Γυάρος: Καθαρισμός παραλιών και καταγραφή των απορριμμάτων

Newsroom
05/07/2023 19:44
 
 
 

 

Τρεις ακτές της Γυάρου καθάρισαν οι, περίπου, 50 εθελοντές που συμμετείχαν στη δράση «Καθαρίζουμε τις παραλίες της Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής της Γυάρου – Προστατεύουμε το Θαλάσσιο Περιβάλλον», η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 2 Ιουλίου 2023 από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων Α.Ε. και τον Όμιλο Φουσκωτών και Ταχύπλοων Σκαφών Σύρου, σε συνεργασία με το WWF Ελλάς και τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.).

Η προαναφερόμενη δράση (που πλαισιώθηκε από 8 σκάφη του ΟΦΤΣ Σύρου και 1 σκάφος του WWF Ελλάς) περιλαμβάνεται στο σχέδιο συνεργασίας «Θαλάσσιο Περιβάλλον, Παράκτιες Απειλές και Αλιεία» που υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης/Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας & Θάλασσας 2014-2020.

Κατά τη διάρκεια του καθαρισμού έγινε, επίσης, καταγραφή των απορριμμάτων που συλλέγονταν, με τελικό «απολογισμό» 890 αντικείμενα! Ανάμεσα σε αυτά ήταν 99 μπουκάλια νερού, 38 καλαμάκια, 9 μπουκάλια απορρυπαντικών και 14 ποτήρια μιας χρήσης και τα καπάκια τους! Τα σκουπίδια φορτώθηκαν σε καΐκι μέλους του Ομίλου και στη συνέχεια συλλέχθηκαν από το Δήμο Σύρου -Ερμούπολης, ο οποίος εξέφρασε τις ευχαριστίες του.

Η αποστολή ξεκίνησε στις 7:00 το πρωί από τη Μαρίνα στα Λαζαρέττα με προορισμό το νησί της Γυάρου όπου οι επιβαίνοντες μοιράστηκαν σε τρεις παραλίες που είχε υποδείξει το WWF. Η όλη διαδικασία επιταχύνθηκε προκειμένου να αποφευχθεί ο άνεμος που ολοένα δυνάμωνε. Μετά το πέρας του καθαρισμού, όλοι οι συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν στον κεντρικό ντόκο κάτω από τις Φυλακές της Γυάρου, για αναμνηστικές φωτογραφίες της δράσης και μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία του νησιού.

Στην αξιολόγηση, η δράση θεωρήθηκε ιδιαίτερα επιτυχημένη και ενίσχυσε τις προσδοκίες για επόμενες ενέργειες του Ομίλου στον τομέα της οικολογίας και προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με το WWF Ελλάς, «η Γυάρος φιλοξενεί το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού της μεσογειακής φώκιας Monachus monachus και αποτελεί το σημαντικότερο καταφύγιο του μοναδικού αυτού είδους στην Μεσόγειο», γι’ αυτό και «οι καθαρισμοί των παραλιών συμβάλλουν καθοριστικά στην προστασία του».

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 155 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*