Υπόθεση που αφορά όλους η ακτοπλοϊκή διασύνδεση των νησιών του Νοτίου Αιγαίου

 
 
 

samos delos 6

Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτήν την ώρα οι εργασίες του Συνεδρίου με θέμα «Η Ακτοπλοϊκή Σύνδεση των νησιών του Ν. Αιγαίου», το οποίο πραγματοποιείται στη συνεδριακή αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στην Ερμούπολη.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης και αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ. Ν. Αιγαίου Γιώργος Μαραγκός, ο δήμαρχος Ρόδου και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ. Ν. Αιγαίου Φώτης Χατζηδιάκος και ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.
«Μοχλό οικονομικής ανάπτυξης, με αιχμή του δόρατος τον τουρισμό» χαρακτήρισε ο κ. Μαραγκός την ασφαλή και αξιόπιστη ακτοπλοϊκή διασύνδεση των νησιών, η οποία – σύμφωνα με τον κ. Χατζηδιάκο – αποτελεί, διαχρονικά, «το μεγάλο στοίχημα» που πρέπει να κερδηθεί. Οι δυο δήμαρχοι εκφράστηκαν, επίσης, θετικά για την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου, ενώ δεν παρέλειψαν να τονίσουν τη σημασία της συνεργασίας και της συνέργειας όλων των εμπλεκομένων φορέων για τη διαμόρφωση πολιτικών, με μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, στον τομέα της ακτοπλοΐας.

«Σημαντικό βήμα η δημόσια συζήτηση»
Την άποψη αυτή διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, κατά την εισήγηση του με θέμα «Ακτοπλοΐα, Θεσμικό Πλαίσιο, προκλήσεις και επιλογές», υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι – παρά τα όποια λάθη και τις ατέλειες – οι συνθήκες στα νησιά σαφώς και έχουν βελτιωθεί.
Ο κ. Σαντορινιός εμφανίστηκε ικανοποιημένος από το γεγονός ότι πλέον δίνεται βήμα σε όλους τους φορείς (αυτοδιοίκησης, ακτοπλοΐας κ.λπ.) να εκφράσουν την άποψη τους και υπεραμύνθηκε του μεταφορικού ισοδύναμου, που – όπως είπε – αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για τους νησιώτες, το οποίο πρέπει να αγκαλιαστεί από όλους, ώστε να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο.
Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός ανακοίνωσε ότι, μέσω του προγράμματος ΦιλόΔΗΜΟΣ, θα χρηματοδοτηθεί η σύνταξη μελετών για λιμενικά έργα, αλλά και η υλοποίηση λιμενικών έργων, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα θα δοθεί προς διαβούλευση και η μελέτη για την αλλαγή και βελτίωση του θεσμικού πλαισίου των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων.
Στη συνέχεια, τον λόγο πήραν:
*ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (Σ.Α.Σ.) και Γ.Γ. του υπουργείου Διονύσης Τεμπονέρας με θέμα «Η διαχείριση της θαλάσσιας επιβατικής μεταφοράς ως δείκτης οικονομικής ανάπτυξης»,
*ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (Σ.Ε.Ε.Ν.) Μιχάλης Σακέλλης με θέμα «Η Ακτοπλοΐα 2018 και οι αναμενόμενες εξελίξεις»,
*ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και δήμαρχος Μήλου Γεράσιμος Δαμουλάκης
*οι βουλευτές Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Συρίγος και Νίκος Συρμαλένιος,
*ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων Γιάννης Ρούσσος.

Επιβεβλημένος ο εκσυγχρονισμός των υποδομών
Ας αναφερθεί ότι ένα ακόμη σημείο στο οποίο συμφώνησαν οι ομιλητές ήταν ο επιβεβλημένος εκσυγχρονισμός των λιμενικών υποδομών, προκειμένου να ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες της ακτοπλοΐας.

(Visited 10 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*