Το 10{ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d} των ελαιοδέντρων της Ιταλίας εκτιμάται ότι κινδυνεύει άμεσα από το βακτήριο Xylella fastidiosa και η Κομισιόν στο πλαίσιο της λήψης άμεσων προληπτικών μέτρων για την αποφυγή εξάπλωσης του βακτηρίου, κανόνισε την επίσκεψη του Επιτρόπου για την Υγεία και Ασφάλεια των Τροφίμων,Vytenis Andriukaitis στην περιοχή της Απουλίας όπου και έχουν σημειωθεί τα πλήγματα από το εν λόγω βακτήριο.
Σκοπός της επίσκεψης του Επιτρόπου είναι η εκτίμηση των ζημιών που έχουν προκληθεί μέχρι στιγμής στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Υγεία των Τροφίμων (AESA) το παθογόνο θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε όλο τον Ευρωπαϊκό νότο εάν δεν ληφθούν άμεσα αποτελεσματικά μέτρα. «Θα επισκεφτώ την περιοχή γιατί είναι σημαντικό να βοηθηθούν όσοι επλήγησαν από την καταστροφή και να δούν ότι υπάρχει βοήθεια από την Ευρώπη», σημείωσε ο Vytenis Andriukaitis εκ μέρους και των ευρωβουλευτών, στη διάρκεια της συνάντησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γεωργίας.
Ο επίτροπος την προηγούμενη εβδομάδα σημείωσε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών για τις ζημιές από το βακτήριο, έχει πληγεί το 10{ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d} των ελαιοδέντρων της Απουλίας και η λύση περνάει μέσα από την καταστροφή τους προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση στην ευρύτερη περιοχή.
Η ζώνη η οποία κινδυνεύει σύμφωνα με τους εκτιμητές, μετράει 11 εκατ. ελαιόδεντρα και η κοπή του 10{ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d} αυτών θα μπορούσε να αφορά μέχρι και 800.000 δέντρα. Τέλος, ο επίτροπος σημείωσε ότι πρόκειται να παραμείνουν «σε ιδιαίτερη επιφυλακή» εξαιτίας του ρίσκου που διατρέχει η ελαιοκαλλιέργεια από την εξάπλωση της ασθένειας.
Πρόγραμμα παρακολούθησης ενεργοποιεί η Ισπανία
Ειδικό πρόγραμμα για την προληπτική παρακολούθηση αλλά και την αποτελεσματική ανταπόκριση σε περίπτωση κρούσματος της Xylella fastidiosa έχει σχεδιάσει το ισπανικό Υπουργείο Γεωργίας σε συνεργασία με τις Περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή για την Υγεία της Αγροτικής Παραγωγής του Υπουργείου Γεωργίας της Ισπανίας, Valentín Almansa.
Μεγάλη καταστροφή για τους ιταλικούς ελαιώνες
Υπενθυμίζεται ότι, μερικά από τα ελαιόδεντρα αυτά μετρούν ηλικία αιώνων ωστόσο βρέθηκαν προσβεβλημένα από το βακτήριο και η εξάπλωση του παθογόνου είναι ιδιαίτερα εύκολη καθώς πραγματοποιείται με αφίδες και ακρίδες, είδη εντόμων πολύ κοινά στη λεκάνη της Μεσογείου.
Η ασθένεια εισήλθε στην Ιταλία αρχικά από την Αμερική και μέχρι στιγμής έχει καταστρέψει ένα εκατομμύριο δέντρα μόνο στο Σαλέντο της νότιας Απουλίας. Οι ειδικοί της Ε.Ε. φοβούνται ότι εάν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα εγκαίρως, το βακτήριο θα εξαπλωθεί και στις υπόλοιπες ελαιοπαραγωγούς περιοχές της Ιταλίας όπως η Τοσκάνη και η Ούμπρια αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου. Αξίζει επιπλέον να σημειωθεί ότι το παθογόνο μπορεί να προσβάλει αμπέλια, αμυγδαλιές και άλλα είδη.
Τεράστια ζημιά για την Απουλία
Η Απουλία παράγει ετησίως περί τους 11 εκατ. τόνους ελαιόλαδο, πάνω από το ένα τρίτο της συνολικής ιταλικής ελαιολάδου ενώ το ελαιόλαδό της κατατάσσεται στα καλύτερα που παράγει η χώρα. Εάν τόσα ελαιόδεντρα καταστραφούν οι προβλέψεις μιλούν για εκτόξευση των τιμών του ελαιολάδου.
Η αρχική περιοχή που πρόκειται να αποψιλωθεί μετράει 80 τετραγωνικά χιλιόμετρα (km2) και εντοπίζεται ανάμεσα στις περιοχές Λέτσε και Πρίντεζι, κατέχοντας περίπου 11 εκατ. ελαιόδεντρα, σύμφωνα με την Unaprol, το μεγαλύτερο συνεταιρισμό ελαιοπαραγωγών.
Πολλά από τα γηραιότερα ελαιόδεντρα της Ιταλίας, ορισμένα εκ των οποίων έχουν ηλικία 500 ετών, έχουν προσβληθεί από το βακτήριο το οποίο προκαλεί την αποπνιξία των δέντρων καθιστώντας τα ανίκανα να παράξουν καρπό. Η επίπτωση στην παραγωγή από την κοπή των δέντρων είναι πιθανό να είναι μεγάλη και η επακόλουθη άνοδος των τιμών πολύ πιθανή, ιδιαίτερα για τους καταναλωτές της διεθνούς αγοράς.
Ο Vytenis Andriukaitis, ο Επίτροπος για την Ασφάλεια των τροφίμων, τόνισε ότι «είναι ιδιαίτερα ανήσυχος για τη βαρύτητα της κατάστασης» και πρόσθεσε «Πρέπει να λάβουμε δραστικά μέτρα με άμεσο αποτέλεσμα. Φυσικά πρόκειται για μία πολύ λυπηρή και επίπονη επέμβαση για τους ελαιοπαραγωγούς ωστόσο είναι απαραίτητο να απομακρυνθούν τα μολυσμένα ελαιόδεντρα καθώς αυτό αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο πρόληψης».
Διαβάστε ΕΔΩ σχετικό άρθρο.
Πηγή: AgroNews