Αγανακτισμένοι οι Απεραθίτες από «ρεπορτάζ» που παρουσιάστηκε σε εκπομπή του ALPHA

 
 
 

Αγανάκτηση έχει προκαλέσει στους κατοίκους της Απειράνθου Νάξου το «ρεπορτάζ» το οποίο μέσω της ΕΑΣ βγήκε ζωντανά από την Απείρανθο στην τηλεόραση του ALPHA την Κυριακή το πρωί και συγκεκριμένα από την εκπομπή «Σαββατοκύριακο με το Μάνεση» σχετικά με τα «χοιροσφραΐσματα» και τους «κουδουνάτους».

Στη δημοφιλή εκπομπή τόσο η παρουσιάστρια από τη Νάξο όσο και ο ερωτώμενος σχετικά με το συμβολισμό των κουδουνάτων και της στολής τους αλλά και για το έθιμο με τα χοιροσφράγια δήλωσαν… ότι «δεν γνωρίζουμε ακόμα» γιατί γίνονται τα χοιροσφάγια όπως επίσης ότι «δεν έχουμε διευκρινίσει» γιατί φορούν τα κουδούνια οι κουδουνάτοι…

«Προς αποκατάσταση της αλήθειας» ο κ. Φρατζέσκος Μαργαρίτης, Φιλόλογος από την Απείρανθο και επί σειρά ετών πρόεδρος του Απεραθίτικου Πολιτιστικού Συλλόγου «Τα Φανάρια» ο οποίος ασχολείται ιδιαίτερα με τη λαογραφία του χωριού, απέστειλε διευκρινήσεις προς τον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA και στο δημοσιογράφο Νίκο Μάνεση την οποία κοινοποίησε και στο naxostimes.gr.

Όπως εξηγεί:

Μερικές χιλιάδες χρόνια πριν από ‘μάς, οι Αρχαίοι Αθηναίοι γιόρταζαν τα Ανθεστήρια προς τιμήν του Διονύσου. Επρόκειτο για ένα εορταστικό τριήμερο του μήνα Ανθεστηριώνα, ο όποιος αντιστοιχεί χρονικά στα τέλη του δικού μας Φλεβάρη με αρχές του δικού μας Μάρτη, δηλαδή στις Απόκριες.

Την ίδια περίοδο, εορταζόταν και στη Νάξο τα Εαρινά Διονύσια. Η φαλλοφορία, δηλαδή η επίδειξη μεγάλου ανδρικού πέους σε στύση, ήταν εθιμοτυπική πρακτική των Εαρινών Διονυσίων.

Στη φαντασία των αρχαίων γεωργών και κτηνοτρόφων, η δύναμη που γονιμοποιεί τη γη και την ξυπνά από τον χειμερινό λήθαργό της, ήταν ο φαλλός του Διονύσου, στον οποίο αντιστοιχεί η σόμπα του κουδουνάτου. Ο σκοπός των εορτών αυτών, ήταν ευετηρικός, δηλαδή η «καλοχρονιά».

Ακόλουθοι του Διονύσου θεωρούνταν οι Σάτυροι κι οι Μαινάδες, οι οποίοι συμμετείχαν στις παραπάνω γιορτές και διακατέχονταν από ιερή έκσταση και μέθη.
Απ’ αυτούς κατάγονται σύμφωνα με τους μελετητές οι Κουδουνάτοι. Με το εκκωφαντικό χτύπημα των κουδουνιών, καλούν τη φύση να ξυπνήσει, καλωσορίζουν την Άνοιξη, υποδέχονται την ανθοφορία και προσδοκούν την «καλοχρονιά» σε όλα τα επίπεδα.
Μαζί με όλ’ αυτά, λυτρώνουν και την ψυχή μας. (Αυτούσιο το κείμενο, εστάλη στην εκπομπή “Σαββατοκύριακο με τον Μάνεση” και στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha).

Το σχετικό απόσπασμα από την εκπομπή:

{youtube}KQ2nBcNt3Gg{/youtube}

(Visited 140 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*