Ο. Κεφαλογιάννη: Βραχυχρόνια μίσθωση και κρουαζιέρα οι αιτίες για την υπερσυγκέντρωση τουριστών

Newsroom.
29/07/2024 08:10
 
 
 

Αν στη Σαντορίνη δεν αποβιβάζονταν χιλιάδες άνθρωποι καθημερινά λόγω της κρουαζιέρας, δεν θα είχαμε τα προβλήματα που παρατηρούνται σήμερα”, υπογραμμίζει η Υπουργός Τουρισμού – Η Ελλάδα πρέπει να θέσει πρόσθετες προδιαγραφές για την κρουαζιέρα – Έρχονται νέες κυβερνητικές παρεμβάσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Πέρα από τη συνεισφορά του στο ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας, θέλουμε ο τουρισμός να έχει και ποιοτικό αποτύπωμα για τη χώρα, το περιβάλλον, τον άνθρωπο, για τις τοπικές κοινωνίες”, δηλώνει σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, υπογραμμίζοντας ότι η ανάγκη τήρησης του μέτρου και της ισορροπίας στην τουριστική ανάπτυξη διαπνέει κάθε δράση στο πλαίσιο υλοποίησης της στρατηγικής του υπουργείου.

H χρονική και χωρική επέκταση της τουριστικής δραστηριότητας ανά την επικράτεια, και ο εμπλουτισμός και η διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, αποτελούν κεντρικούς στόχους της στρατηγικής του υπουργείου Τουρισμού, με την υπουργό Τουρισμού να κάνει ειδική αναφορά στο πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού, τον νόμο, πλέον, 5121/2024, “Ενίσχυση των τουριστικών υποδομών και της τουριστικής εκπαίδευσης, επικαιροποίηση του πλαισίου άσκησης του επαγγέλματος των ξεναγών και των χρονομεριστικών μισθώσεων, ρυθμίσεις τουριστικών φορέων και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση του τουρισμού”.

Στροφή προς την βιώσιμη και ποιοτική ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού
Ο νέος νόμος, εξηγεί η κα Κεφαλογιάννη, συμβάλλει σε μία στροφή προς τη βιώσιμη και ποιοτική ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού. Στόχος, όπως τονίζει, είναι να επιτευχθεί η ισορροπία, η χρυσή τομή ανάμεσα στη στήριξη των τοπικών οικονομιών αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος. “Το σημείο δηλαδή που η προστασία και ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος συναντιέται με την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών”, προσθέτει, υπογραμμίζοντας ότι “ο τουρισμός αποφέρει πολλαπλά οφέλη για την εθνική οικονομία και στηρίζει τις τοπικές κοινωνίες, και θα πρέπει να διασφαλίσουμε σήμερα ότι αυτό θα συνεχιστεί και στο μέλλον”.

Βραχυχρόνια μίσθωση και κρουαζιέρα αιτίες για την υπερσυγκέντρωση επισκεπτών σε ορισμένες περιοχές της χώρας
Την ίδια στιγμή η υπουργός εμφατικά εστιάζει στην μέριμνα του υπουργείου Τουρισμού για τον ανθρώπινο παράγοντα στον τουρισμό, και ειδικότερα για την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, αλλά και στην ανάγκη επίλυσης ζητημάτων όπως η υπερσυγκέντρωση των επισκεπτών σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.

Η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων αλλά και η κρουαζιέρα είναι δυο δραστηριότητες που απασχολούν έντονα την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού, με την κα Κεφαλογιάννη να αναφέρεται στους τρόπους επίλυσης των ζητημάτων που εγείρονται για τις τοπικές κοινωνίες (έλλειψη στέγης, ειδικά στα νησιά και στα αστικά κέντρα, αλλά και μεγάλη συγκέντρωση επισκεπτών κρουαζιέρας σε συγκεκριμένους προορισμούς).

Αναφερόμενη στην αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων, η κα Κεφαλογιάννη επισήμανε ότι και σε αυτή οφείλεται σε σημαντικό βαθμό η πίεση που παρατηρείται από τις τουριστικές ροές σε ορισμένες περιοχές αλλά και σε αστικά κέντρα. Όπως επίσης και η αδυναμία εύρεσης στέγης από τους κατοίκους στα αστικά κέντρα, αλλά και από εργαζομένους σε διάφορους κλάδους, σε περιοχές της νησιωτικής αλλά και ηπειρωτικής χώρας. Μάλιστα προανήγγειλε σύντομα νέες παρεμβάσεις της κυβέρνησης, μετά τις φορολογικές που ήδη εφαρμόζονται.

“Κανείς δεν θέλει η πόλη της Αθήνας, για παράδειγμα, να μετατραπεί σε τουριστικό πάρκο”, ανέφερε η κα Κεφαλογιάννηη και συμπλήρωσε: “Θέλουμε μια πόλη που οι πολίτες της να μπορούν να βρίσκουν καταρχάς χώρο για κατοικία αλλά και χώρο για να δραστηριοποιούνται”, εξηγώντας ότι η παρέμβαση του υπουργείου Τουρισμού στο σκέλος των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων, θα είναι στο επίπεδο των προδιαγραφών ασφαλείας και λειτουργίας.

Η Ελλάδα θα πρέπει να θέσει πρόσθετες προδιαγραφές για την κρουαζιέρα
Αναφορικά με την κρουαζιέρα η κα Κεφαλογιάννη είναι σαφής: “Χρειάζεται επανασχεδιασμός, προκειμένου να προσαρμοστεί η δραστηριότητα στο μέτρο της χώρας και των υποδομών των ελληνικών προορισμών. Υπάρχει ήδη ένα μέτρο που καθορίζεται από το γεωγραφικό ανάγλυφο της χώρας”, σημείωσε η κυρία Κεφαλογιάννη και συμπλήρωσε:

“Η Ελλάδα θα πρέπει να θέσει πρόσθετες προδιαγραφές, προκειμένου να υπάρχει αντιστοίχιση της δραστηριότητας με το οικονομικό όφελος που προκύπτει. Με τα σημερινά δεδομένα, το οικονομικό όφελος από την κρουαζιέρα είναι δυσανάλογο με την πίεση στις υποδομές και τις τοπικές κοινωνίες από τους χιλιάδες επιβάτες που κατεβαίνουν για λίγες ώρες σε προορισμούς όπως η Σαντορίνη, η Μύκονος κλπ. Με το home porting, υπάρχει ένα σημαντικό οικονομικό όφελος, επεσήμανε η κυρία Κεφαλογιάννη. “Αν στη Σαντορίνη δεν αποβιβάζονταν χιλιάδες άνθρωποι καθημερινά λόγω της κρουαζιέρας, δεν θα είχαμε τα προβλήματα που παρατηρούνται σήμερα”, υπογραμμίζει.

Η ενίσχυση των ειδικών μορφών τουρισμού θα αυξήσει την τουριστική κίνηση σε όλες τις Περιφέρειες
Σε ό,τι αφορά στη διάχυση της τουριστικής κίνησης στις Περιφέρειες της Ελλάδας που δεν τρέχουν με την ίδια ταχύτητα που έχουν αναπτύξει οι πέντε που πρωταγωνιστούν, η κα Κεφαλογιάννη αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι “μέσα από την ενίσχυση των ειδικών μορφών τουρισμού, επιδιώκεται ο εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος που με τη σειρά του, θα δώσει την ευκαιρία στους ταξιδιώτες να βιώσουν ξεχωριστές εμπειρίες σε όλη την επικράτεια και σε μεγαλύτερη διάρκεια του χρόνου, και όχι μόνο τους θερινούς μήνες.

“Η επέκταση της τουριστικής περιόδου στους λεγόμενους πλάγιους και χειμερινούς μήνες δεν γίνεται αυτόματα ή με μαγικό τρόπο” επισημαίνει η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη. “Είναι αποτέλεσμα των συνεργασιών που έχει αναπτύξει το υπουργείο με tour operators και αεροπορικές εταιρείες. Η Ρόδος μάλιστα είναι ένα τέτοιο παράδειγμα, όπου η “θερινή” σεζόν πέρυσι έκλεισε στις 15 Νοεμβρίου”, προσθέτει.

“Έχοντας στην Ελλάδα τρεις φορές περισσότερους επισκέπτες από μόνιμους κατοίκους, και έντονη τουριστική ανάπτυξη σε 5 από τις 13 Περιφέρειες, είναι εμφανές ότι υπάρχει περιθώριο να επεκτείνουμε την τουριστική δραστηριότητα στον χώρο και τον χρόνο”, σημειώνει χαρακτηριστικά η υπουργός Τουρισμού και παραθέτει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που εμπλουτίζουν την τουριστική προσφορά και ενισχύουν ακόμα περισσότερο τις ειδικές μορφές τουρισμού.

Glamping, το νέο προϊόν που συνδυάζει την επαφή με την φύση με την πολυτέλεια στην διαμονή
Συγκεκριμένα, η Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε λόγο για έναν νέο τύπο τουριστικής επιχείρησης που δημιουργήθηκε με τον νέο νόμο, που δεν είναι άλλος από την οργανωμένη τουριστική κατασκήνωση πολυτελούς διαβίωσης (το λεγόμενο glamping), που απαντά, όπως είπε, στην ανάγκη του ταξιδιώτη που θέλει την επαφή με την φύση, αλλά με παροχές υψηλών προδιαγραφών και μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

“Δεν μιλάμε για μετατροπή υφιστάμενων camping σε glamping, αλλά για ένα νέο προϊόν το οποίο θα διαθέτει προδιαγραφές που θα καλύπτουν τις σύγχρονες τάσεις της ζήτησης”, πρόσθεσε η κα Κεφαλογιάννη.

Την ίδια στιγμή, με τον νέο νόμο, επικαιροποιήθηκε το θεσμικό πλαίσιο που αφορά στην χρονομεριστική μίσθωση καταλυμάτων, καθώς επίσης και τα condo hotels, αλλά και τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα. “Επιδιώκουμε τη δημιουργία νέων προϊόντων ή τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για τα υφιστάμενα. Ο τουρισμός, οι τάσεις στην προσφορά και τη ζήτηση, αλλάζουν συνεχώς, και ως χώρα που πρωταγωνιστεί πρέπει να είμαστε μπροστά από τις εξελίξεις”.

Ξενοδοχειακές υποδομές και για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία
Παραμένοντας στον νόμο 5121 του 2024, η κα Κεφαλογιάννη έκανε ειδική αναφορά στη δυνατότητα που δίνεται στους ξενοδόχους, να μπορούν να ανεγείρουν χώρους στέγασης του προσωπικού τους, είτε μέσα στα όρια των οικοπέδων των ξενοδοχειακών μονάδων που ήδη διαθέτουν, είτε σε αυτοτελή οικόπεδα ή γήπεδα.

“Στην Ελλάδα που φημίζεται για τη φιλοξενία, τη θετική επίδραση του ανθρώπινου παράγοντα, μας ενδιαφέρει να δίνονται κίνητρα για την ποιοτική διαμονή των εργαζομένων στα ξενοδοχεία”, ανέφερε και περιέγραψε τις προδιαγραφές που περιλαμβάνονται στον νέο νόμο.

Οι υποδομές που μπορούν να δημιουργηθούν για τη διαμονή του προσωπικού θα είναι επιπέδου τουλάχιστον δύο αστέρων και δεν θα επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό. Την παρέμβαση αυτή χαιρέτισαν άλλωστε και φορείς των εργαζομένων του κλάδου, με την κα Κεφαλογιάννη να τονίζει ότι ο ανθρώπινος παράγοντας είναι το Α και το Ω στον τουρισμό, και το υπουργείο δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε αυτόν.

Για πρώτη φορά οι απόφοιτοι των ΑΣΤΕ θα μπορούν να μπαίνουν χωρίς κατατακτήριες εξετάσεις στα πανεπιστήμια
Με το βλέμμα στραμμένο στο ανθρώπινο δυναμικό, η κα Κεφαλογιάννη στάθηκε στις δράσεις του υπουργείου Τουρισμού στο μέτωπο της τουριστικής εκπαίδευσης, σημειώνοντας ότι με ρύθμιση στον νέο νόμο, θα μπορούν, για πρώτη φορά, οι απόφοιτοι των ΑΣΤΕ (Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης) να εισάγονται, χωρίς κατατακτήριες εξετάσεις, στο 5ο εξάμηνο (για τους απόφοιτους που εισήχθησαν στις σχολές πριν από το ακαδημαϊκό έτος 2006-2007) και στο 7ο εξάμηνο σπουδών (για αποφοίτους που εισήχθησαν μετά το έτος 2006-2007), σε τμήματα των ΑΕΙ με κύριο αντικείμενο τις τουριστικές σπουδές.

Επίσης υπάρχει πρόβλεψη για πρόσληψη, για πρώτη φορά μετά από δύο δεκαετίες, μόνιμου προσωπικού στις Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης τουρισμού. Παράλληλα, τρέχει μελέτη για την αξιοποίηση των κτηρίων των σχολών, και υπάρχει πρόθεση του υπουργείου για την επαναλειτουργία των οικοτροφείων στις σχολές τουρισμού του κράτους, σημείωσε η Υπουργός Τουρισμού.

Κορωνίδα ο πολιτισμός στην οικοδόμηση του νέου τουριστικού προφίλ της χώρας
Τέλος, ειδική αναφορά έκανε η υπουργός στις προσπάθειες που καταβάλλει το υπουργείο Τουρισμού για την αξιοποίηση του πολιτισμού ως τουριστικού πόρου, που θα αγκαλιάσει το νέο τουριστικό προφίλ της χώρας.

Σε αυτή την προσπάθεια εντάσσεται και η συνδιοργάνωση από το Υπουργείο Τουρισμού, τον ΕΟΤ και το Μουσείο της Ακρόπολης της έκθεσης φωτογραφιών του διάσημου Αμερικανού φωτογράφου Robert McCabe, με τίτλο “Χαίρε Ξένε Στη Χώρα των Ονείρων”, που παρουσιάζεται στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου από τις 28 Μαΐου μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου 2024.

“Η έκθεση φωτογραφιών του Robert McCabe είναι αφιερωμένη στη διαφύλαξη της αυθεντικότητας, του χαρακτήρα, του φυσικού περιβάλλοντος και του μεγάλου πολιτιστικού κεφαλαίου της χώρας μας, σε πλήρη ευθυγράμμιση με το όραμά μας για έναν αειφόρο τουρισμό που υπηρετεί τις αξίες μιας Ελλάδας, η οποία σέβεται το παρελθόν της και συνεχίζει να εμπνέει και να γοητεύει ανθρώπους από κάθε γωνιά της γης” υπογράμμισε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, περιγράφοντας και το προσωπικό της όραμα για τη σύνδεση του πολιτισμού με τον τουρισμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 74 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*