VIDEO: Η παρουσίαση του τεχνικού προγράμματος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων – Ποια έργα προγραμματίζονται για το 2016

admin
31/01/2016 14:02
 
 
 

 

Το Τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Νάξου και Μικρων Κυκλάδων παρουσιάστηκε και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου.

Στον προγραμματισμό των έργων που παρουσίασε η δημοτική αρχή δέχτηκε κριτική από τις τρεις παρατάξεις της μειοψηφίας, που καταψήφισαν το τεχνικό πρόγραμμα. Στη συνεδρίαση το παρών έδωσαν και αρκετοί πρόεδροι κοινοτήτων.
Ο αντιδήμαρχος Τοτόμης Πρωτονοτάριος εισηγούμενος το θέμα, σημείωσε ότι το 2015 ήταν μια δύσκολη χρονιά για τις χρηματοδοτήσεις λόγω της λήξης του ΕΣΠΑ, “κατά την οποία θα έπρεπε να εξασφαλιστεί η συνέχιση έργων 20 εκατ. € για το δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων“. 

Ο κ. Πρωτονοτάριος υπογράμμισε επίσης ότι η ΣΑΤΑ ήρθε με μεγάλη καθυστέρηση, δημιουργώντας προβλήματα στην υλοποίηση των έργων, αναλύοντας τα ποσά που πήρε ο δήμος και τη δραματική μείωση τους χρόνο με το χρόνο (το 2011: 1.663.000 €, το 2012: 1.583.000, το 2013: 1.050.000, το 2014: 490.000, το 2015: 637.000  και το 2016: 550.000).

Όπως εξήγησε, το 2015 τους πέντε πρώτους μήνες η ΣΑΤΑ έρχονταν κανονικά, αρχές Δεκεμβρίου ήρθαν κάποιες δόσεις και τέλος Δεκέμβρη η υπόλοιπη ΣΑΤΑ. 

Παρά τις δυσκολίες τα χρηματοδοτούμενα έργα συνεχίζονται κανονικά και ο δήμος έχει δεσμεύσει για το 2015 έργα και μελέτες περίπου 1 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα κοινοτήτων όπου άλλα έχουν ολοκληρωθεί και άλλα πάνε συνεχιζόμενα” σημείωσε ο κ. Πρωτονοτάριος και πρόσθεσε ότι υπάρχουν ορισμένες κοινότητες οι οποίες έχουν μείνει πίσω στην υλοποίηση του τεχνικού προγράμματος, όμως τώρα θα προηγηθούν στην υλοποίηση έργων και θα λάβουν πολλαπλάσια  χρηματοδότηση για να ολοκληρώσουν κι αυτές απαραίτητα έργα για τα οποία ήδη υπάρχουν έτοιμες μελέτες. 

Οι κοινότητες αυτές είναι: Γαλήνη, Μονή, Σαγκρί, Ποταμιά, Μέση και Δανακός. Γι αυτές τις κοινότητες, σύμφωνα με τον κ. Πρωτονοτάριο, υπάρχουν μεταξύ άλλων οι εξής μελέτες: Για τη Γαλήνη η οποία έχει ΣΑΤΑ 8.500 €, θα δημοπρατηθούν έργα περίπου 25.000 €, στο Δανακό με ΣΑΤΑ 2.500 € θα δημοπρατηθούν έργα περίπου 12.000 € και στη Μέση με 3.000 € ΣΑΤΑ θα πραγματοποιηθεί ένα έργο ύδρευσης αποχέτευσης με συνολικό κόστος 28.000 €… 

Σε ότι αφορά τις τέσσερις νησιωτικές κοινότητες γίνεται προσπάθεια να καλυφθούν όλες τους οι ανάγκες και συγχρόνως προωθούνται αναπτυξιακά χρηματοδοτούμενα έργα όπως αφαλατώσεις, αποκαταστάσεις ΧΑΔΑ, μονάδες επεξεργασίας λημμάτων, και λιμενικά έργα. “Τα ποσά που δεσμεύονται για τα νησιά είναι πολλαπλάσια από αυτά της ΣΑΤΑ” τόνισε ο κ. Πρωτονοτάριος.

Έτσι λοιπόν το έργο των τεχνικών υπηρεσιών είναι αρκετά μεγάλο όταν χειρίζεται ένα σημαντικό αριθμό χρηματοδοτούμενων έργων όπως ΧΥΤΑ, ΧΑΔΑ, αποχέτευση παραλιών… έργα πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Συγχόνως ανατίθενται αρκετές μελέτες για αναπτυξιακά έργα όπως έργα οδοποιίας, λιμενικά έργα, το αεροδρόμιο, αναπλάσεις, μονάδες επεξεργασίας λημμάτων κ.λπ. 

Επίσης, γίνεται ωρίμανση μελετών για ένταξη σε χρηματοδοτικά προγράμματα έργων που αφορούν την ποιότητα και ποσότητα του νερού, για τη διαχείριση των απορριμμάτων, τη συντήρηση και επισκευή των σχολικών μονάδων κ.λπ.”.

Σε ότι αφορά τις σχολικές μονάδες, όπως σημείωσε ο κ. Πρωτονοτάριος, το 2015 έχουν γίνει εργασίες συντηρήσεων 200.000 €, έχουν γίνει μελέτες, έχουν δημοπρατηθεί έργα 300.000 ευρώ κι έχουν ωριμάσει μελέτες για έργα από την Περιφέρεια 427.000 € και τέλος έχουν υποβληθεί μελέτες ώριμες για χρηματοδότηση έργων στο 2ο Δημοτικό σχολείο 1,538 εκατ. από το νέο ΕΣΠΑ. 

Πιο συγκεκριμένα για τη χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων από την Περιφέρεια υπάρχουν ώριμες μελέτες που σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, έχουν κατατεθεί και περιλαμβάνουν:

1. Ανακαίνηση και επισκευή νηπιαγωγείου Αγίου Αρσενίου 190.000 €

2. Κατασκευή βιομηχανικού δαπέδου στο δημοτικό σχολείο Φιλωτίου 54.000 €

3. Αντικατάσταση πλάκας ισόγειας πτέρυγας στο 1ο Γυμνάσιο Νάξου 122.000 €

4. Τέσσερα έργα από 15.000 € για τα τέσσερα μικρά νησιά 

Ο κ. Πρωτονοτάριος πρόσθεσε επίσης ότι καθημερινά εκπονείται ένας μεγάλος αριθμός μελετών και για μικρότερα έργα σε όλες τις κοινότητες που διεκπεραιώνονται από τις Τεχνικές υπηρεσίες.
Όλα αυτά απαιτούν πολύ δουλειά σωστή ιεράρχηση και προπάντων όραμα από τη δημοτική αρχή” σημείωσε καταλήγοντας.

Διαβάστε αναλυτικά το τεχνικό πρόγραμμα: ΕΔΩ

Δείτε το video:

{youtube}MvUREVnzVJk{/youtube}

(Visited 16 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*