Αυτό είναι το σπίτι του Νικηφόρου Μανδηλαρά στην Κόρωνο Νάξου

admin
07/11/2015 17:01
 
 
 

Αυτό το σπίτι στην Κόρωνο Νάξου, είναι το σπίτι που γεννήθηκε και έζησε τα παιδικά του χρόνια, ο αγωνιστής Νικηφόρος Μανδηλαράς.

Το σπίτι, που σώζεται μέχρι σήμερα, έχουν κληρονομήσει η κόρη και η ανιψιά του μεγάλου αγωνιστή, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες, προτίθενται να το αναστηλώσουν. Το σπίτι όπως φαίνεται και στη φωτογραφία είναι πλέον ερείπιο και προφανώς χρησιμοποιείται από κάποιους χωριανούς για στάβλος και για κοτέτσι… 

Παλαιότερα, είχαν γίνει προσπάθειες, από τον πρόεδρο -τότε- της Κορώνου Μανώλη Μανωλά, να περάσει στα χέρια της κοινότητας και να αξιοποιηθεί ανάλογα, κάτι το οποίο δεν έγινε αφού υπήρξαν εμπόδια σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του οικήματος. 

Ο αγωνιστής, Νικηφόρος Μανδηλαράς γεννήθηκε στην Κόρωνο της Νάξου το 1928. Από εκεί ήταν η οικογένεια του και εκεί μεγάλωσε. Γιος σμυριδεργάτη, έζησε τα προβλήματα του τόπου του, τα οποία δημοσιοποίησε και προσπάθησε να επιλύσει μέσα από την αρθρογραφία του στην εφημερίδα του “Ναξιακά Χρόνια”, καθώς και στον υπόλοιπο δημοκρατικό τύπο της εποχής. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα ενώ παράλληλα εργαζόταν. Αφού τελείωσε τις σπουδές του εργάστηκε στο δικηγορικό γραφείο του Γ. Β. Μαγκάκη και αργότερα άνοιξε δικό του γραφείο. Υπερασπίστηκε πολλές φορές πολίτες που διώκονταν για την πολιτική τους δράση και στην υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ ανέλαβε την υπεράσπιση των κατηγορουμένων.

Σχεδίαζε να πολιτευτεί με την Ένωση Κέντρου στις εκλογές που ήταν προγραμματισμένες να διεξαχθούν τον Μάιο του 1967 και οι οποίες τελικά δεν έγιναν εξ αιτίας της επιβολής της δικτατορίας. Η επερχόμενη χούντα έβαλε στο στόχαστρο τον δημοκράτη αγωνιστή, και ένα μήνα μετά την επικράτησή της τον δολοφόνησε.

Ειδήσεις: Νάξος

(Visited 272 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*