Ποιον θα στηρίξει το ΚΙΝΑΛ στις δημοτικές εκλογές στο δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων;

  •  
  •  
  •  

kinima allagis 1 

Ποιο πρόσωπο θα στηρίξει το Κίνημα Αλλαγής της προέδρου Φώφης Γεννηματά στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου στο δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων;

Σύμφωνα με έγκυρες και επιβεβαιωμένες πληροφορίες του naxostimes.gr, αρχικά, η Τοπική Οργάνωση Νάξου του κόμματος έκανε μια σύσκεψη την Πέμπτη το βράδυ στην οποία είχαν κληθεί και συμμετείχαν οι δύο ενδιαφερόμενοι για το «χρίσμα» από το Κίνημα Αλλαγής κ.κ. Λεονάρδος Χατζηανδρέου και Βασίλης Βρούτσης προκειμένου να εκφράσουν και αυτοί τις απόψεις τους. Παρόντες επίσης ήταν και μέλη από τη Νάξο της Νομαρχιακής του κόμματος.

Αν και η εγκύκλιος του ΚΙΝΑΛ λέει ξεκάθαρα ότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές το κόμμα δεν θα προχωρήσει σε προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη του υποψηφίου που θα στηρίξει, μετά από αρκετές ώρες συζητήσεων στο τραπέζι έπεσαν δύο προτάσεις.

 

Η πλευρά του Βασίλη Βρούτση ζήτησε η Τοπική Οργάνωση να στήσει κάλπες για να εκλέξει τον υποψήφιο που θα στηρίξει και σε αυτές να μπορούν να ψηφίζουν όλοι ανεξαιρέτως οι ψηφοφόροι και όχι μόνον αυτοί του Κινήματος Αλλαγής και ο Λεονάρδος Χατζηανδρέου αρχικά ζήτησε να προχωρήσει η διαδικασία σύμφωνα με την εγκύκλιο του κόμματος και στη συνέχεια αποδέχτηκε την πρόταση να γίνουν προκριματικές εκλογές αλλά να επιλέξουν οι ίδιοι οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ ποιον υποψήφιο θα στηρίξουν στις εκλογές για το δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

«Η ώρα ήταν περασμένη και υπήρχε κούραση και ένταση και για το λόγο αυτό δεν γράφτηκαν την Πέμπτη τα πρακτικά» σημειώνουν πηγές από την Δημοτική Τοπική Οργάνωση του ΚΙΝΑΛ, κάτι όμως που έγινε το Σάββατο το βράδυ…

Η αναληθής πληροφορία που αλλοίωσε την απόφαση

Κι ενώ ο κάθε ενδιαφερόμενος για το «χρίσμα» (Χατζηανδρέου και Βρούτσης) και τα μέλη της Τ.Ο. είχαν εκφράσει τις απόψεις και τις προτάσεις τους στη σύσκεψη της Τοπικής Οργάνωσης Νάξου του ΚΙΝΑΛ την Πέμπτη και αυτό που έμενε ήταν να γραφτούν τα πρακτικά, μια αναληθής πληροφορία αλλοίωσε τις αποφάσεις.

Τελικά, αφού το θέμα ξεκαθαρίστηκε λίγο αργότερα, η απόφαση της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης Νάξου του ΚΙΝΑΛ είναι να σταλούν και οι δύο αρχικές προτάσεις προς στα κεντρικά του κόμματος ώστε τελικά να αποφασιστεί με ποια διαδικασία ή σε ποιον από τους δυο ενδιαφερόμενους θα δώσει τελικά το «χρίσμα» το Κίνημα Αλλαγής στις δημοτικές εκλογές στο δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. 


Οι προτάσεις που θα σταλούν είναι:
1) Να στηθεί κάλπη και να ψηφίσουν ανεξαιρέτως όσοι το επιθυμούν
2) Να στηθεί κάλπη και να ψηφίσουν οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ

Εγκύκλιος του ΚΙΝΑΛ για τις δημοτικές εκλογές

Σχετικά με τις διαδικασίες αξιολόγησης και επιλογής υποψηφίων για τις δημοτικές εκλογές, μεταξύ άλλων στην εγκύκλιο του ΚΙΝΑΛ αναφέρεται ότι: 

Το Κίνημα Αλλαγής ξεκινά επίσημα την διαδικασία πολιτικής και οργανωτικής προσέγγισης των εκλογών στην Αυτοδιοίκηση με στόχο μέσα από διαδικασίες ουσιαστικού διαλόγου και διαβούλευσης να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου για τις Περιφέρειες και τους Δήμους των εδρών Περιφερειών.

Ήδη έχουμε αποφασίσει:

• Τη συγκρότηση της Επιτροπής Διεξαγωγής αυτοδιοικητικών εκλογών με επικεφαλής τον Γιώργο Καμίνη και μέλη: Άγγελος Τόλκας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, Θάνος Μωραΐτης, Γιώργος Κόκιος, Νίκος Παντελιάς, Γιάννης Σμέρος, Απόστολος Κοιμήσης, Έφη Παγκάλου.

• Την αξιολόγηση, χωρίς να αναζητηθούν νέες υποψηφιότητες, όλων των στελεχών του χώρου μας, που είναι μέλη του Κινήματος Αλλαγής και είναι εν ενεργεία Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες και επιθυμούν τη στήριξη του Κινήματος Αλλαγής. Όπου η αξιολόγηση είναι θετική, το Κίνημα Αλλαγής θα στηρίξει τις υποψηφιότητες τους και θα συνδράμει την προσπάθεια τους. Σε διαφορετική περίπτωση, η διαδικασία θα συνεχιστεί κανονικά όπως στις υπόλοιπες περιπτώσεις μη εκλεγμένων στελεχών μας.

• Τη διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής υποψηφίων Περιφερειαρχών και Δημάρχων, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας που έχουμε εγκρίνει. Σε ότι αφορά τους Δήμους αυτό ισχύει για τους Δήμους των εδρών Νομών ανεξαρτήτως πληθυσμού, αλλά και τους δήμους άνω των 40.000 ανεξάρτητα αν δεν είναι έδρες Νομών.

• Όλοι όσοι αποδεχθούν τη διαδικασία αξιολόγησης με τη συμμετοχή τους, δεσμεύονται και από τις τελικές αποφάσεις.

Αναλυτικά η εγκύκλιος του Κινήματος Αλλαγής για τις ακλογές του Μαΐου

«Η περίοδος των επόμενων μηνών είναι αναμφισβήτητα η πλέον κρίσιμη πολιτικά, αφού η ταυτόχρονη διεξαγωγή των εκλογών για την Αυτοδιοίκηση και την Ευρωβουλή τον Μάιο του 2019 και ανεξάρτητα από τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, έχει ήδη προσδώσει χαρακτηριστικά έντονης και πιθανόν παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου.

Το Κίνημα Αλλαγής, με τις αποφάσεις του Συνεδρίου, έχει καθορίσει τον σχεδιασμό του και τη γραμμή της αυτόνομης πολιτικής πορείας και παρέμβασης ως αναγκαία συνθήκη για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών.

Ο πολιτικός μας χώρος με την πλούσια πολιτική προσφορά και συμμετοχή στους θεσμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχει πρωταγωνιστήσει για ισχυρή Αυτοδιοίκηση που υπηρετεί τον πολίτη και συνδράμει στην ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Όλες οι μεγάλες αλλαγές και τομές στον χώρο της Αυτοδιοίκησης πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλίες και νομοθετικές παρεμβάσεις της δημοκρατικής παράταξης, έχοντας αντίθετους τόσο τις συντηρητικές δυνάμεις που πάντα ήταν φοβικές απέναντι στις τοπικές κοινωνίες και την αποκέντρωση, είτε έχουν αναφορές στο ιδεολογικό και πολιτικό πλαίσιο του κρατισμού.

Ο δρόμος που διανύσαμε με τους προοδευτικούς πολίτες και τις προοδευτικές παρατάξεις στην Αυτοδιοίκηση ήταν μακρύς. Ξεκίνησε από τους 6.500 Δήμους και Κοινότητες το 1981, απλά εκδοτήρια ληξιαρχικών πράξεων για να φτάσουμε στους 325 Δήμους και τις 13 Περιφέρειες του Καλλικράτη. Αναφερόμαστε πλέον σε σύγχρονους πολιτικούς Οργανισμούς ενισχύοντας τη διαφάνεια και τη δημοκρατική λειτουργία των Δήμων και των Περιφερειών. Για να μπορούμε να μιλάμε σήμερα για μία τοπική Αυτοδιοίκηση με λόγο και ρόλο, με αρμοδιότητες και πόρους, βασικό πυλώνα για την ανασυγκρότηση της χώρας, την κοινωνική συνοχή, την διεύρυνση της δημοκρατίας και της λαϊκής συμμετοχής.

Από την πρώτη στιγμή και στα πλαίσια διαδικασιών διαλόγου με τους φορείς της αυτοδιοίκησης αλλά και εκλεγμένα στελέχη μας, σταθήκαμε απέναντι στη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για τον Κλεισθένη. Νομοθετική πρωτοβουλία που στοχεύει στη διάλυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποδεικνύοντας για ακόμα μία φορά την εργαλειακή της αντίληψη για τους θεσμούς συμμετοχικής δημοκρατίας, στο όνομα της συναλλαγής και της αύξησης της κομματικής επιρροής.

Καταθέσαμε τις δικές μας προτάσεις και το σχέδιο μας για το επόμενο κύμα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στην Αυτοδιοίκηση στοχεύοντας στην περαιτέρω ενδυνάμωσή της σε συνδυασμό με ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος. Επενδύοντας στη συστηματική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων προς την Αυτοδιοίκηση, με ανακατανομή πόρων από την κεντρική εξουσία, με στόχο την οικονομική αυτοτέλεια της Τ.Α., υπερτονίζοντας τη συμβολή της Τ.Α. στην ανάπτυξη σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, ενισχύοντας τον αυτοέλεγχο του θεσμού και την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών και αξιοποίηση καινοτόμων προτάσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σχέδιο και προτάσεις, που παρά την απόρριψή τους από τη σημερινή κυβέρνηση, αποτελούν τη σταθερή βάση της δικής μας προγραμματικής πρότασης.

Στο πλαίσιο της πολιτικής μας απόφασης για αυτόνομη πολιτική γραμμή του Κινήματος Αλλαγής, πρέπει να επιδιώξουμε τόσο στις Περιφέρειες όσο και στους μεγάλους Δήμους να στηρίξουμε υποψήφιους του χώρου μας, που πιστεύουν στον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Αυτοδιοίκηση στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Με ικανές και αποτελεσματικές αυτοδιοικητικές παρατάξεις με αξιόπιστα ψηφοδέλτια και προγράμματα, που θα ανοίξουν νέους δρόμους για τις τοπικές κοινωνίες και την ελληνική περιφέρεια.

Στις εκλογές του Μαΐου είναι εφικτό:

• Να ισχυροποιήσουμε τις αυτοδιοικητικές δυνάμεις που πιστεύουν πραγματικά σε μια ισχυρή Αυτοδιοίκηση, μοχλό τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης, στήριγμα του πολίτη και συμπαραστάτη των αδυνάτων.
• Να σταθούμε απέναντι σε αυτούς που βλέπουν και χρησιμοποιούν τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης ως χώρο διαχείρισης οικονομικών συμφερόντων, πελατειακών σχέσεων και κομματικών σκοπιμοτήτων.

Παράλληλα με τις διαδικασίες που έχουν ήδη δρομολογηθεί για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων για τις ερχόμενες εθνικές εκλογές, κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής υπό τον Γ. Καμίνη για τα ψηφοδέλτια της Αυτοδιοίκησης, ο χρονοπρογραμματισμός για τις διαδικασίες που αφορούν στις αυτοδιοικητικές εκλογές έχει ως εξής:

1. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

Το Κίνημα Αλλαγής ξεκινά επίσημα τη διαδικασία πολιτικής και οργανωτικής προσέγγισης των εκλογών στην Αυτοδιοίκηση με στόχο μέσα από διαδικασίες ουσιαστικού διαλόγου και διαβούλευσης να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου για τις Περιφέρειες και τους Δήμους των εδρών Περιφερειών.

Ήδη έχουμε αποφασίσει:

• Τη συγκρότηση της Επιτροπής Διεξαγωγής Αυτοδιοικητικών Εκλογών με επικεφαλής τον Γιώργο Καμίνη και μέλη: Άγγελος Τόλκας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, Θάνος Μωραΐτης, Γιώργος Κόκιος, Νίκος Παντελιάς, Γιάννης Σμέρος, Απόστολος Κοιμήσης, Έφη Παγκάλου.
• Την αξιολόγηση, χωρίς να αναζητηθούν νέες υποψηφιότητες, όλων των στελεχών του χώρου μας, που είναι μέλη του Κινήματος Αλλαγής και είναι εν ενεργεία Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες και επιθυμούν τη στήριξη του Κινήματος Αλλαγής. Όπου η αξιολόγηση είναι θετική, το Κίνημα Αλλαγής θα στηρίξει τις υποψηφιότητές τους και θα συνδράμει την προσπάθειά τους. Σε διαφορετική περίπτωση, η διαδικασία θα συνεχιστεί κανονικά όπως στις υπόλοιπες περιπτώσεις μη εκλεγμένων στελεχών μας.
• Τη διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής υποψηφίων Περιφερειαρχών και Δημάρχων, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας που έχουμε εγκρίνει. Σε ό,τι αφορά τους Δήμους αυτό ισχύει για τους Δήμους των εδρών Νομών ανεξαρτήτως πληθυσμού, αλλά και τους Δήμους άνω των 40.000 ανεξάρτητα αν δεν είναι έδρες Νομών.
• Όλοι όσοι αποδεχθούν τη διαδικασία αξιολόγησης με τη συμμετοχή τους, δεσμεύονται και από τις τελικές αποφάσεις.

2.1 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Το Κίνημα Αλλαγής θα δώσει δυναμικό παρόν σε όλες τις Περιφέρειες επικεφαλής και παρατάξεις υπηρετώντας το τρίπτυχο Νίκη – Ανανέωση – Προοπτική.

Για τον λόγο αυτό ξεκινάμε, ως πρώτο αυτοτελές βήμα, τις σχετικές διαδικασίες άμεσα με την πραγματοποίηση περιφερειακών συσκέψεων στο διάστημα 20 – 30 Σεπτεμβρίου, στις οποίες θα συμμετέχουν:

• Τα μέλη των Νομαρχιακών Επιτροπών της Περιφέρειας.
• Οι Γραμματείς των Σ.Γ. των Τ.Ο. της Περιφέρειας.
• Οι βουλευτές και τα μέλη της ΚΠΕ της Περιφέρειας.
• Οι εκλεγμένοι Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι που είναι μέλη του Κινήματος Αλλαγής.
• Οι εκλεγμένοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι του Κινήματος Αλλαγής.
• Οι επικεφαλής Περιφερειακών παρατάξεων ή των Δημοτικών παρατάξεων της έδρας των Νομών της Περιφέρειας που είναι μέλη του Κινήματος Αλλαγής. (Σε ό,τι αφορά την Αττική οι επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων όλων των δήμων του λεκανοπεδίου που είναι μέλη του Κινήματος).
• Οι Πρόεδροι ή επικεφαλής παρατάξεων δευτεροβαθμίων συνδικαλιστικών – κοινωνικών και παραγωγικών φορέων που είναι μέλη του Κινήματος Αλλαγής (Ε.Κ/ΕΒΕ/ΤΕΕ/κ.α).

Η λίστα των συμμετεχόντων θα καταρτιστεί με ευθύνη του Συντονιστή του Περιφερειακού Γραφείου (ή του Γραμματέα της Ν.Ε. της έδρας της Περιφέρειας σε συνεργασία με τους Γραμματείς των Ν.Ε. όπου δεν έχει ολοκληρωθεί η συγκρότηση του Περιφερειακού Γραφείο).

Η ενημέρωση των συμμετεχόντων θα γίνει αφού επιβεβαιωθεί από την Επιτροπή ότι οι ανωτέρω είναι πράγματι μέλη του μητρώου του Κινήματος Αλλαγής.

Αντικείμενο των Περιφερειακών Συσκέψεων είναι αποκλειστικά οι εκλογές β’ βαθμού Αυτοδιοίκησης και συγκεκριμένα:

Α) Πολιτικό πλαίσιο του Κινήματος Αλλαγής για την Αυτοδιοίκηση, την αποκέντρωση και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Β) Προτάσεις για τον επικεφαλής του συνδυασμού μας και διαδικασίες αξιολόγησης των στελεχών που θα προταθούν και επιθυμούν να ηγηθούν στους συνδυασμούς που θα στηρίξει το Κίνημα Αλλαγής στην Περιφέρεια.

Γ) Η συμβολή του Κινήματος Αλλαγής στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων και των τοπικών και περιφερειακών προγραμμάτων.

2.2 ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθήσει σε επίπεδο Ν.Ε. με ανάλογη σύνθεση και με αντικείμενο την αξιολόγηση και επιλογή προσώπων για τους Δήμους της περιοχής ευθύνης της από 1 έως 15 Οκτωβρίου. Για την ακριβή σύνθεση, τη θεματολογία, τον τρόπο και τα κριτήρια αξιολόγησης και επιλογής θα ακολουθήσει ειδική εγκύκλιος.

Σε όλες τις σχετικές διαδικασίες σε επίπεδο και Περιφέρειας και Νομού θα παρευρεθεί κλιμάκιο στελεχών που θα συγκροτηθεί κεντρικά.

Σημαντική παρατήρηση: Λόγω του κοντινού χρονικού διαστήματος διενέργειας των τριών εκλογικών διαδικασιών (αυτοδιοικητικές, εθνικές και ευρωεκλογές), καθίσταται σαφές ότι δεν μπορούν να κατατεθούν κοινές υποψηφιότητες για επικεφαλής περιφερειακών παρατάξεων και υποψήφιους βουλευτές στις εθνικές εκλογές».

 

 

(Visited 121 times, 1 visits today)