Τα βραβεία και τους επαίνους της χρονιάς που πέρασε απένειμε η Ακαδημία Αθηνών σε ανθρώπους των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών, κατά την πανηγυρική συνεδρία της το απόγευμα της Πέμπτης 21 Δεκεμβρίου.
Μεταξύ των βραβευθέντων από την Ακαδημία Αθηνών, ήταν οι μεταδιδακτορικοί ερευνητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.) Κωνσταντίνος Επταήμερος και Κωνσταντίνος Κουτσουμάρη στους οποίους απονεμήθηκε το βραβείο Ακαδημαϊκού Π.Σ. Θεοχάρη, αθλοθετούμενο από το Ίδρυμα Περικλή Σ. Θεοχάρη, για επιστημονική εργασία τους στον τομέα της Μηχανικής (Θραύση, Πειραματική Αντοχή Υλικών, Πολυμερή) και συγκεκριμένα για την εργασία τους «A different approach to Eringen’s nonlocal integral stress model with applications for beams» [International Journal of Solids and Structures, Vol. 112 (2017) pp. 222-238].
Ο Κωνσταντίνος Επταήμερος, κατάγεται από την Κόρωνο και το Σκαδό της Νάξου, έχει μεγαλώσει στην Αθήνα κι είναι το δεύτερο παιδί πενταμελούς οικογένειας. Ο πατέρας του, Γεώργιος Επταήμερος, έχει καταγωγή από την Κόρωνο, ενώ η μητέρα του, Αμαλία Επταημέρου το γένος Κωνσταντίνου Λεγάκη, από το Σκαδό.
Ο Κωνσταντίνος αποφοίτησε από τη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Ε.Μ.Π. το 2006 κι έλαβε Δίπλωμα, καθώς και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα. Έπειτα, το 2008, έλαβε ένα δεύτερο Μεταπτυχιακό Δίπλωμα από τη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π. στον τομέα της Υπολογιστικής Μηχανικής.
Αναγορεύτηκε Διδάκτωρ του Ε.Μ.Π. τον Μάιο του 2013, αφού εκπόνησε τη Διδακτορική Διατριβή του με άριστα στη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Ε.Μ.Π. Κατά τη διάρκεια των διδακτορικών σπουδών του, ειδικεύτηκε στην επιστημονική περιοχή της Υπολογιστικής Μηχανικής και της Αριθμητικής Ανάλυσης (κι ειδικότερα στην Ανάλυση Σφάλματος των Ασυνεχών και Συνεχών Galerkin Μεθόδων Πεπερασμένων Στοιχείων Εσωτερικής Ποινής για την Επίλυση Προβλημάτων Συνοριακών Τιμών της Θεωρίας Βαθμίδας της Παραμόρφωσης και της Θεωρίας των Πλακών).
Επιπροσθέτως, ο Κωνσταντίνος έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε πλήθος διεθνών, επιστημονικών συνεδρίων κι είναι κριτής σε διεθνή, επιστημονικά περιοδικά υψηλού κύρους.
Από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως σήμερα, ο Κωνσταντίνος είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής του Ε.Μ.Π. και συνεργάζεται με τον επίσης μεταδιδακτορικό ερευνητή του Ε.Μ.Π., Κωνσταντίνο Κουτσουμάρη, με αντικείμενο τη στατική και τη δυναμική απόκριση των νανοκατασκευών στα πλαίσια της μη τοπικής θεωρίας ελαστικότητας.
Έχοντας μια εξαιρετική κι αγαστή συνεργασία, δημοσίευσαν 2 επιστημονικά άρθρα το 2016-2017 σε έγκριτα, διεθνή, ερευνητικά περιοδικά με κρίση, τα οποία έχουν μεγάλη απήχηση και αντίκτυπο στην επιστημονική κοινότητα. Συγκεκριμένα, έχουν λάβει τον αριθμό των 30 ετεροαναφορών, ενώ είναι μόνο 18 μήνες περίπου δημοσιευμένα.
Για το πρώτο τους επιστημονικό άρθρο στον τομέα της Μηχανικής, τους απονεμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών στις 21 Δεκεμβρίου 2017 το βραβείο Ακαδημαϊκού Π.Σ. Θεοχάρη.