Βιωματικός τουρισμός: Η νέα παγκόσμια τάση – Ζήσε την εμπειρία σου στη Νάξο

admin
06/05/2018 22:37
 
 
 

Στο εστιατόριο της Ανδριάνας στη Γαλήνη, παραδίδονται μαθήματα μαγειρικής. Ο τουρίστας που θα μπει βάζει την ποδιά, σηκώνει τα μανίκια και ετοιμάζει το πιάτο που θα γευτεί.

Πρώτα όμως έχει πάει στο περιβόλι για να μαζέψει τα υλικά για το πιάτο: φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής. Στη συνέχεια στο χώρο του εστιατορίου ξεκινά το μάθημα. Η Ανδριάνα εφαρμόζει την βιωματική εμπειρία ως κομμάτι των υπηρεσιών που προσφέρει. Και εκεί ακριβώς είναι που βασίζονται οι νέες εναλλακτικές μορφές τουρισμού που έχουν ξεκινήσει δειλά να αναπτύσσονται στη Νάξο. Στην εμπειρία.

magioros adriana mandilaras fratzeskos

Είναι γεγονός ότι ο σύγχρονος τουρίστας έχει πια περισσότερες απαιτήσεις. Δεν αρκείται μόνο σε μία όμορφη αμμουδερή παραλία για να κολυμπήσει και σε μερικά αξιοθέατα για να δει. Θέλει να γνωρίσει σε βάθος τον τόπο που επισκέπτεται. Να γίνει ένα με αυτόν. Να γνωρίσει τη γη του, να ψαρέψει μαζί με ντόπιους ψαράδες, να ακολουθήσει πιο μοναχικές διαδρομές, να γνωρίσει τους ανθρώπους, να περάσει μαζί τους μια ημέρα στο χωράφι, να γευτεί τα προϊόντα του τόπου, να βιώσει την καθημερινότητα ενός νησιώτη. Να νιώσει τη μυρωδιά του τόπου, την αύρα του και φεύγοντας να πάρει μαζί του εμπειρίες πολύτιμες και να αφήσει πίσω του ένα κομμάτι του. Ένα κομμάτι που θα επιστρέφει πάντα για να το ξαναβρεί.

aloga surf naxos 6

Αν και ακόμη ο εναλλακτικός τουρισμός της Νάξου βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο, το νησί έχει πάρα πολλές δυνατότητες για να τον εξελίξει. Πέρα από τη γαστρονομία που μπορεί να προσελκύσει έναν νέο τύπο τουρίστα, υπάρχουν επίσης απίστευτου κάλλους διαδρομές σε μονοπάτια μέσα στη φύση, εκκλησίες, μοναστήρια και αρχαιολογικοί χώροι, καθώς και μια σειρά από δραστηριότητες τις οποίες μπορεί να συνδυάσει ένας τουρίστας με τις διακοπές του.

«Οι Εναλλακτικές και Ειδικές Μορφές Τουρισμού μπορούν δυνητικά να αποτελέσουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα ενδυνάμωσης, διαφοροποίησης και επανατοποθέτησης της Νάξου στην τουριστική αγορά. Η ανταπόκριση παρόλα αυτά που βρίσκει αυτή η τεράστια προοπτική για την Νάξο, είναι ελάχιστη και τούτο διότι δεν υπάρχει ένα ενιαίο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης των μορφών αυτών τουρισμού» λέει ο Αλέξανδρος Φραντζέσκος, ξενοδόχος και αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νάξου.

Στοίχημα ο τουρίστας του Οκτωβρίου και του Απριλίου

pezoporia naxos 2

Κι ενώ η Νάξος είναι ένας προορισμός με μεγάλη αύξηση στην τουριστική κίνηση τα τελευταία χρόνια, το μεγάλο στοίχημα που θέλουν να κερδίσουν επιχειρηματίες αλλά και φορείς που ασχολούνται με την ανάπτυξη του τόπου είναι η διεύρυνση της τουριστικής σεζόν, πέρα από τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

«Ενώ τελευταία υπάρχει μία σημαντική αύξηση των αφίξεων, παρατηρείται ταυτόχρονα στη Νάξο αύξηση του φαινομένου της εποχικότητας, δηλαδή περιορισμός της τουριστικής περιόδου. Παρατηρείται, επίσης, παράλληλα με την αποδυνάμωση της χαμηλής περιόδου, αυξητική κίνηση κατά την υψηλή περίοδο με αποτέλεσμα εξαιτίας της εξάντλησης της φέρουσας ικανότητας εξυπηρέτησης, την αισθητή πτώση της ποιότητας των δημοσίων και ιδιωτικών υπηρεσιών και αργά αλλά σταθερά την αναπόφευκτη δυσφήμιση. Θα έπρεπε να ανησυχούμε και να αντιλαμβανόμαστε τα ουσιαστικά και «δύσκολα» μηνύματα από την τουριστική κίνηση, ώστε να ενεργοποιούμαστε έγκαιρα, δημιουργώντας στεγανά για τις κακές σεζόν που μπορούν να προκύψουν ανά πάσα στιγμή. Για αυτούς τους λόγους καθίσταται ιδιαίτερα κρίσιμη για τη Νάξο, η σχεδιασμένη ανάπτυξη εναλλακτικών και ειδικών μορφών τουρισμού» προσθέτει ο κ. Φραντζέσκος.

dytis vithos

«Οι πηγές εναλλακτικού τουρισμού είναι αυτές που θα αποτελέσουν πόλο έλξης επισκεπτών για τις περιόδους όπου το νησί «πονάει» δηλαδή πριν και μετά το λεγόμενο «high season». Ο εναλλακτικός τουρισμός αποτελεί το κίνητρο των επισκεπτών για την προσέλευση στο νησί και τις χαλαρές περιόδους. Το ισχυρό χαρτί της Νάξου είναι ότι έχει τη δυνατότητα να συνδυάσει τεράστιο πλήθος δραστηριοτήτων και εμπειριών. Θεωρώ πως η βάση είναι ο περιπατητικός-πεζοπορικός τουρισμός διότι εκ φύσεως είναι προσιτός και εύκολος και ταυτόχρονα ο γαστρονομικός λόγω του πλούτου του πρωτογενούς τομέα του νησιού και όχι μόνο. Κατόπιν ακολουθεί ο αθλητικός, ο εκκλησιαστικός κ.ά.» τονίζει ο Γιάννης Μαγγιώρος, ιδιοκτήτης του Swing Βar και νέος πρόεδρος του Συλλόγου Μαζικής Εστίασης.

Για τον Αντώνη Μανδηλαρά, ξενοδόχο, αυτό που θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη του νησιού, ώστε να υπάρχει τουριστική κίνηση και μήνες όπως ο Οκτώβριος και ο Απρίλιος είναι να γίνει ένας συνδυασμός των εναλλακτικών δυνατοτήτων που έχει το νησί. «Για παράδειγμα περπάτημα σε πιστοποιημένο μονοπάτι, μέσα από κοιλάδες και ρυάκια, επίσκεψη σε εκκλησίες και μοναστήρια και τέλος κατάληξη σε κάποιο από τα παραδοσιακά χωριά μας για ξεκούραση αλλά και για δοκιμή / γεύση των τόσο νόστιμων τοπικών εδεσμάτων. Να μην ξεχνάμε και τους ποδηλάτες που τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί».

Η Ανδριάνα Γκούφα στο εστιατόριό της «Πλατιά» στη Γαλήνη αποφάσισε να προσφέρει μια νέα γαστρονομική εμπειρία στους πελάτες της. «Το ενδιαφέρον των επισκεπτών τα τελευταία χρόνια για παραδοσιακές και τοπικές συνταγές με βιολογικά προϊόντα και πρώτες ύλες από την φάρμα μας, μας οδήγησαν να μεταδώσουμε την γνώση μας στην υλοποίηση των ναξιώτικων και παραδοσιακών συνταγών. Η εμπειρία ξεκινάει από το μπαξέ μας, όπου μαζεύουμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά της εποχής και στη συνέχεια στο χώρο του εστιατορίου μας ξεκινάει το μάθημα για την παρασκευή των πιάτων που θα γευτούν, στα οποίο χρησιμοποιούμε πάντα ντόπιο ελαιόλαδο και πρώτες ύλες παραγωγής μας» λέει.

Και το ενδιαφέρον των επισκεπτών για αυτή τη βιωματική εμπειρία είναι μεγάλο. «Χρόνο με το χρόνο έχουμε περισσότερες συμμετοχές στα μαθήματα μαγειρικής. Δεν σας κρύβω την αγωνία μας στην αρχή που ήμασταν οι πρώτοι που ανταποκριθήκαμε στην επιθυμία των επισκεπτών να γνωρίσουν την ναξιώτικη γαστρονομία. Οι επισκέπτες ενθουσιάζονται με την άμεση επαφή που έχουν με τα φρέσκα υλικά από την Ναξιώτικη γη» προσθέτει η Ανδριάνα.

Ο εναλλακτικός τουρισμός θέλει συνέργεια

podilata naxos 3

Αυτό που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη ενός εναλλακτικού τουριστικού μοντέλου είναι φυσικά η συνεργασία όλων των φορέων της Νάξου προκειμένου να γίνουν σταθερά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

«Μόνο μέσα από την συνέργεια, Δήμου, Περιφέρειας τουριστικών, περιβαλλοντικών και εμπορικών φορέων και εθελοντών πολιτών μπορεί να πετύχει αυτό το εγχείρημα. Να υπάρχει στρατηγικό σχέδιο, πίστη σε αυτό, ενωτική διάθεση και υπευθυνότητα. Αν μπορούσε να βελτιωθεί επίσης η περιβαλλοντική και τουριστική μας παιδεία, είναι δεδομένο ότι όλα αυτά που μας βασανίζουν ή μας χωρίζουν τόσα χρόνια θα δρομολογηθούν ανεμπόδιστα ανυψώνοντας τη Νάξο εκεί που πραγματικά της αξίζει, σε πρότυπο κορυφαίο τουριστικό προορισμό» τονίζει ο κ. Φραντζέσκος.

Για κοινή προσπάθεια κάνει λόγο και ο Γιάννης Μαγγιώρος. «Δήμος, φορείς , ιδιώτες, επιχειρηματίες και γενικότερα οι περισσότεροι επαγγελματικοί κλάδοι χρειάζεται να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συμπορευτούν προς αυτόν το σκοπό με πλάνο, όραμα και πρόγραμμα. Απαραίτητος είναι ο συντονισμός των παραπάνω για την καλή οργάνωση και εκτέλεση των υπηρεσιών και την εξασφάλιση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος. Χρειάζεται επίσης σωστή προώθηση, προβολή και διαφήμιση των διάφορων μορφών εναλλακτικού τουρισμού που έχουμε να προσφέρουμε».

«Επειδή πιστεύω ότι το «μαγικό χέρι» είμαστε όλοι εμείς το ανθρώπινο δυναμικό του νησιού μας, θεωρώ ότι αν αλλάξουμε την νοοτροπία μας, βελτιώσουμε τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα και πώς τα προσεγγίζουμε και με συνεργασία όλο αυτό θα φέρει αποτέλεσμα» τονίζει η Ανδριάννα Γκούφα.

Για τον Αντώνη Μανδηλαρά ένα μεγαλύτερο λιμάνι και αεροδρόμιο θα μπορούσε να λύσει αρκετά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί και να βοηθήσει στην περαιτέρω ώθηση του τουρισμού σε συνδυασμό και με τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους επιχειρηματίες του τόπου.

«Θα ήθελα να βελτιωθεί η επιχειρηματική κουλτούρα και ο τρόπος που ενεργούν και δραστηριοποιούνται οι επαγγελματίες του νησιού. Επίσης να δημιουργηθεί επαγγελματική σύμπνοια έτσι ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί το τουριστικό όραμα του τόπου. Αυτό από μόνο του θα εξασφαλίσει προσοδοφόρο έδαφος για τη δημιουργία επενδύσεων μεγαλύτερης κλίμακας με αποτέλεσμα την αειφορία της τουριστικής ανάπτυξης του νησιού» προσθέτει ο Γιάννης Μαγγιώρος.

My Naxos (Τεύχος 29)

Κική Μαργαρίτη – Πόπη Αλιμπέρτη

(Visited 292 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*