Ένα όραμα τριάντα και πλέον ετών, που είχε ξεκινήσει ο τότε πρόεδρος της Κορώνου Μανώλης Μανωλάς, έγινε πραγματικότητα. «Το λαογραφικό μουσείο της Κορώνου» είναι πλέον γεγονός στο όμορφο και γραφικό χωριό της Νάξου και θα ανοίξει τις πύλες του την επόμενη ημέρα από τη γιορτή της πολιούχου του χωριού Αγίας Μαρίνας. Ωστόσο, λίγες μέρες πριν από τα επίσημα εγκαίνια, το νέο Λαογραφικό Μουσείο της Κορώνου ανοίγει την πόρτα του αποκλειστικά στο naxostimes.gr και αποκαλύπτεται.
Πότε και πώς ξεκίνησε η ίδρυση του μουσείου
Για τη δημιουργία και την ιστορία του μουσείου, στο naxostimes.gr και το Νίκο Σκορδιαλό, μίλησε η Μαρίνα Μαγγιώρου (κοινοτική σύμβουλος) που είναι από τους ανθρώπους που μπήκαν μπροστά για να γίνει πλέον πραγματικότητα το Λαογραφικό Μουσείο της Κορώνου.
«Με τις υποδείξεις του Μανώλη Μανωλά, παιδιά και μεγάλοι του χωριού, εκείνης της εποχής, μάζεψαν ότι παλαιό, ακόμα και άχρηστο για τους κατοίκους αντικείμενο, προκειμένου να συντηρηθεί, να αξιοποιηθεί να ταξινομηθεί και να εκτεθεί στο υπό ίδρυση τότε μουσείο, που στεγάζονταν σε οίκημα που ανήκει στον Σύλλογο Κορωνιδιατών της Αθήνας, δίπλα στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας» σημειώνει.
«Τα αντικείμενα ήταν πολλά και ενδιαφέροντα, όμως το όραμα παρέμεινε όραμα ακόμα, για άγνωστους λόγους, με αποτέλεσμα τα αντικείμενα να σκουριάζουν και να καταστρέφονται από την πάροδο του χρόνου, μέσα στον όμορφο, αλλά μη αξιοποιήσιμο και επισκέψιμο αυτό χώρο».
Η Μαρίνα Μαγγιώρου πήρε πολύ «ζεστά» το θέμα της δημιουργίας του Λαογραφικού Μουσείου της Κορώνου και μαζί με άλλους εθελοντές προχώρησαν τις διαδικασίες.
«Από την ημέρα που εκλέχθηκα τοπικός σύμβουλος, με την αντιπολίτευση, μια από τις σκέψεις μου για την ανάδειξη του χωριού μου πολιτιστικά, ήταν και η επαναδημιουργία του λαογραφικού μουσείου, αλλά σε άλλο χώρο που να ανήκει αποκλειστικά στην Κοινότητα της Κορώνου, να έχει εύκολη πρόσβαση και ο χώρος να προσφέρεται για τέτοιου είδους εκθέματα. Γνώριζα επίσης ότι, αυτή μου η σκέψη θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί, τα εμπόδια αρκετά για να με απογοητεύσουν, αλλά το πείσμα που με διακρίνει για κάτι καλό στο χωριό μου, μου έδινε δύναμη» σημειώνει η Μαρίνα Μαγγιώρου.
Κάπως έτσι μια εθελοντική ομάδα Κορωνιδιατών έβαλαν και πάλι μπροστά την υλοποίηση του μουσείου.
«Έτσι ξεκινήσαμε πριν από τρεις μήνες, μια εθελοντική ομάδα από ελάχιστα άτομα, με την πολύ σημαντική βοήθεια του Φλώριου Χωριανόπουλου από το Καλόξυλο. Δύο άτομα ασχοληθήκαμε με την καταγραφή των αντικειμένων που υπήρχαν στο παλαιό λαογραφικό, που σημειωτέον ήταν πλέον μια κλειδωμένη αποθήκη, και τα μεταφέραμε στο νέο πλέον και όμορφο χώρο των παλαιών γραφείων της κοινότητας. Ο κόπος μεγάλος αλλά η χαρά μας μεγαλύτερη, γιατί κάτι καλό και όμορφο ξεκινούσε για το χωριό μας, το οποίο σε πρώτη ματιά φαίνεται εγκαταλειμμένο και χωρίς επισκέψιμο ενδιαφέρον».
Συντήρηση αντικειμένων και ταξινόμηση
Μετά την καταγραφή θα έπρεπε να ακολουθήσει η συντήρηση των λαογραφικών αντικειμένων και άλλες εργασίες που θα έδιναν σάρκα και οστά στο μουσείο…
«Η συντήρηση των αντικειμένων απαιτούσε σχολαστική και κουραστική εργασία» σημειώνει η κ. Μαγγιώρου και προσθέτει:
«Ακολούθως ήρθε η ταξινόμηση, ομαδοποίηση και τέλος η τοποθέτηση σε προϋπάρχουσες ντουλάπες – προθήκες, τις οποίες διαμορφώσαμε κατάλληλα, για τα εκθέματα».
Κόστος
Σε ότι αφορά το κόστος για τη δημιουργία του μουσείου δεν απαιτούσε μεγάλη δαπάνη.
«Το κόστος για την επαναδημιουργία του μουσείου, ήταν ασήμαντο. Ανακυκλώσαμε ότι είχαμε διαθέσιμο. Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων δεν μπορούσε να συνδράμει ουσιαστικά (εκτός από μερικά υλικά συντήρησης, κόστους περίπου 300 ευρώ). Όπως καταλαβαίνει κανείς, με ψέματα δεν φτιάχνεις μουσείο, πόσο μάλλον δύο μουσεία, και ένα κεραμικής τέχνης στο χώρο που στεγαζόταν μέχρι πρότινος τα γραφεία της κοινότητας».
18 Ιουλίου τα εγκαίνια
Κάπως έτσι ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες και απομένουν μόνο κάποιες λεπτομέρειες για να ανοίξει τις πόρτες του το νέο μουσείο του γραφικού χωριού της ορεινής Νάξου.
«Έτσι, τη στιγμή αυτή μπορούμε και καμαρώνουμε δύο υπέροχα λαογραφικά μουσεία, τρία με το υπάρχον ελαιοτριβείο, τα οποία ευελπιστούμε ότι ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων θα μας βοηθήσει να είναι ανοικτά και να γίνουν πλέον επισκέψιμα με την πρόσληψη κάποιου εποχικού υπαλλήλου. Τα επίσημα εγκαίνια των δύο αυτών μουσείων έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν την επομένη της εορτής της Αγίας Μαρίνας, στις 18 Ιουλίου δηλαδή, παρουσία επισκεπτών» υπογραμμίζει η κ. Μαγγιώρου.