση από το 1978, ως υπάλληλος τότε και συνεχίζει ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου τα τελευταία χρόνια.
Από τον τρόπο που μιλάει μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς ότι η Ένωση είναι μέσα στην καρδιά του…
– Είστε ο άνθρωπος που ασχολείστε κυρίως με την προώθηση και την προβολή των προϊόντων της ΕΑΣ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ποιες είναι οι εμπειρίες σας;
Οι εμπειρίες είναι τεράστιες. Βλέπεις άλλους κόσμους, άλλες κουλτούρες, άλλους τρόπους ζωής, άλλες νοοτροπίες και τρόπους συμπεριφοράς και κυρίως άλλες αγορές, άλλα νέα προϊόντα και άλλες νέες συσκευασίες. Μαθαίνεις πώς πορεύεται στην αγορά ολόκληρος ο κόσμος. Είναι αυτό που λέμε, βλέπεις και ακούς την αγορά.
– Είστε πολλά χρόνια στην Ένωση…
Θυμάμαι στα πρώτα μου βήματα στην ΕΑΣ που βγάζαμε το 9κιλο και το 3κιλο τυρί γραβιέρα, το πουλούσαμε στα γραφεία μας κι άντε το πολύ πολύ να το στέλναμε και στην Αθήνα. Μιλάμε για άλλες ποσότητες. Το 1978 η παραγωγή της γραβιέρας ήταν 100-120 τόνοι το χρόνο, σήμερα έχουμε ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο κιλά. Η κατανάλωση στην Ελλάδα και μόνο πλησιάζει τους 900 τόνους. Ασύλληπτο νούμερο. Από σχετικές έρευνες που έχουμε κάνει, η γραβιέρα της Νάξου κατέχει το 11{ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d} της αγοράς τυριού στην Ελλάδα. Τον Ιανουάριο του 2015 που ανέλαβε τη διοίκηση το παρόν συμβούλιο η κατανάλωση της γραβιέρας Νάξου της ΕΑΣ ήταν 650 τόνοι στην Ελλάδα και σήμερα το 2017 υπερβαίνουμε τους 900 τόνους.
– Πώς τα καταφέρνετε;
Πέρα της τεχνικής της συνταγής, της παραδοσιακής τυροκόμησης και πέρα του ότι το προϊόν έχει το δικό του brand name στην αγορά, η προσωπική μου άποψη είναι ότι έχει πειστεί ο κόσμος ότι η γραβιέρα Νάξου είναι ένα γνήσιο τυρί που παρασκευάζεται από 100{ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d} αγνό γάλα που παράγεται στο νησί. Άλλωστε το τυρί είναι ΠΟΠ (Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης) και δεν μπορεί να γίνει ανάμειξη με άλλα σκευάσματα. Το εμπιστεύεται ο κόσμος λόγω της ποιότητας του, που είναι σταθερή.
– Ωστόσο, υπάρχει και μια ομάδα ανθρώπων που φροντίζουν γι αυτή την ποιότητα και που προωθούν το τυρί…
Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον προϊόν και ένας ακόμα λόγος γι αυτή την ιδιαιτερότητα είναι ότι παράγεται σε νησί. Βασικό στοιχείο είναι η ποιότητα της πρώτης ύλης η οποία φυσικά δεν έρχεται μόνη της. Το τυροκομείο απασχολεί έξι χημικούς. Δυο από αυτούς είναι κάθε μέρα στους στάβλους των παραγωγών και δίνουν συμβουλές για να προσκομίσουν όσο το δυνατόν καλύτερη πρώτη ύλη, το γάλα. Από κει και πέρα τίποτα δεν είναι τυχαίο… Όλη αυτή η συνεχής παρουσία που έχει η ΕΑΣ στα ΜΜΕ (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες κ.λπ.) η οποία είναι αρκετά δαπανηρή, προωθεί το προϊόν. Ωστόσο, παράλληλα όπως θα έχετε παρατηρήσει δεν έχουμε βγει ποτέ σε ένα ΜΜΕ και να μιλήσουμε αποκλειστικά και μόνο για τα προϊόντα της ΕΑΣ. Μιλάμε πάντα και για το νησί και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να το προβάλλουμε.
– Πέρα από την Ελλάδα η γραβιέρα της ΕΑΣ Νάξου πηγαίνει και στο εξωτερικό. Σε ποιες χώρες εξάγεται;
Ο αγώνας είναι διαρκής τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Τα βήματα μας στο εξωτερικό είναι δειλά ακόμα γιατί μπορεί η γραβιέρα της ΕΑΣ να είναι το top τυρί στην Ελλάδα, αλλά για το εξωτερικό είναι ένα απλό κίτρινο τυρί. Το ότι το ωριμάζουμε σε ξύλινα ράφια, ότι έχει παραδοσιακή τυροκόμηση κ.λπ. τον ξένο καταναλωτή δεν τον αγγίζουν. Μέχρι σε ένα σημείο βέβαια… γιατί όταν γευτεί το τυρί, δεν το αλλάζει. Το θέμα όμως είναι το πώς θα μπεις σε μια αγορά. Εξαγωγές κάνουμε σε όλη την Ευρώπη, από Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο Ολλανδία, Πολωνία, σχεδόν σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Στις ανατολικές χώρες είχαμε ξεκινήσει μια συνεργασία με την Ουκρανία και τη Ρωσία αλλά λόγω του εμπάργκο σταμάτησε. Τώρα έχουμε ανοίξει δυο πάρα πολύ καλές αγορές. Ήδη πριν από μερικές ημέρες υπογράψαμε το συμφωνητικό συνεργασίας με μια εταιρία στο Ντουμπάι. Είναι distributor, δηλαδή αποθηκάριος και διανομέας. Μια πολύ μεγάλη εταιρία για τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Ειδικά για γιαούρτι… γιατί στα Αραβικά Εμιράτα δεν υπάρχει γιαούρτι και είναι όλο εισαγόμενο. Έχουμε μια ακόμα συνεργασία στην Αμερική με μια εταιρία η οποία έχει αλυσίδα με 10 καταστήματα super market και αυτή με τυριά.
– Τα τελευταία χρόνια η ΕΑΣ προμηθεύει με τα προϊόντα της και γειτονικά νησιά των Κυκλάδων.
Έχουμε ανοίξει τις αγορές της Πάρου και της Σαντορίνης τα δυο τελευταία χρόνια. Άμεσος στόχος μας είναι να ανοίξει και η αγορά της Μυκόνου από την επόμενη σεζόν καθώς και της Σύρου.
– Η γραβιέρα που παράγει η Ένωση δεν είναι πλέον μόνο η κλασική. Υπάρχει και σε διαφορετικές γεύσεις, όπως αυτή με τρούφα. Ποια άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα παράγει η ΕΑΣ;
Η γραβιέρα με Ελληνική τρούφα κυκλοφόρησε τώρα στη αγορά. Είναι ένα ιδιαίτερο προϊόν που έχει ή φίλους ή εχθρούς. Ή σου αρέσει ή δε σου αρέσει η τρούφα. Τα άλλα τυριά είναι πάρα πολλά. Γίδινο τυρί, από σκέτο κατσικίσιο γάλα, ένα από τα ελάχιστα -2 ή 3- ελληνικά τυριά, που είναι κίτρινα, γιατί όταν λέμε κατσικίσιο, ο νους μας πάει σε λευκό τυρί. Το “Ορεινό”, ένα ακόμα εξαιρετικό τυρί που φτιάχνεται με πρόσμιξη και των τριών γαλάτων (αγελαδινό-γίδινο-πρόβειο) ισομερώς. Παράγουμε και τη γραβιέρα με λίγα λιπαρά, βούτυρο, γάλα εμφιαλωμένο, γιαούρτι, γάλα με κακάο -το choco- για το οποίο γίνεται πανζουρλισμός (κυρίως το καλοκαίρι). Το choco δεν έχει καμία σχέση με αυτά του είδους του που κυκλοφορούν. Είναι από φρέσκο γάλα και έχει ιδιαίτερη γεύση και ποιότητα.
– Οι παραγωγοί που παρακολουθούν τη δυναμική και ανοδική πορεία της Ένωσης, τι σας λένε;
Οι παραγωγοί είναι το μεγαλύτερο κομμάτι της Ένωσης. Ο παραγωγός αντιμετωπίζει καθημερινά πολλά προβλήματα. Έχει να κάνει ακόμα και με τις καιρικές συνθήκες. Παλεύει σκληρά για το μεροκάματο του. Βέβαια είναι ικανοποιημένοι γιατί τους πληρώνουμε το ακριβότερο γάλα στην Ελλάδα.
– Υπάρχει και αυτή η σιγουριά…
Η σιγουριά φυσικά και υπάρχει αφού κανείς μέχρι σήμερα από το 1926 δεν έχει χάσει ούτε ένα πενηνταράκι όσες δυσκολίες κι αν έχουμε περάσει. Η Ένωση, πάντα πληρώνει περισσότερο, ότι προϊόν κι αν είναι αυτό. Μην ξεχνάμε ότι το αγελαδινό γάλα σε Ελλάδα και Ευρώπη έχει γύρω στα 0,28 -0,30 ευρώ το κιλό και εμείς το πληρώνουμε 0,45 ευρώ το κιλό στον παραγωγό. Εάν η πορεία της γραβιέρας και των τυροκομικών συνεχίσει αυτή την ανοδική πορεία, ναι, οι σκέψεις μας είναι να πάρει κάτι ακόμα παραπάνω ο παραγωγός. Το δικαιούται.
– Οι παραγωγοί που συμμετέχουν στην ΕΑΣ είναι από τα κάτω χωριά ή από ολόκληρη τη Νάξο;
Για το αγελαδινό γάλα είναι από τα κάτω χωριά, γιατί οι αγελάδες βρίσκονται στην πεδινή Νάξο. Οι ορεινοί έχουν τα αιγοπρόβατα. Συνεργαζόμαστε και με παραγωγούς από την ορεινή Νάξο. Την τελευταία χρονιά μάλιστα, είχαμε μια έξαρση. Το αιγοπρόβειο γάλα που συγκεντρώναμε έως το 2016 ήταν 8-9 τόνοι. Ξαφνικά το 2017 εκτοξεύτηκε στους 18 τόνους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι παραγωγοί φέρνοντας το γάλα τους στην ΕΑΣ που είναι πιστοποιημένη μονάδα, παίρνουν οικονομική ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
– Ποια είναι τα σχέδια σας για το επόμενο διάστημα;
Ήδη έχουμε παραγγείλει τη μηχανή συσκευασίας του βουτύρου, μελιού και μαρμελάδας σε ατομικές μερίδες. Δηλαδή στιλ HORECA, για καφετέριες ξενοδοχεία κ.λπ. Δεν το κατάλαβα ποτέ και δεν μπορώ να το καταλάβω ως Ναξιώτης τόσα χρόνια, να πηγαίνεις σε μια καφετέρια και να σου σερβίρει άλλο βούτυρο, τη στιγμή που έχουμε το γνήσιο, το αυθεντικό βούτυρο παραγωγής Νάξου. Τη στιγμή που προχθές φορτώσαμε μια παλέτα βούτυρο για Γαλλία, γιατί μια γαλλική εταιρία ζήτησε Ναξιώτικο βούτυρο.
-Συσκευασία βουτύρου και Ναξιώτικο πρωινό… Τα ξενοδοχεία έχουν ενστάσεις για την τιμή. Λένε ότι είναι ακριβά τα προϊόντα της ΕΑΣ.
Δεν είπαμε ποτέ και σε κανένα να έχει αποκλειστικά τα προϊόντα της Ένωσης. Αντίθετα, λέμε ότι εάν θέλεις το οποιοδήποτε σκεύασμα, βάλε και το local πρωινό και άσε να επιλέξει ο πελάτης τι θα φάει. Έχουμε φτιάξει ειδική ταμπέλα για το Ναξιώτικο πρωινό. Λυπάμαι που θα το πω… δε μας τη ζήτησαν τα ξενοδοχεία της Νάξου και μας τη ζήτησαν ξενοδοχεία της Σαντορίνης! Αυτό με λύπησε, γιατί θα περίμενα να το ζητήσει κάποιος Ναξιώτης. Η Σαντορίνη έχει 5-6 μαγαζιά που φτιάχνουν παγωτό και μας ζήτησαν αποκλειστικά να τους προμηθεύουμε με 500-600 κιλά γάλα εβδομαδιαίως για να φτιάχνουν το παγωτό τους. Επίσης μας ζήτησαν και ταμπέλες τεράστιες, που να αναφέρουν ότι τα παγωτά και τα γλυκά τους είναι φτιαγμένα από γνήσιο γάλα Νάξου. Μαρμελάδες. Έχουμε τόσα φρούτα και πάνε χαμένα όλο το καλοκαίρι. Σαπίζουν ή γίνονται τροφή για τα ζώα, τη στιγμή που παρακαλάνε συνεταιρισμοί γυναικών στο Φιλώτι και στην Κωμιακή “φέρτε μας καζάνια να σας φτιάξουμε όση μαρμελάδα θέλετε”. Το μέλι της Νάξου. Υπάρχει καλύτερο από το θυμαρίσιο μέλι μας; Έχουμε το Μελισσοκομικό συνεταιρισμό Νάξου. Θα πάρουμε το μέλι, τη μαρμελάδα και το βούτυρο και θα τα “παντρέψουμε”.
– Παγωτό θα φτιάξει η ΕΑΣ;
Το παγωτό είναι ένα δύσκολο εγχείρημα και εκφράζω καθαρά την προσωπική μου άποψη. Είμαι αντίθετος, γιατί μπαίνεις σε άλλα μονοπάτια. Αυτή τη στιγμή, έχεις δυο μαγαζιά στη Νάξο το waffle house και το milkato που δραστηριοποιούνται στο χώρο. Δηλαδή τι; Να φτιάξεις παγωτό να ανταγωνιστείς αυτά τα δυο μαγαζιά;
– Υπάρχει ένα ακίνητο της Ένωσης στην παραλία της Χώρας Νάξου που προτίθεστε να κάνετε μαγαζί. Έχουν ακουστεί διάφορα γι αυτό. Θα θέλατε να μας εξηγήσετε τι ακριβώς μαγαζί θα γίνει και πότε θα ανοίξει;
Σε ότι αφορά αυτό το μαγαζί, όσο κι αν έχουμε κατηγορηθεί από τους επαγγελματίες του νησιού, πιστεύω ότι έχουν άδικο 100{ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d}. Δεν πρόκειται να δημιουργηθεί κανένα μαγαζί που να τους πάρει την πελατεία. Απλά, θα είναι ένα μαγαζί το οποίο θα αναδείξει την τοπική και μόνο γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα. Αυτό που έχουμε αποφασίσει είναι ξεκάθαρο. Το κατάστημα καφέ δε θα σερβίρει. “Μα διώχνεις πελάτες”… θα πεις. Μα εμείς το κάνουμε αποκλειστικά για να αναδείξουμε τα τοπικά προϊόντα. Η Νάξος δεν παράγει καφέ. Θέλεις καφέ; Πήγαινε δίπλα στα άλλα μαγαζιά. Θέλεις τσάι του βουνού ή φασκόμηλο; Το κατάστημα τα παρέχει γιατί υπάρχουν άφθονα στη Νάξο. Θέλεις ζάχαρη; Δεν θα έχει το κατάστημα αφού η Νάξος δεν παράγει ζάχαρη. Έχει μέλι όμως. Έχει βούτυρο Νάξου. Έχει τυριά. Χυμό πορτοκάλι το Σεπτέμβριο; Όχι, δεν υπάρχουν αυτή την εποχή πορτοκάλια που να παράγονται στο νησί. Έχει χυμό καρπούζι ή ότι φρούτο υπάρχει που καλλιεργείται στο νησί. Το μαγαζί θα βγάζει επίσης 2-3 πιάτα την ημέρα με προϊόντα όπως τυριά και κρέατα της Ένωσης και κάποιες παραδοσιακές συνταγές. Μακαρόνια και ρύζι δε θα σερβίρει. Δε φτιάχνεται ρύζι στη Νάξο. Πατάτες όμως …άφθονες.
– Άρα θα ανοίγει από το πρωί για πρωινό και θα σερβίρει επίσης και κάποιες συνταγές για φαγητό. Ο Σύλλογος Μαζικής εστίασης είχε παραπονεθεί…
Ναι, είχε πει ότι η Ένωση κάνει μαγαζί για να “χτυπήσει” άλλα μαγαζιά μαζικής εστίασης. Δεν είναι έτσι. Θα μπορούσε η Ένωση να το ενοικιάσει σε ένα ξένο επιχειρηματία, μιας και είχε πολλές προτάσεις – μέχρι και Άραβες είχαν ενδιαφερθεί για να το κάνουν εστιατόριο. Εμείς δε θέλαμε να μπούμε σε αυτά τα “τρυπάκια”. Εξάλλου η Ένωση δεν είναι Real Estate να νοικιάζει και να εισπράττει ενοίκια. Η ΕΑΣ έχει κάποια ακίνητα, και αν μπορεί να τα αξιοποιήσει για δικό της σκοπό και όφελος, έχει καλώς. Δεν μπορεί; Τότε θα πρέπει να τα εκποιήσει.
– Πότε θα ανοίξει;
Με την καινούρια σεζόν. Σχεδόν έτοιμο είναι, μένουν κάποιες μικρολεπτομέρειες για να ολοκληρωθεί.
– Πολύς λόγος έχει γίνει με τη μονάδα βιοαερίου που προτίθεται να εγκαταστήσει η ΕΑΣ. Τελικά τι γίνεται με αυτό το θέμα;
Την περιβόητη μονάδα βιοαερίου…. Είπα πολλά “λυπάμαι” σε όλη μας την κουβέντα. Θα ξαναπώ άλλο ένα. Λυπάμαι για κάποιους συμπατριώτες μας Ναξιώτες -γιατί στην ουσία αυτοί “κόλλησαν” τη διαδικασία. Τώρα θα είχαμε μπει στην τελική ευθεία. Δυστυχώς κάποιες “μικροπρέπειες” για μένα και “μικροσκοπιμότητες”, δεν άφησαν αυτό το έργο να εξελιχθεί. Βέβαια το μέλλον είναι μπροστά μας και είτε η ΕΑΣ μόνη της, είτε με κάποιο στρατηγικό επενδυτή, θα το προχωρήσει το έργο και αυτή η μονάδα θα λειτουργήσει. Γιατί αυτή η μονάδα, όπως έχουν διαμορφωθεί οι όροι της αγοράς από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να λειτουργήσει στο νησί μας.
– Γιατί θεωρείτε ότι πρέπει να λειτουργήσει αυτή η μονάδα στη Νάξο;
Η Ένωση θέλει να φτιάξει αυτή τη μονάδα βιοαερίου για πολλούς λόγους. Αρχικά, για να προστατεύσει το ίδιο το τυροκομείο της και το περιβάλλον (τυρόγαλο κ.λπ.), για να προστατεύσει τους παραγωγούς -για να παίρνουν την κοπριά χωρίς να αναγκάζονται να πληρώσουν και η οποία θα επιστρέφεται και πάλι σε αυτούς. Επίσης για τα υπολήμματα πατάτας και τα σάπια λαχανικά, τα απορροφάει όλα. Η μονάδα βιοαερίου θα εξυπηρετήσει ακόμα και άλλες μονάδες του νησιού όπως ελαιοτριβεία και σφαγεία.
Στο φινάλε μια τέτοια μονάδα θα είναι τεράστιο οικονομικό όφελος για την Ένωση αφού θα εξοικονομεί τουλάχιστον το ρεύμα της ΔΕΗ, όπου μαζί με το αέριο που καταναλώνει (σε όλες τις εγκαταστάσεις) υπερβαίνει τις 600.000 ευρώ το χρόνο. Όλο αυτό το ποσό και το επιπλέον ποσό που θα προκύψει από την παραγωγή της ενέργειας -η οποία θα διοχετεύεται στη ΔΕΗ- θα είναι κέρδος για τον παραγωγό, αφού θα επιστραφεί σε αυτόν. Στο γάλα, την πατάτα, τα ζώα, τις ζωοτροφές… με κάποιο τρόπο θα επιστρέψει στους παραγωγούς.
– Άρα είστε αποφασισμένοι να προχωρήσετε με κάθε τρόπο
Με επιδοτούμενο πρόγραμμα ή όχι είναι ήδη ανειλημμένη απόφαση της διοίκησης και διακαής πόθος του προέδρου Δημήτρη Καπούνη, αυτή η μονάδα να γίνει πραγματικότητα.
– Κοινωνικό έργο της ΕΑΣ. Είναι γνωστό σε όλους ότι η Ένωση δίνει απλόχερα τη βοήθεια της σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, αλλά και σε διάφορους φορείς, οργανισμούς, συλλόγους και σωματεία…
Το κοινωνικό έργο της ΕΑΣ είναι τεράστιο… αυτά που γνωρίζει ο κόσμος αλλά και αυτά που δε γνωρίζει και που δεν ανακοινώνονται από εμάς. Ως διοίκηση, πιστεύουμε ότι το κοινωνικό πρόσωπο ενός φορέα θα πρέπει να είναι στην πράξη και όχι στις ανακοινώσεις. Ορισμένες φορές όμως κάποιες τέτοιες πράξεις θα πρέπει να ανακοινώνονται για άλλους λόγους. Για παράδειγμα, ξέρετε πόσους τόνους πατάτας στέλνουμε ετησίως στην Αθήνα σε ιδρύματα εκκλησίες και συσσίτια; Πάνω από 300 τόνους… 14 νταλίκες. Εμείς τι έχουμε δείξει στην τηλεόραση; Μία νταλίκα δείξαμε. Το κάναμε για να προωθήσουμε λίγο την πατάτα Νάξου. Μια ακόμα προβολή που κάναμε στο κοινωνικό σκέλος ήταν η δωρεά των 300.000 ευρώ που αποφασίσαμε να δώσουμε στο νοσοκομείο για ένα συγκεκριμένο σκοπό. Αυτό γιατί το κάναμε; Γιατί το ανακοινώσαμε; Γιατί η μονάδα τεχνητού νεφρού ήταν τόσα χρόνια στο νοσοκομείο Νάξου και σάπιζε. Δεν υπήρχε πολιτικό ενδιαφέρον από κανένα μέχρι σήμερα για να μπορέσει να λειτουργήσει αυτή η μονάδα. Πάρα πολλοί συμπολίτες μας ήταν αναγκασμένοι να ξενιτεύονται στην Αθήνα. Το κάναμε μόνο γι αυτό το λόγο, για να ασκήσουμε πίεση και να κινήσουμε τα νήματα προκειμένου να ενδιαφερθούν οι αρμόδιοι. Ενδιαφέρθηκε ο νυν διοικητής του νοσοκομείου ο κ. Απιδόπουλος. Πραγματικά, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το ενδιαφέρον του. Τι νόμιζαν όμως ορισμένοι, τι πίστευαν; Ότι η Ένωση είχε τις 300.000 και θα πήγαινε αύριο το πρωί να τις καταθέσει σε ένα λογαριασμό και να τις διαχειριστεί ο οποιοσδήποτε όπως θέλει; Εμείς από την αρχή ήμασταν σαφής. Είπαμε θα διαθέσουμε αυτά τα χρήματα για τρία χρόνια. 100.000 ευρώ το χρόνο, δηλαδή 8.330 το μήνα για ανάγκες αποκλειστικά της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού (πληρωμή ή ενοίκιο γιατρού, αναλώσιμα, νοσοκόμα κ.λπ.). Έψαξαν να βρουν τρόπο για να διατεθούν τα χρήματα. Τελικά η λύση που βρέθηκε είναι να δοθούν μέσω του Ιδρύματος Στήριξης του Νοσοκομείου. Στείλαμε την πρώτη δόση 8.330 ευρώ, τα καταθέσαμε στο λογαριασμό, στείλαμε και την ανάλογη επιστολή και είπαμε: παρακαλούμε τον επόμενο μήνα προκειμένου να σας καταθέσουμε την επόμενη δόση να μας προσκομίσετε τα αντίστοιχα παραστατικά, δηλαδή πού διατέθηκαν τα χρήματα (τις αποδείξεις). Δε μας προσκόμισαν τίποτα τον πρώτο μήνα. Εμείς και το δεύτερο μήνα ήμασταν συνεπείς και ξανακαταθέσαμε το ποσό (8.330 ευρώ) και στείλαμε εκ νέου επιστολή. Δεν μας έστειλαν κανένα παραστατικό, δικαιολογούμενοι ότι δεν έχουν γίνει ακόμη οι αρχαιρεσίες για το νέο Δ.Σ. του Ιδρύματος Στήριξης του Νοσοκομείου. Τους απαντήσαμε ότι ξαναστέλνουμε τα χρήματα και περιμένουμε τον επόμενο μήνα να τα στείλετε όλα μαζί. Εάν μας στείλετε όμως παραστατικά για 5.000 ευρώ, εμείς θα καταθέσουμε 5.000 ευρώ. Κι όταν μας καταθέσετε τα υπόλοιπα θα σας δώσουμε κι εμείς τα υπόλοιπα. Ξεκάθαρα πράγματα. Βέβαια το παράπονο της Ένωσης παραμένει, διότι δεν μπορεί σήμερα ένας φορέας, μια εταιρία που βγήκε δημόσια και είπε ότι χρηματοδοτεί 300.000 ευρώ για τρία χρόνια προκειμένου να βοηθήσει μια μονάδα υγείας να λειτουργήσει, να στηρίξει το νοσοκομείο του νησιού και αυτή η εταιρία να είναι απούσα από παντού. Δεν θέλω να πω τι έχει προσφέρει η Ένωση παλιότερα ή και σήμερα στο νοσοκομείο… αλλά ούτε ένα “ευχαριστώ”; Ποιος περιμένει το “ευχαριστώ”; Ο Καπούνης; Ο Βαλέρης η τα άλλα μέλη του ΔΣ; Εμείς εδώ είμαστε προσωρινοί. Υπάρχει ένα ρητό του Αγάθωνα που είναι αναρτημένο πάνω από την πόρτα του γραφείου συνεδριάσεων και η σημερινή διοίκηση της Ένωσης πιστεύει σε αυτό… “Ουκ αεί άρχει”. Το “ευχαριστώ” είναι στο φορέα, είναι στην Ένωση, γιατί είναι εδώ από το 1926 και θα είναι όσο το θέλουν και το επιθυμούν οι παραγωγοί της. Εμείς ερχόμαστε και φεύγουμε.
– Γιατί πιστεύετε ότι έχουν συμβεί όλα αυτά;
Προσωπική μου άποψη είναι ότι όλα αυτά είναι μικροπρέπειες. Χωρίς να θέλω να κατονομάσω ανθρώπους και καταστάσεις, για μένα αυτό είναι μικροπρέπεια. Για να μην πω “ουδείς αχαριστότερος του ευεργετηθέντος”. Δείτε αυτό τον φάκελο… Σχολεία, Σύλλογοι Νάξου και Αθήνας, Ιδρύματα, Μητροπόλεις… αιτήματα, αιτήματα, αιτήματα… Ποιο αθλητικό σωματείο χτύπησε την πόρτα της Ένωσης και δεν το στηρίξαμε. Δεν θέλω να πλατειάσω σε αυτό το θέμα. Ειδικά όμως όταν μιλάμε για υγεία, όλοι μας έχουμε μια παραπάνω ευαισθησία, ίσως και από προσωπικές εμπειρίες. Αλλά ούτε ένα “ευχαριστώ” προς την Ένωση και όχι τα πρόσωπα;