Η γιορτή της Κυριακής της Ορθοδοξίας στη Νάξο – Μεταφορά της εικόνας του Αγίου Χρυσοστόμου στο Μοναστήρι (video+φώτος)

kyriaki orthodoxias agios xrysostomos 5
admin
26/02/2018 09:41
 
 
 

 

Η πρώτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής (Α’ Νηστειών) ονομάζεται και Κυριακή της Ορθοδοξίας, σε ανάμνηση της αναστήλωσης των εικόνων από την αυτοκράτειρα Θεοδώρα το 842, που σηματοδότησε το τέλος της Εικονομαχίας (726-843), της πολιτικοθρησκευτικής διαμάχης που συντάραξε τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και απείλησε τη συνοχή της.

Σήμερα, σε ανάμνηση της αναστήλωσης των εικόνων, εορτάζεται σε όλους τους χριστιανικούς ναούς η “Κυριακή της Ορθοδοξίας” κατά την πρώτη Κυριακή των Νηστειών, δηλαδή 42 μέρες πριν το Πάσχα.

Η μεταφορά της εικόνας του Αγίου Χρυσοστόμου

kyriaki orthodoxias agios xrysostomos 3

Κατά το έθιμο, την παραμονή της εορτής (το Σάββατο) η εικόνα του Αγίου Χρυσοστόμου, μεταφέρεται από το ομώνυμο Μοναστήρι της Νάξου στη Μητρόπολη Παροναξίας. Εκεί παραμένει μέχρι το απόγευμα της Κυριακής της Ορθοδοξίας και μετά οι πιστοί την μεταφέρουν και πάλι στο Μοναστήρι.
Έτσι έγινε κι εφέτος όπου οι πιστοί πήραν την εικόνα ανά χείρας και στις 4:00 το απόγευμα, ανηφόρησαν για τη Μονή Αγίου Χρυσοστόμου, μεταφέροντας την εικόνα.

kyriaki orthodoxias agios xrysostomos 6

Στη Μονή τους περίμενε η Ηγουμένη Θεοκτίστη και ο π. Ν. Μετζητάκος. Μετά τη δέηση που τελέστηκε στην είσοδο του Μοναστηριού, η εικόνα πήρε και πάλι τη θέση της όπου την προσκύνησαν οι πιστοί. Ακολούθησε εσπερινός.

Κυριακή Ορθοδοξίας στη Μητρόπολη Παροναξίας

kyriaki orthodoxias mitropoli 1

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε η Κυριακή της Ορθοδοξίας στη Μητρόπολη Παροναξίας προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Καλλίνικου. Πριν το τέλος της θείας λειτουργίας, έγινε κι εφέτος εντός του ναού, η λιτάνευση των εικόνων, σε ανάμνηση της αναστήλωσης των εικόνων το 843.
Μετά ο τέλος της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη λιτανεία προς την παραλιακή οδό και τα γραφικά στενά της Χώρας.

https://www.youtube.com/watch?v=Lfv0qJLFUxQ&feature=youtu.be 

Περισσότερες φωτογραφιες:

kyriaki orthodoxias agios xrysostomos 2

kyriaki orthodoxias agios xrysostomos 4

kyriaki orthodoxias mitropoli 2

 

(Visited 161 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*