ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων: Τα βιομηχανικά αιολικά πάρκα … ευαισθητοποιούν όλο και περισσότερους

 
 
 

«Μείζον ζήτημα η βίαιη παρέμβαση στο Κυκλαδικό τοπίο, που τον έχει ευαισθητοποιήσει πάρα πολύ, αποτελεί η εγκατάσταση των βιομηχανικών αιολικών πάρκων στην Πάρο αλλά και στα άλλα νησιά των Κυκλάδων», δήλωσε προχθές ο κ. Κυρ.Μητσοτάκης από την Πάρο.

Διατύπωσε τις «σοβαρές επιφυλάξεις του για το μέγεθος των προτεινόμενων εγκαταστάσεων» και θα ήθελε, όπως δήλωσε, «να γίνει μια οργανωμένη συζήτηση προκειμένου να εξεταστούν εναλλακτικές επιλογές και προτάσεις».

Προφανώς, ο κ. Μητσοτάκης, μέσα στον προεκλογικό οίστρο αλλά και στον απόηχο των πρόσφατων εκδηλώσεων κατοίκων, πρωτοβουλιών και φορέων των Κυκλάδων για το ζήτημα αυτό, ξέχασε να μας ενημερώσει εάν είχε διατυπώσει τις ίδιες «σοβαρές επιφυλάξεις» το 2013 και το 2014, που λαμβάνονταν οι σχετικές αποφάσεις από το τότε ΥΠΕΚΑ, επί συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ή, ακόμα πιο παλιά, το 2008, όταν η κυβέρνηση της ΝΔ, με το περίφημο «χωροταξικό Σουφλιά», άνοιγε τον δρόμο για την αδειοδότηση των αιολικών πάρκων στα νησιά. Ποτέ όμως δεν είναι αργά…

Η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων, σταθερή στις θέσεις που είχε εκφράσει και διατυπώσει προς όλες τις κατευθύνσεις, για μία ακόμη φορά δηλώνει ξεκάθαρα ότι στηρίζει τον αγώνα των κατοίκων της Άνδρου, Νάξου, Πάρου και Τήνου ενάντια στα καταστροφικά για το φυσικό και οικιστικό περιβάλλον φαραωνικά αιολικά πάρκα βιομηχανικής παραγωγής που σχεδιάζονται για τα νησιά τους.

Ο αγώνας που ξεκίνησε, όταν η προηγούμενη κυβέρνηση αδειοδότησε τις επενδύσεις αυτές, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση από τις τοπικές κοινωνίες με εκδηλώσεις και δικαστικές μάχες που στόχο έχουν τη ματαίωση των έργων που θα έχουν μόνο αρνητικές συνέπειες για τα νησιά και τους κατοίκους τους.

Τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχουν ενεργά σε αυτή την κινηματική δραστηριοποίηση των τοπικών κοινωνιών και παλεύουν για την επιτυχία της.

Παράλληλα, στηρίζουν όλες τις πρωτοβουλίες που στρέφονται στις ΑΠΕ για την επίλυση ενεργειακών αναγκών των νησιών, με την προϋπόθεση να ξεκινούν από τις τοπικές κοινωνίες και να έχουν τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των κατοίκων.

Να μην επιτρέψουμε στα λάθη του παρελθόντος να δαιμονοποιήσουν τις ΑΠΕ και τη συμβολή τους στην ανατροπή της κλιματικής αλλαγής και την επίλυση τοπικών ενεργειακών προβλημάτων απομονωμένων νησιών. Αντίθετα, να βρούμε τρόπους να τις αξιοποιήσουμε προσαρμόζοντάς τις στην κλίμακα, στην ιδιομορφία και τις ανάγκες του κάθε νησιού ξεχωριστά.

Για το λόγο αυτό, θεωρούμε κρίσιμη την επιτάχυνση της σύνταξης του νέου Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ΑΠΕ, όχι αυτόνομα αλλά μέσα στον κορμό του γενικού πλαισίου, των γενικών αρχών της παραγωγικής ανασυγκρότησης και σε εναρμόνιση με το αντίστοιχο ΕΠΧΣΑΑ του τουρισμού και άλλων νησιωτικών δραστηριοτήτων.

Προτείνεται να υπάρχει ανώτατο όριο παραγωγής το οποίο θα προκύψει από ειδική μελέτη, που θα καθορίσει την μέγιστη παραγόμενη ισχύ κάθε νησιού με περιορισμένη φέρουσα ικανότητα, τους όρους και τις προϋποθέσεις, τις συνέπειες και παράπλευρες απώλειες, με γνώμονα την προστασία των πόρων που δεν αντικαθίσταται και έχοντας τη συμφωνία των τοπικών φορέων.

Οι κοινωνίες των νησιών, με υπευθυνότητα απέναντι στην κλιματική αλλαγή και αλληλεγγύη μεταξύ τους, με δημοκρατικές διαδικασίες, θα αποφασίσουν την έκταση, την ένταση και τον τρόπο αξιοποίησης του ενεργειακού δυναμικού της περιοχής τους. Αυτή θα είναι και η καλύτερη απάντηση στην απληστία των μεγάλων επενδύσεων.

(Visited 20 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*