Την Παρασκευή 10/12 εκδικάζεται στο Πρωτοδικείο της Σύρου η αγωγή της ONEX εναντίον μελών του Παρατηρητηρίου Περιβάλλοντος με απαίτηση εξοντωτικής ποινής 3 εκατομμυρίων ευρώ.
Η αγωγή αυτή είναι πρωτάκουστη διότι στρέφεται εναντίον της ελευθερίας γνώμης και έκφρασης πολιτών μελών του Παρατηρητηρίου Προστασίας Περιβάλλοντος Σύρου (ΠΠΠΣ), που τόλμησαν να διερωτηθούν αν τηρείται η εφαρμογή περιβαλλοντικών όρων από τις γειτνιάζουσες ναυπηγοεπισκευαστικές δραστηριότητες, καθώς και να ζητήσουν από τις αρμόδιες αρχές την ανάθεση συνολικής μελέτης για να διαπιστωθεί το ενδεχόμενο ρύπανσης του λιμένα της Ερμούπολης, μετά από ένα μοναδικό και τυχαίο δείγμα του βυθού στο οποίο σύμφωνα με το ΕΛΚΕΘΕ βρέθηκαν αυξημένα βαρέα μέταλλα. Είναι βεβαίως η αγωγή εκβιαστική και τρομοκρατική γιατί επιδιώκει να δώσει σήμα σε όσους «δεν συμμορφώνονται προς τας υποδείξεις»…..
Θέλω βεβαίως για άλλη μια φορά να επαναλάβω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. θεωρεί το ναυπηγείο του Νεωρίου στρατηγικής σημασίας τόσο για την τοπική κοινωνία και οικονομία καθώς και τους εκατοντάδες εργαζόμενους – απασχολούμενους και τις οικογένειες τους, όσο συνολικά και για την εθνική οικονομία και τον ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο στη χώρα μας. Είναι σαφές ότι η επαναλειτουργία του Νεωρίου από την άνοιξη του 2018 με τη νέα διοίκηση της ΟΝΕΧ, καθώς και η έντονη δραστηριοποίηση και λειτουργία του μέχρι σήμερα, έφεραν και φέρνουν πολλά χαμόγελα και αισιοδοξία για τις προοπτικές της Σύρου αλλά και συνολικά του κλάδου. Είναι επίσης σαφές ότι η νέα διοίκηση του Νεωρίου και η ΟΝΕΧ συνέβαλαν καθοριστικά στη βελτίωση του περιβάλλοντος χώρου του ναυπηγείου τόσο με την απομάκρυνση του λόφου των χρόνιων υπολειμμάτων της αμμοβολής, όσο και σε μεγάλο βαθμό της υποκατάστασης της αμμοβολής με την υδροβολή.
Γι’ αυτό πιστεύω ακράδαντα ότι οι εξοντωτικές αγωγές δεν συνάδουν με τις επιλογές μιας σύγχρονης επιχείρησης σε μια ευρωπαϊκή χώρα και πρέπει να αποσυρθούν. Πόσο μάλλον όταν προς το συμφέρον του ναυπηγείου είναι ο διάλογος με όλους ανεξαιρέτως τους τοπικούς κοινωνικούς φορείς, στην προοπτική μιας δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης για τη Σύρο, τις Κυκλάδες και την εθνική οικονομία. Όταν μάλιστα επιπλέον έχουν δρομολογηθεί και οι διαδικασίες ανάθεσης της συνολικής μελέτης για το ενδεχόμενο ρύπανσης του λιμένα Ερμούπολης στο Πολυτεχνείο Κρήτης.