Η κυβέρνηση αποφάσισε να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή εν μέσω πανδημίας, που καθιστά πρακτικά αδύνατη την όποια ουσιαστική συζήτηση και αντίδραση, νομοσχέδιο με τίτλο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας». Είναι αυτονόητο ότι μέσα σε μία τέτοια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση και σε συνθήκες ανασφάλειας των πολιτών, κάθε συζήτηση έξω από τα όρια του επίκαιρου ζητήματος του κορονοϊού και των συνεπειών του, έρχεται σε δεύτερη μοίρα.
Η κυβέρνηση, με εντελώς απροκάλυπτο τρόπο και με μία αντιδημοκρατική διαδικασία, εκμεταλλεύεται την επικρατούσα κατάσταση, για να περάσει «αναίμακτα» ένα σημαντικότατο για όλα τα περιβαλλοντικά ζητήματα νομοσχέδιο τη στιγμή μάλιστα που τα 82 άρθρα που τέθηκαν στην αρχική διαβούλευση, έγιναν τελικά 130! Ο Υπουργός δεν έκρινε καν ως αναγκαίο τον προηγούμενο διάλογο με τους Δήμους, τη στιγμή μάλιστα, που –μεταξύ άλλων- υποβαθμίζει τη λειτουργία τους και αφαιρεί αρμοδιότητες και πόρους.
Το υπό ψήφιση νομοσχέδιο για την εξυπηρέτηση επενδυτικών συμφερόντων και σε βάρος του περιβάλλοντος και των τοπικών κοινωνιών
• επί της ουσίας καταργεί την προστασία των περιοχών Natura 2000. Για την περιοχή μας, το θέμα είναι ζωτικής σημασίας, αφού το δίκτυο «Natura 2000» εκτείνεται σε μεγάλες εκτάσεις των νησιών, ενώ αναμφίβολα το φυσικό περιβάλλον είναι αυτό για το οποίο διακρίνονται τα νησιά μας.
• καταργεί την αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, εκθέτοντας σε κίνδυνο τις προστατευόμενες περιοχές,
• εκχωρεί τον έλεγχο των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε ιδιώτες και επιβάλλει ασφυκτικές προθεσμίες για γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών.
Επίσης:
• διευκολύνει την άκριτη επέκταση των βιομηχανικών αιολικών πάρκων, προβλέποντας πλέον βεβαίωση αντί άδειας και καθιερώνοντας μια πολύ σύντομη αδειοδοτική διαδικασία και αυτοματοποιημένους ελέγχους ενώ αποκλείει παντελώς την τοπική κοινωνία από τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, παρά τις αντίθετες δεσμεύσεις του ίδιου του Υπουργού Χατζηδάκη, που πολύ πρόσφατα είχε δεσμευθεί ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν θα έρχεται προ τετελεσμένων και θα μπορεί να προστατεύει το περιβάλλον, αλλά και την τοπική φυσιογνωμία των νησιών.
• προωθεί τη συγκρότηση νέου φορέα διαχείρισης απορριμμάτων από την Περιφέρεια, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για έναν τόπο όπως το πολυνησιακό Νότιο Αιγαίο.
• περιορίζει το ρόλο της δημόσιας διοίκησης, και παράλληλα παραχωρούνται αρμοδιότητες της δημόσιας διοίκησης σε ιδιώτες και πλέον ουδείς θα μπορεί να εγγυηθεί την καλή εφαρμογή των κανόνων.
Κάθε περιβαλλοντική πολιτική πρέπει να έχει στο κέντρο της την διατήρηση, την προστασία και αποκατάσταση του περιβάλλοντος, κι όχι την καταστροφή του, στο βωμό των οικονομικών συμφερόντων και μάλιστα των ελαχίστων.
Ενώνουμε τη φωνή μας με τους δημοκρατικούς πολίτες και συλλογικότητες, που ανησυχούν και απαιτούμε να αποσυρθεί άμεσα το υπό ψήφιση νομοσχέδιο και να τεθεί εκ νέου και στο σύνολό του σε ουσιαστική διαβούλευση.