Με αυξημένο το ενδιαφέρον παρακολούθησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και τα αρμόδια στελέχη της οδού Μεσογείων την παρουσίαση των τριών εκπροσώπων της αμερικανικής Tesla που ήλθαν στην Αθήνα από την εταιρία μέλος του ομίλου στο Βερολίνο.
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τα στελέχη της κορυφαίας βιομηχανίας στην ηλεκτροκίνηση και την αποθήκευση ενέργειας παρουσίασαν στην ελληνική πλευρά τις προτάσεις τους για την ενεργειακή αυτάρκεια των μη διασυνδεδεμένων νησιών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ραντεβού συζητήθηκαν μόνο οι προτάσεις του τεχνολογικού γίγαντα για την αποθήκευση ενέργειας και φυσικά τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που παρέχει στις αγορές. Το κύριο στοιχείο είναι πως η Tesla έκανε γνωστό στην ελληνική πλευρά ότι είναι δυνατόν με την τεχνολογία στους συσσωρευτές να μειώσει το κόστος παραγωγής και αποθήκευσης ρεύματος κατά 30 με 40% σε σχέση με άλλες μεθόδους όπως την αντλησιοταμίευση, αλλά και έναντι του μαζούτ που καίνε οι μονάδες της ΔΕΗ στα μη διασυνδεδεμένα νησιά.
Η ηγεσία του ΥΠΕΝ έκανε γνωστό, λένε πηγές, πως οι προτάσεις της Tesla ενδιαφέρουν τη χώρα λόγω του μεγάλου αριθμού των νησιών που υπάρχουν και δεν είναι εφικτό σε όλες τις περιπτώσεις η ηλεκτρική τους διασύνδεση. Έτσι στο τραπέζι έπεσε η πιλοτική εφαρμογή της τεχνολογίας της αμερικανικής πολυεθνικής στο νησί της Λήμνου. Οι ίδιες πηγές θέλουν την Tesla να είχε μελέτη για το νησί της Ρόδου, αν και το ΥΠΕΝ φαίνεται να αντέτεινε την απρόβλεπτη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας σε αυτό λόγω της μεγάλης και αυξημένης τουριστικής κίνησης τη θερινή σεζόν.
Όπως και να χει όμως, το υπουργείο έδειξε πρόθυμο για τη δημιουργία ενός ακόμη πράσινου νησιού, αυτό της Λήμνου, με ΑΠΕ στο 50 με 60% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και της ισοδύναμης αποθήκευσης.
Πέραν αυτών η Tesla όπως αναφέρουν πληροφορίες έκανε γνωστές και τις υπηρεσίες που παρέχει και για την ανάπτυξη δικτύου διανομής στα συστήματα αποθήκευσης τα οποία είναι δυνατόν να παρέχει σε συνεργασία με εταιρίες παραγωγούς ΑΠΕ.
Επιπλέον, το ΥΠΕΝ ξεκαθάρισε πως οι όποιες κινήσεις του για την πιλοτική εφαρμογή μεθόδων παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας σε μη διασυνδεδεμένα νησιά θα συνοδευτούν από διεθνείς διαγωνισμούς.
Άλλες δύο παρουσιάσεις που έχουν να κάνουν τα στελέχη της εταιρείας του Έλον Μάσκ στο υπουργείο είναι αυτές της ηλεκτροκίνησης των οχημάτων και του net metering, δηλαδή της αυτοπαραγωγής και κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας με συμψηφισμό κόστους από ενεργειακές κοινότητες.
Ως προς την κίνηση των ΙΧ με ηλεκτρικό ρεύμα, η ελληνική πλευρά έκανε γνωστές τις ενέργειες που κάνει για το θεσμικό πλαίσιο και τα σημεία φόρτισηςόπως επίσης και το στόχο για τη διείσδυση της ηλεκτροκίνησης στο 10% του στόλου των Ι.Χ. έως το 2030.
Για το net metering, η Tesla έχει έτοιμη παρουσίαση για τον τρόπο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από εναλλακτικές μορφές παραγωγής ρεύματος και φυσικά αποθήκευσης που καλύπτει τις ανάγκες 50.000 καταναλωτών. Η πόλη αυτή επιπλέον διαθέτει και περίσσευμα ηλεκτρισμού το οποίο πουλά με αποτέλεσμα να έχουν και κέρδος.
Οι δύο τελευταίες προτάσεις των Αμερικανών αναμένεται να παρουσιαστούν σήμερα και αύριο σε στελέχη του ΥΠΕΝ.
Χρήστος Κολώνας
x.kolonas@euro2day.gr