Κατερίνα Γιαννακά: «Υγεία… τελεί υπό εγκατάλειψη»

Newsroom.
14/06/2024 11:22
 
 
 

 

Αποψιλωμένο από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό το Νοσοκομείο Σαντορίνης, με αποτέλεσμα άλλο ένα τραγικό γεγονός, αυτή τη φορά με το θάνατο 42χρονου εργαζόμενου στο ΕΚΑΒ του Νοσοκομείου.

Την κατάσταση διάλυσης των «κατ’ όνομα» πλέον δομών υγείας στα νησιά, έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πιο τραγικό τρόπο η υποστελέχωση του Νοσοκομείου και του ΕΚΑΒ Σαντορίνης και μάλιστα εν μέσω της τουριστικής περιόδου.

Όπως καταγγέλλει στην «Εφ.Συν.» ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων): «Είτε δεν έλαβε την κατάλληλη ιατρική φροντίδα στο Νοσοκομείο Σαντορίνης, είτε δεν έγινε έγκαιρα η αεροδιακομιδή του στην Αθήνα από το ΕΚΑΒ, ο άνθρωπος χάθηκε λόγω των ελλείψεων».

Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στην οικογένεια του άτυχου Ελπιδοφόρου και δηλώνουμε ότι η συνέχιση του αγώνα, για να απολαμβάνουμε στα νησιά το δημόσιο αγαθό της υγείας, είναι μονόδρομος για εμάς, για το κόμμα μας, για κάθε νησιώτη.

Δεν θα σταματήσουμε να αναδεικνύουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλες οι δομές Α/θμιας και Β/θμιας φροντίδας υγείας στα νησιά, αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη κωφεύει, όχι μόνο στις δικές μας διαμαρτυρίες, αλλά κυρίως στις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων και των κατοίκων των νησιών.

Το Νοσοκομείο Σαντορίνης κατά τα άλλα είναι το «στολίδι» της κυβέρνησης, αλλά με την πολιτική της το έχει οδηγήσει στη χειρότερη κατάσταση από ποτέ, αποψιλωμένο από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, «Δεν υπάρχει μέριμνα να λειτουργήσει το νοσοκομείο. Τελεί υπό εγκατάλειψη»,  καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι.

Από τις 52 θέσεις γιατρών, το νοσοκομείο διαθέτει σήμερα  16, έναν στους τρεις και οι αποχωρήσεις συνεχίζονται. Οι περισσότεροι γιατροί δεν είναι μόνιμοι και άρα μη διαθέσιμοι για τα επείγοντα.

Αυτό άλλωστε είναι το μοντέλο που προωθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας. Δηλαδή ένα «Νοσοκομείο-επιχείρηση», με ελαστικές εργασιακές σχέσεις και με φτηνούς, εξουθενωμένους, περιπλανώμενους υγειονομικούς, για να μπαλώνουν τρύπες. Στην κατεύθυνση αυτή κινείτε και η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Σαντορίνης, η οποία αντί να επιδιώκει την επίλυση των προβλημάτων, στρέφετε δικαστικά εναντίον πολιτών – μελλών της «Συντονιστικής επιτροπής Πολιτών Θήρας για τη στελέχωση του Νοσοκομείου», μεταξύ των οποίων είναι ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Θήρας και ο Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Θήρας, επειδή διαμαρτύρονται για την κατάσταση αυτή. Η απόπειρα φίμωσης και εκφοβισμού της τοπικής κοινωνίας, που αγωνιά για το Νοσοκομείο της, θα μας βρίσκει πάντα αντιμέτωπους.

Η Σαντορίνη,  με 20.000 μόνιμους κατοίκους, με 15.000 – 20.000 εργαζόμενους στον τουρισμό και πάνω από 100.000 τουρίστες, στερείται των υπηρεσιών του Νοσοκομείου της και αναγκάζεται να στραφεί σε ιδιωτικές κλινικές που καθημερινά φυτρώνουν στο νησί. Όσο δε πιο σοβαρό είναι ένα περιστατικό, τόσο μεγαλύτερο είναι και το κόστος της αεροδιακομιδής με ιδιωτικό μέσο. Οι ιδιώτες απαιτούν  υπέρογκα ποσά που φτάνουν τις 4.000 ευρώ.

Η κατάσταση αυτή παρατηρείται και στο Νοσοκομείο αναφοράς του Νομού Κυκλάδων στη Σύρο, κατάσταση την οποία καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις 13/6/2024 στη Βουλή με ερώτηση 17 βουλευτών του, στην οποία επισημαίνουν  ότι «Το Γενικό Νοσοκομείου Σύρου «Βαρδάκειο και Πρώιο», «χειμάζεται από τεράστιες ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού και δη γιατρών. Η θερινή σεζόν έχει ήδη αρχίσει, αλλά το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου διαθέτει μόλις έναν γενικό ιατρό»!

Το άλλοθι όμως της κυβέρνησης κατέρρευσε το βράδυ των ευρωεκλογών και η ανοχή τελείωσε. Τα προβλήματα είναι εδώ, καθημερινά διογκώνονται και ο δρόμος για την επίλυσή τους είναι μονόδρομος.

Είναι ένας διαρκείς αγώνας, για το «Νησιωτικό ΕΣΥ».

Κατερίνα Γιαννακά, μέλος της ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αναπληρώτρια Συντονίστρια στο Τμήμα Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 51 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*