Άρθρο Ανδρέα Σπυρόπουλου, Γραμματέα ΚΠΕ και Υποψήφιου Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ -Κινήματος Αλλαγής
Η Ευρωπαϊκή Ένωση βιώνει διαδοχικές κρίσεις που σχετίζονται με το κόστος ζωής, την κλιματική κρίση, τις ενεργειακές προκλήσεις, τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές και την υγειονομική ασφάλεια και αποτυπώνονται στην άνοδο ακραίων δυνάμεων.
Οι επικείμενες ευρωεκλογές μας αφορούν όλους για το πώς θα αντιμετωπιστούν αυτές οι κρίσεις και τι χάραξη θα υπάρχει για το αύριο της Ελλάδας στην Ευρώπη απέναντι στις δυνάμεις που εναντιώνονται στο κοινό ευρωπαϊκό εγχείρημα, που επιχειρούν να οδηγήσουν την Ευρώπη σε μια αντίληψη που μας γυρίζει δεκαετίες πίσω.
Η πανδημία ανέδειξε με τον πλέον δραματικό τρόπο τις αδυναμίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ). Εκεί αναδείχθηκε η σημασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η στήριξη που ακολούθησε με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το γεγονός ότι κανένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής σε μια κρίση δεν είναι μόνο του. Η κυβέρνηση όμως διέθεσε μόνο το 4% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την ενίσχυση της υγείας, ενώ το ΠΑΣΟΚ είχε προτείνει το 10%. Η ανεπαρκής χρηματοδότηση έχει ως αποτέλεσμα η ανθρώπινη προσπάθεια του υγειονομικού προσωπικού να ξεπερνά κάθε όριο που καθημερινά υπερβαίνει εαυτόν για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών. Η αύξηση της χρηματοδότησης είναι επιτακτική για τη βελτίωση των υποδομών, την προμήθεια απαραίτητου εξοπλισμού και τη στελέχωση με επιπλέον προσωπικό.
Η κοινή αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, όπως είναι οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες είναι μια κατάκτηση που εμείς ως χώρα γνωρίζουμε καλά τι σημαίνει. Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε όλο και πιο συχνά εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις με ακραία φυσικές καταστροφές. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας είναι μια απόδειξη τι μπορεί να κάνει η Ένωση, όταν τα κράτη-μέλη συμπράττουν. Δεν είναι μόνο οι πυροσβεστικές δυνάμεις από άλλες χώρες που έρχονται με το πάτημα ενός κουμπιού πλέον, να συνδράμουν με επίγεια και εναέρια μέσα ως βοήθεια. Δεν είναι μόνο τα Canadair που αναμένονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2026. Είναι κυρίως η κοινή στοχοθεσία και ο σχεδιασμός για την πρόληψη. Οι στόχοι της ανθεκτικότητας, ώστε σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης να προστατεύονται οι βασικές υποδομές και να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη συνέχιση βασικών λειτουργιών του κράτους.
Άλλη μια κατάκτηση είναι η Κοινή Αγροτική Πολιτική, η οποία πλέον δίνει μεγάλη ευελιξία στα κράτη-μέλη. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει ευθύνη που δεν κατάφερε να καταρτίσει ένα αποτελεσματικό και εθνικά δίκαιο σχέδιο εφαρμογής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Εμείς στο ΠΑΣΟΚ όλο το προηγούμενο διάστημα προσπαθούσαμε να αναδείξουμε την αναγκαιότητα στήριξης του πρωτογενούς τομέα. Είναι ζήτημα βιωσιμότητας των αγροτών, αλλά και επισιτιστικής ασφάλειας της Ευρώπης η στήριξη του πρωτογενούς τομέα. η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα είναι ζωτικής σημασίας για την ελληνική οικονομία. Ο αγροτικός και κτηνοτροφικός τομέας υπήρξε διαχρονικά ένας από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας της χώρας. Η παροχή χρηματοδοτήσεων και κινήτρων για την εκσυγχρονισμό των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών μπορεί να ενισχύσει την παραγωγικότητα και να βελτιώσει την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων. Επιπλέον, η ενίσχυση της αγροτικής εκπαίδευσης και η προώθηση της καινοτομίας μπορούν να βοηθήσουν τους νέους αγρότες να αναπτύξουν βιώσιμες και ανταγωνιστικές επιχειρήσεις. Ζητούσαμε να υπάρχει πρόβλεψη για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην παραγωγή, ώστε να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η απώλεια εισοδήματος των αγροτών από ζημιές. Μιλήσαμε για τη σημασία που έχει η δίκαιη εφαρμογή της Πράσινης Συμφωνία. Η κυβέρνηση όμως είχε άλλες προτεραιότητες με αποτέλεσμα σήμερα να χρησιμοποιεί τις αστοχίες της ΚΑΠ για να κρύψει τις δικές της ευθύνες.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί και στην ανάπτυξη των νησιών. Τα νησιά αντιμετωπίζουν μοναδικές προκλήσεις, όπως η απομόνωση, η έλλειψη βασικών υποδομών και οι περιορισμένες οικονομικές ευκαιρίες. Η ενίσχυση των τοπικών υποδομών, η βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και εκπαίδευσης, και η προώθηση του τουρισμού με βιώσιμο τρόπο είναι κρίσιμα για την ανάπτυξή τους. Επιπλέον, η στήριξη της τοπικής παραγωγής και η ενίσχυση των συγκοινωνιών μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και να ενισχύσουν την τοπική οικονομία.
Συμπερασματικά, η Ελλάδα χρειάζεται μια συνολική στρατηγική για την αντιμετώπιση των ανωτέρω ζητηματων. Η χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας πρέπει να είναι στοχευμένη και επαρκής για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της χώρας και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη. Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν την ανάγκη για μεγαλύτερη χρηματοδότηση και στρατηγικό σχεδιασμό.
Στις εκλογές της 9ης Ιουνίου κρίνεται, λοιπόν, η επόμενη ημέρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μαζί της κρίνεται και το 80% της νομοθεσίας που αποφασίζεται στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και επηρεάζει την Ελλάδα. Γι’ αυτό καλούμε τους πολίτες να στηρίξουν το ΠΑΣΟΚ που ανήκει στην Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Στη μεγάλη αυτή μάχη που δίνει η Παράταξη αποφάσισα ότι πρέπει να βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή μαζί με όλους του πολίτες που αγωνίζονται για την πρόοδο της πατρίδας μας. Να στηρίξω κι εγώ με όλες μου τις δυνάμεις το ΠΑΣΟΚ να βρεθεί ενισχυμένο στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και ταυτόχρονα στη δεύτερη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Να περιοριστεί η ασυδοσία και η αλαζονεία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, ώστε στις επόμενες εθνικές εκλογές να είναι το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και να δώσει νέα πνοή στον τόπο.
Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις