Το ερείπιο που μεταμορφώθηκε και κοσμεί τον Καλόξυλο Νάξου

Newsroom
23/06/2021 15:14
 
 
 

 

Η ιδέα βρήκε τόπο για να υλοποιηθεί… και η αναφορά στο ερείπιο κτίσμα που βρίσκεται στον Καλόξυλο δίπλα από το Λαογραφικό Μουσείο του γραφικού χωριού της Νάξου.

Ο καλλιτέχνης Γιώργος Καμβύσης υλοποίησε την ιδέα του για τον καλλωπισμό των εγκαταλειμμένων κτηρίων, σε αυτό, το κάποτε «σχοινάδικο» του χωριού, δίνοντας μια πανέμορφη εικόνα που συνάδει τέλεια με την αρχιτεκτονική και τον παραδοσιακό χαρακτήρα του χωριού. «Ποιος ξέρει; Μπορεί έτσι ακριβώς να ήταν η εικόνα του κτηρίου αυτού πριν από πολλά πολλά χρόνια» σημείωσε ο κ. Καμβύσης στο naxostimes.gr.

Το κτήριο ανήκει κατά το ήμισυ στην Μητρόπολη Παροναξίας και ο Μητροπολίτης κ. Καλλίνικος ήταν ο πρώτος που απέδωσε τα εύσημα στον καλλιτέχνη και σε όσους βοήθησαν για την υλοποίηση αυτής της ιδέας.

«Η ιδέα βρήκε τόπο για να υλοποιηθεί… Και μάλιστα η ιδέα για τον καλλωπισμό των εγκαταλειμμένων κτηρίων βρήκε τον καταλληλότερο τόπο για να υλοποιηθεί. Αυτός είναι ο Καλόξυλος, το πανέμορφο χωριό, που έχει χαρακτηριστεί από το 1988 παραδοσιακός οικισμός!

Όσο για την εικαστική παρέμβαση που έγινε στο κτήριο, που παλιά ήταν σχοινάδικο, δεν θα μπορούσε να μην είναι συμβατή με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και να μη σεβαστεί την παράδοση και την ταυτότητα του χωριού» σημειώνει ο Γιώργος Καμβύσης.

Σε ότι αφορά το σκοπό της παρέμβασης ο Γιώργος Καμβύσης σημειώνει:

«Σκοπός της παρέμβασης ήταν όχι μόνο να αναδειχτεί το κτήριο, αλλά και το λαογραφικό μουσείο, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα, το οποίο έχει ανακηρυχτεί ως το πλουσιότερο λαογραφικό μουσείο των Κυκλάδων!
Μάλιστα κομμάτια του μουσείου, μετά την ευγενή χορηγία του ιδρυτή του μουσείου Φλώριου Χωριανόπουλου, κοσμούν το ζωγραφικό πίνακα που δημιουργήθηκε».

«Προσωπικά νιώθω μεγάλη ικανοποίηση για το τελικό αποτέλεσμα και η ικανοποίηση μου είναι μεγάλη, γιατί την μεγάλωσε η ικανοποίηση που εξέφρασαν οι κάτοικοι του Καλόξυλου. Εκτός λοιπόν του φίλου Φλώριου, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους κατοίκους του χωριού για την υποστήριξη, αλλά και τη συμβολή τους στην διατήρηση του ιδιαίτερης πολιτισμικής αξίας του χωριού τους.
Το βέβαιο είναι ότι θα υπάρχει και συνέχεια…
Να σώσουμε οτιδήποτε κι αν σώζεται» τονίζει ο καλλιτέχνης.

Το κτήριο πριν την παρέμβαση

Να σημειωθεί ότι κάτι παρόμοιο επιχειρήθηκε σε κτήρια της παλιάς πόλης της Νάξου χωρίς όμως να αναδεικνύεται ο πραγματικός παραδοσιακός χαρακτήρας της περιοχής.

(Visited 1.386 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*