«Γεννητούρια» στην Πάρο – Γιατί δεν πρέπει να καθαρίζουν τις παραλίες βαρέα οχήματα (video)

Newsroom
11/06/2024 13:09
 
 
 

 

«Γεννητούρια» είχαμε την Κυριακή που μας πέρασε στην παραλία «Λαγγέρη» της Πάρου, όπου μια χελώνα Caretta-caretta γέννησε τα αυγά της.

Ευτυχώς, η περιοχή περιφράχτηκε αμέσως προκειμένου τα αυγά να εκκολαφθούν με ασφάλεια, ωστόσο σύμφωνα με τον Σύλλογο Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου, το ευχάριστο και ελπιδοφόρο αυτό περιστατικό αναδεικνύει εμφατικά το σοβαρό πρόβλημα που δημιουργούν οι «καθαρισμοί» των παραλιών με βαρέα οχήματα.

Ας σημειωθεί ότι η ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών ξεκινά αρχές Μαΐου και ολοκληρώνεται στα τέλη Οκτωβρίου. Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη αυτό το δεδομένο, «οι επαναλαμβανόμενοι “καθαρισμοί” τέτοιου είδους χωρίς καμία μέριμνα είναι ένας ακόμα παράγοντας κινδύνου για την αναπαραγωγή και προστασία των υπέροχων αυτών πλασμάτων που απειλούνται με εξαφάνιση και πρέπει να σταματήσει» τονίζει ο Σύλλογος σε σχετική ανάρτησή του.

Ο Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου συμπληρώνει, ακόμη, πως η συγκεκριμένη πρακτική όχι μόνο δεν είναι νόμιμη, αλλά καταστρέφει και την μικροχλωρίδα και μικροπανίδα των ακτών. Ταυτόχρονα, η αφαίρεση των νεκρών φύλλων του θαλάσσιου φυτού Ποσειδωνία (Posidonia oceanica) από τις ακτές συμβάλλει στην ταχύτερη διάβρωση τους, κάτι που – αργά ή γρήγορα – θα οδηγήσει σε μια πολύ διαφορετική, αλλοιωμένη και αφύσικη εικόνα των παραλιών από αυτήν που έχουμε συνηθίσει, χωρίς ζωή και χωρίς αμμουδιά.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 5.295 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*