Όχι μόνο δεν προστατεύεται και δεν αξιοποιείται από τις αρμόδιες αρχές η αλυκή του αεροδρομίου Νάξου αλλά αντιθέτως υποβαθμίζεται από πολίτες αφού κατά καιρούς γίνεται χώρος απόρριψης αδρανών υλικών και απορριμμάτων ενώ η παράνομη θήρα και αλιεία στην περιοχή καλά κρατούν.
Μπορεί ο Σύλλογος «Προστασίας Άγριας Ζωής» Νάξου να στέκεται «άγρυπνος φρουρός» προσπαθώντας να σώσει ότι σώζεται από τα παραπάνω, όμως αυτό δεν αρκεί και ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.
Παρά το γεγονός ότι η αλυκή είναι αναγνωρισμένο Καταφύγιο Άγριας Ζωής (ΚΑΖ) από το 2004 και χαρακτηρίζεται ως ο μεγαλύτερος υγρότοπος του Νοτίου Αιγαίου οι αρμόδιες αρχές δεν κάνουν τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να τον προφυλάξουν και να τον προστατέψουν από τις εκάστοτε απειλές.
Μάλιστα ο Σύλλογος με στοιχεία που έχει συλλέξει θα καταθέσει άμεσα μηνυτήρια αναφορά στις αρμόδιες αρχές καθώς και προτάσεις για την προστασία του ΚΑΖ.
Το naxostimes.gr σε πολλά άρθρα του έχει αναφερθεί στα όσα συμβαίνουν στην αλυκή εδώ και χρόνια όμως ακόμα και μέχρι σήμερα σχεδόν τίποτα δεν έχει αλλάξει, αφού δεν έχουν ληφθεί δραστικές αποφάσεις και δεν έχει καθοριστεί κανένα σχέδιο για την προστασία και την ανάδειξη του σπάνιου αυτού υγρότοπου του νησιού που από το 2004 είναι αναγνωρισμένο Καταφύγιο Άγριας Ζωής.
Η αλυκή είχε την τιμητική της τις τελευταίες ημέρες και έλαβε μεγάλη δημοσιότητα χάρη στην άφιξη ενός μεγάλου σμήνους φλαμίνγκο που την επισκέφτηκαν… όμως δε φτάνει μόνο αυτό!
Σχετικά με τα παραπάνω, ο Σύλλογος «Προστασία Άγριας Ζωής» Νάξου αναφέρει:
Οι πανέμορφοι αυτοί επισκέπτες όπως και τα δεκάδες άλλα είδη πτηνών που ζουν για λίγο ή περισσότερο στην περιοχή, αξίζουν φυσικά την προσοχή και την αγάπη μας …όμως την προσοχή μας αξίζει και η ίδια η Αλυκή, η οποία μαζί με τη γύρω περιοχή είναι αναγνωρισμένο Καταφύγιο Άγριας Ζωής (ΚΑΖ) από το 2004 και χαρακτηρίζεται ως ο μεγαλύτερος υγρότοπος του Νοτίου Αιγαίου.
Η αλυκή, εκτός από φλαμίνγκο, φιλοξενεί και πληθώρα άλλων άγριων πτηνών όπως ερωδιούς, γερανούς, άγριες πάπιες, χαλκόκοτες και πολλά άλλα προστατευόμενα είδη πτηνών, κάποια από τα οποία χαρακτηρίζονται και ως απειλούμενα (βλ. φωτογραφίες).
Είναι περιττό να αναφέρουμε την σημασία ενός τέτοιου υγροτόπου για τα αποδημητικά και τα ενδημικά πτηνά.
Δυστυχώς όμως αντί να θεωρείται δεδομένη η προστασία του, όπως άλλωστε του αρμόζει και όπως η ισχύουσα νομοθεσία επιβάλλει, ο σημαντικότερός υγρότοπος του νησιού, υποφέρει από ανθρωπογενείς παράνομες δραστηριότητες.
Παράνομη θήρα και αλιεία, απόρριψη αδρανών υλικών, απορρίμματα, η είσοδος τροχοφόρων οχημάτων και διάφορες άλλες ενέργειες απειλούν την περιοχή με αποτέλεσμα την υποβάθμιση του οικοσυστήματος, την συρρίκνωσή του και κυρίως την σοβαρή απειλή για τα προστατευόμενα πτηνά.
Μάρτυρας τέτοιων πράξεων γίνεται ο Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου και με τα στοιχεία που έχει συλλέξει θα καταθέσει άμεσα μηνυτήρια αναφορά στις αρμόδιες αρχές καθώς και προτάσεις για την προστασία του ΚΑΖ.
Είναι ωραίο να θαυμάζουμε την άγρια φύση και τα σπουδαία της πλάσματα, είναι όμως ταυτόχρονα και χρέος μας η μέριμνα και η αντίδραση απέναντι σε όλες αυτές τις παράνομες δραστηριότητες που υποβαθμίζουν και απειλούν τη φύση και την ποιότητα ζωή μας.