Ν. Συρμαλένιος: «Συκοφαντική για τη Μήλο η εικόνα που παρουσιάστηκε σχετικά με την κατοικία του ορθοπεδικού»

Άκης Αξαόπουλος
01/07/2022 11:56
 
 
 

 

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας

«Την προηγούμενη εβδομάδα μια σειρά από κανάλια μετέδιδαν ότι δήθεν ο Δήμαρχος και η δημοτική αρχή δεν επέτρεπαν να σχηματιστεί κατοικία στο περιφερειακό ιατρείο στο Λιμάνι της Μήλου, τον Αδάμαντα. Πρόκειται για παραπληροφόρηση, διαστρέβλωση της πραγματικότητας και ουσιαστικά διασυρμός και για τη δημοτική αρχή και για τον Δήμαρχο, αλλά και για το νησί, διότι βρισκόμαστε στο μέσο της τουριστικής περιόδου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των κατοίκων και των επισκεπτών σε σχέση με την ιατρική περίθαλψη και κάλυψη». Τα παραπάνω, ανέφερε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας.

Όπως τόνισε, το Περιφερειακό Ιατρείο του Αδάμαντα είναι δημοτικό ακίνητο, συνεπώς δεν υπήρχε κανένας λόγος να προβεί σε αυτές τις ενέργειες ο Πρόεδρος του Κέντρου Υγείας για να βρει κατοικία ο ορθοπεδικός. Ήδη έχει βρεθεί κατοικία για τον γιατρό, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπήρχε αδιέξοδο. Το θέμα θα μπορούσε να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο και να τεθεί σε συζήτηση άμεσα.

Ο Νίκος Συρμαλένιος ανέφερε επίσης στη Βουλή ότι οι συμβάσεις των γιατρών της βάσης αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ στη Σύρο, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανοίξει από το 2016, έληξαν και το υπουργείο Υγείας δεν προτίθεται να τις ανανεώσει. Είναι πολύ σοβαρό το πρόβλημα. Χωρίς την παρουσία των γιατρών δεν μπορεί να λειτουργήσει η βάση. Η βάση αεροδιακομιδών παίζει κομβικό ρόλο στη μεταφορά των εκτάκτων περιστατικών από τα νησιά προς τα νοσοκομεία του κέντρου. Πρέπει να δοθεί λύση άμεσα, γιατί θα κλείσει η βάση αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ, με ό,τι συνέπειες έχει αυτό για τον πληθυσμό των νησιών και τους χιλιάδες τουρίστες που αυτήν την περίοδο επισκέπτονται τη χώρα.

Επίσης ο βουλευτής ανέφερε ότι το πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο της Κύθνου λειτουργεί εδώ και πέντε χρόνια χωρίς ειδικευμένο γιατρό, με τέσσερις αγροτικούς γιατρούς, αυτήν την περίοδο και σε δεκαπέντε μέρες θα μείνουν δύο αγροτικοί γιατροί, διότι έχει λήξει η περίοδος θητείας τους και αναχωρούν οι δύο. Σε μια περίοδο που πολλαπλασιάζονται τα περιστατικά το να μην υπάρχει έμπειρος ειδικευμένος γιατρός στο πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο της Κύθνου με πολλαπλάσιο πληθυσμό όλη αυτήν την περίοδο αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για το νησί.

Δείτε την ομιλία του Νίκου Συρμαλένιου:

«Εγώ ανέβηκα στο Βήμα, όχι για να μιλήσω για το νομοσχέδιο, αλλά ανέβηκα στο Βήμα για να με ακούσει ο Υπουργός. Δυστυχώς, ο Υπουργός Υγείας αυτή τη στιγμή δεν είναι στα έδρανα. Θέλω να αναφερθώ σε ένα περιστατικό που έχει σχέση με το ιδιαίτερο νησί μου, τη Μήλο. Ελπίζω οι συνεργάτες του να τον ενημερώσουν.

Θεωρώ ότι αυτό που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα σε μια σειρά από κανάλια, τα οποία μετέδιδαν μία είδηση, ότι δήθεν ο Δήμαρχος και η δημοτική αρχή δεν επέτρεπαν να σχηματιστεί κατοικία στο περιφερειακό ιατρείο στο Λιμάνι της Μήλου, τον Αδάμαντα, είναι, κατά πρώτον παραπληροφόρηση. Δεύτερον, αποτελεί μία διαστρέβλωση της πραγματικότητας και τρίτον, ουσιαστικά είναι διασυρμός και για τη δημοτική αρχή και για τον Δήμαρχο, αλλά και για το νησί, διότι βρισκόμαστε στο μέσο της τουριστικής περιόδου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των κατοίκων και των επισκεπτών σε σχέση με την ιατρική περίθαλψη και κάλυψη.

Και το λέω αυτό, διότι ο κ. Πλεύρης, χωρίς να ενημερωθεί σφαιρικά, βιάστηκε να πάρει θέση και να πει ότι εάν η Μήλος μείνει χωρίς ορθοπεδικό, θα είναι κατόρθωμα του Δημάρχου.

Κύριε Υπουργέ, ακούστε. Δεν ισχύουν αυτά τα οποία σας πληροφόρησαν, διότι η δημοτική αρχή έχει κάνει σοβαρό αγώνα όλα αυτά τα τελευταία χρόνια, πρώτον, διασφαλίζοντας τρία μετασκευασμένα διαμερίσματα, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Στήριξης του Κέντρου Υγείας Μήλου, σε γιατρούς. Δεύτερον, διότι στηρίζει οικονομικά και σταθερά τους γιατρούς με 450 ευρώ μηνιαίως σε κάθε γιατρό ειδικότητας που κατέχει οργανική θέση, με 400 ευρώ μηνιαίως σε κάθε γιατρό που δεν κατέχει οργανική θέση και 150 ευρώ μηνιαίως σε κάθε αγροτικό γιατρό. Και όλα αυτά με επιπλέον χρηματοδότηση σε εξοπλισμούς και σε μέσα τα οποία είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας.

Θέλω να πω -και επειδή ελπίζω πως είστε με τον νόμο και την τάξη- ότι το Περιφερειακό Ιατρείο του Αδάμαντα είναι δημοτικό ακίνητο. Δεν υπήρχε κανένας λόγος να προβεί σε αυτές τις ενέργειες ο Πρόεδρος του Κέντρου Υγείας, με αγωνία, θα έλεγα εγώ, για να βρει κατοικία ο ορθοπεδικός. Και για να σας ενημερώσω, έχει βρεθεί κατοικία. Άρα, αυτό σημαίνει ότι δεν υπήρχε αδιέξοδο και μάλιστα βρέθηκε κατοικία που μπορεί να καλύπτει την οικογενειακή εστία. Είναι τέσσερα άτομα, δύο παιδιά, η σύζυγος του γιατρού κλπ. και όχι ένας άνθρωπος μόνος σε ένα δωματιάκι δύο επί δύο που θα δημιουργούνταν με τον τρόπο που πήγε αυθαίρετα να το δημιουργήσει ο Πρόεδρος του Κέντρου Υγείας. Το θέμα θα μπορούσε να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο και να τεθεί σε συζήτηση άμεσα: Δηλαδή, τι θα κάνουμε; Υπάρχει θέμα έλευσης ενός γιατρού που δεν έχει κατοικία. Έπρεπε, λοιπόν, να υπάρξει συνεννόηση και εάν υπήρχε η συνεννόηση, είμαι εκατό τοις εκατό σίγουρος ότι θα υπήρχε και λύση αμέσως από την πλευρά της δημοτικής αρχής.

Διότι η δημοτική αρχή σας είπα ότι πάντα είναι σταθερά προσανατολισμένη, ανεξαρτήτως περιόδου, είτε πριν είτε μετά, και σε πάρα πολλά νησιά, να το ξέρετε, πλην ελαχίστων περιπτώσεων που δίνουν λίγα χρήματα, στα περισσότερα νησιά με τη διάταξη που είχαμε ψηφίσει τότε, το 2017, ότι δύναται η τοπική αυτοδιοίκηση, πρώτου και δεύτερου βαθμού, να χρηματοδοτήσει ζητήματα στέγασης και διατροφής, οι δήμοι και οι περιφέρειες κάνουν ό,τι μπορούν για να χρηματοδοτήσουν τους γιατρούς και το λοιπό νοσηλευτικό προσωπικό κ.λπ..

Άρα, κύριε Υπουργέ, σας ζητώ να ανασκευάσετε αυτές τις δηλώσεις. Δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή αντιπαλότητα απέναντι στο πρόβλημα. Νομίζω ότι κι εσείς δεν πρέπει να ρίχνετε λάδι στη φωτιά απαντώντας ότι κι εμείς κάναμε μηνύσεις. Εντάξει, όταν υπάρχει μια αυθαιρεσία, υπάρχει η μήνυση, η οποία προσπαθεί να επαναφέρει την κατάσταση για να προλάβει κι άλλου τύπου αυθαιρεσίες. Αυτό είναι το πρόβλημα.

Θέλω να σας θέσω άλλα δύο ζητήματα τα οποία είναι σοβαρά, με την ευκαιρία που βρέθηκα εδώ. Πληροφορούμαστε σήμερα ότι οι συμβάσεις των γιατρών της βάσης αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ στη Σύρο, την οποία έχουμε ανοίξει από το 2016, έληξαν και δεν προτίθεστε να τις ανανεώσετε. Είναι πολύ σοβαρό το πρόβλημα. Χωρίς την παρουσία των γιατρών δεν μπορεί να λειτουργήσει η βάση. Η βάση αεροδιακομιδών, όπως καταλαβαίνετε, παίζει κομβικό ρόλο στη μεταφορά των εκτάκτων περιστατικών από τα νησιά προς τα νοσοκομεία του κέντρου. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι πρέπει να δοθεί λύση άμεσα, εάν δεν έχει υπάρξει πρόβλεψη για ανανέωση των συμβάσεων. Αν εσείς έχετε κάνει μια τέτοια επιλογή, προφανώς είναι καταστροφική επιλογή, γιατί θα κλείσει η βάση αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ, απλούστατα, με ό,τι συνέπειες έχει αυτό για τον πληθυσμό των νησιών μας και τους χιλιάδες τουρίστες που αυτήν την περίοδο επισκέπτονται τη χώρα.

Ένα δεύτερο ζήτημα. Επειδή χθες γύρισα από την Κύθνο, σας πληροφορώ ότι το πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο της Κύθνου λειτουργεί εδώ και πέντε χρόνια χωρίς ειδικευμένο γιατρό, με τέσσερις αγροτικούς γιατρούς, συμπτωματικά γυναίκες αυτήν την περίοδο. Σε δεκαπέντε μέρες θα μείνουν δύο αγροτικοί γιατροί, διότι έχει λήξει η περίοδος θητείας τους και αναχωρούν οι δύο. Καταλαβαίνετε ότι σε μια περίοδο που πολλαπλασιάζονται τα περιστατικά το να μην υπάρχει έμπειρος ειδικευμένος γιατρός στο πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο της Κύθνου με πολλαπλάσιο πληθυσμό όλη αυτήν την περίοδο τα πράγματα είναι πάρα πολύ ζόρικα.

Μεταφέρω την αγωνία και την απόγνωση αυτών των ανθρώπων, που με φιλότιμο και τεράστια προσπάθεια προσπαθούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες που υπάρχουν όλη αυτήν την περίοδο.

Και βεβαίως το μεγάλο ζήτημα είναι τα κίνητρα. Συζητήσαμε και σε κάποια στιγμή στην υποεπιτροπή νησιωτικών περιοχών, και ήσασταν παρών, για τα κίνητρα για τις νησιωτικές περιοχές. Δεν έχει γίνει τίποτα, έχουμε μείνει απλώς στις κουβέντες. Εμείς έχουμε επεξεργαστεί συγκεκριμένο σχέδιο, συγκεκριμένες προτάσεις για οικονομικά, διοικητικά και επιστημονικά κίνητρα για την προσέλκυση ιατρικού προσωπικού στα νησιά. Και βεβαίως η μελλοντική κυβέρνηση, που θα είναι η προοδευτική κυβέρνηση της χώρας, θα τα εφαρμόσει.».

(Visited 71 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*