Δύο όρνια, σκανιάδες που φέρουν ξένες ταυτότητες και συγκεκριμένα από το Uvac της Σερβίας έχουν ενταχθεί στον πληθυσμό των όρνιων της Νάξου. Σύμφωνα με το Σύλλογο «Προστασία Άγριας Ζωής Νάξου» τα δυο πτηνά έχουν γεννηθεί στη Σερβία και φέρουν ξένες ταυτότητες.
Ωστόσο, πλήρως ενταγμένα στον πληθυσμό της Νάξου φαίνεται ότι είναι και τα 4 όρνια που απελευθερώθηκαν στις βουνοκορφές του νησιού.
Ελεύθεροι στις βουνοκορφές Νάξου και Ηρακλειάς
Ένας χρόνος έχει περάσει από τότε που ο Σύλλογος «Προστασία Άγριας Ζωής Νάξου» μαζί με μαθητές από το δημοτικό σχολείο Φιλωτίου και το 1ο Γυμνάσιο Νάξου απελευθέρωσαν τέσσερα όρνια στην περιοχή του όρους Ζας στη Νάξο.
Σήμερα τα όρνια χαίρουν άκρας υγείας και ζουν ελεύθερα στις βουνοκορφές της Νάξου και της Ηρακλειάς.
Όπως αναφέρει ο Σύλλογος, όλο αυτό το διάστημα γίνεται συστηματική παρατήρηση των όρνιων και τα συγκεκριμένα άγρια πτηνά έχουν πλήρως ενταχθεί στον τοπικό πληθυσμό που απαριθμεί τουλάχιστον 67 άτομα.
Ο ένας από τους τέσσερις γύπες έφερε ραδιοπομπό που για ένα χρόνο έδινε πληροφορίες για τις κινήσεις του. Όπως διαπιστώθηκε, στο διάστημα του ενός χρόνου έχει γυρίσει σχεδόν όλο το νησί της Νάξου και της Ηρακλειάς.
Σύμφωνα με το Σύλλογο, πριν από λίγες ημέρες ο γύπας, δυστυχώς, κατάφερε να αφαιρέσει τον πομπό από πάνω του, ο οποίος ωστόσο βάση του στίγματος, βρέθηκε σε λόφο κοντά στον Καλαντό Νάξου. Ο Σύλλογος περισυνέλεξε το ραδιοπομπό και τον επέστρεψε στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, ενώ πρωτύτερα εξακριβώθηκε ότι το πτηνό είναι ασφαλές.
Μόνιμοι κάτοικοι Νάξου δύο «Σέρβοι» σκανιάδες
«Στις γενικές παρατηρήσεις που έχουμε κάνει για τον αγαπημένο σκανιά της Νάξου, πέραν της αύξησης του πληθυσμού στο νησί και των αρκετών φωλεοποιήσεων αυτή την εποχή, αξίζει να αναφερθεί ότι εντοπίστηκαν δυο όρνια τα οποία έφεραν ξένες ταυτότητες (tags) και σε έρευνα που κάναμε, ανακαλύφθηκε ότι έχουν γεννηθεί και μαρκαριστεί στο Uvac της Σερβίας το 2017» αναφέρει ο Σύλλογος «Προστασία Άγριας Ζωής Νάξου».
Επίσης επισημαίνει ότι τα συγκεκριμένα πτηνά διάνυσαν μια πολύ μεγάλη απόσταση προκειμένου να γίνουν μόνιμοι κάτοικοι του νησιού. Μάλιστα ο ένας εξ αυτών, παρατηρείται φέτος σε φωλιά!
«Είναι πολύ ενθαρρυντικό να βλέπουμε ένα από τα εμβληματικότερα άγρια ζώα της Νάξου να συμβιώνει μαζί με ανθρώπους και να ευδοκιμεί σε μια πολύ δύσκολη για την άγρια ζωή εποχή» σημειώνει ο Σύλλογος που ευχαριστεί θερμά τον κ. Σταύρο Ξηρουχάκη από το πανεπιστήμιο Κρήτης και την «ΑΝΙΜΑ» για τη συνεργασία.