Κατερίνα Γιαννακά: Υπέρ Υγείας… «γράφε Χρήστο»

Newsroom.
09/08/2024 00:00
 
 
 

 

Κυβέρνηση Παρατηρητής των προβλημάτων στις δομές υγείας των νησιών με πρωταγωνιστή στον περίεργο αυτό ρόλο του επιτελικού κράτους τον Άδωνη Γεωργιάδη με τον συνοδό καταγραφέα των προβλημάτων, «γράφε Χρήστο».

Ο πολυπράγμων Υπουργός Υγείας, ως περιοδεύων θίασος, επισκέπτεται Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας στη νησιωτική Ελλάδα, ξεκινώντας από Σύρο, Κω, Ρόδο κ.λ.π. για να δει, να παρατηρήσει, να καταγράψει, τα προβλήματα, λες και είναι αυτός και η κυβέρνησή του πρωτάρηδες όχι απλά  στην πολιτική, αλλά και στην κυβέρνηση. Θεατής στην πραγματικότητα του έργου του, προετοίμαζε, από την εποχή του «Γερούν γερά» και του «Βάστα Σόιμπλε», την προδιαγεγραμμένη κατάργηση του ΕΣΥ.

Σε λίγες ημέρες η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα βρεθεί στο νησί της Μεγαλόχαρης την Τήνο, που θα είναι πλημμυρισμένο από χιλιάδες προσκυνητές κι ανάμεσά τους πολλοί πάσχοντες συνάνθρωποι μας περιμένοντας, τι άλλο; Κάποιο θαύμα για να βρουν την υγειά τους.

Αν όμως κάποιοι από αυτούς χρειαστούν και τη βοήθεια του ΕΣΥ Τήνου, εκεί θα βρεθούν σε ένα Κέντρο Υγείας που, όπως καταγγέλλει  η ΠΟΕΔΗΝ, είναι χωρίς  γενικό γιατρό, χωρίς παθολόγο (αν είναι δυνατό!), χωρίς ακτινοδιαγνώστη, με ένα μόνο παιδίατρο, έναν ορθοπεδικό από μετακίνηση, ένα μικροβιολόγο και ένα οδοντίατρο.

«Υπάρχουν μόνο αγροτικοί γιατροί που βγάζουν εφημερίες, ενώ όλοι οι ασθενείς διακομίζονται στο νοσοκομείο Σύρου, στο οποίο οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις προσωπικού».

Βασική αιτία αυτής της πρωτόγονης κατάστασης είναι η έλλειψη ουσιαστικών κινήτρων, προκειμένου οι υγειονομικοί να επιλέξουν να εργαστούν σε νησιά, στα οποία το κόστος ζωής είναι πολλαπλάσια υψηλότερο από την υπόλοιπη Ελλάδα, τα ενοίκια απλησίαστα και η ελλιπέστατη επιστημονική στελέχωση του Νοσοκομείου αναφοράς στη Σύρο αποτρέπει τους νέους γιατρούς να επιλέγουν μονοπρόσωπες συνήθως θέσεις στις νησιωτικές δομές υγείας.

Τα ελάχιστα κίνητρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση αφορούν το υγειονομικό προσωπικό που μετακινείται στα νησιά και όχι όσους επιλέγουν να διοριστούν.

Στα περισσότερα νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία των νησιών είναι τραγικές οι ελλείψεις, πρωτοφανής υποστελέχωση, με δομές υγείας  υπό κατάρρευση, με τους ελάχιστους υγειονομικούς σε απόγνωση όπως στην Κω, που ακούσαμε τις φωνές απόγνωσης μπροστά στον περιοδεύοντα Υπουργό.

Την ώρα που τα νησιά βουλιάζουν από τουρίστες, το ΕΣΥ βουλιάζει στα λασπόνερα του σχεδίου Πισσαρίδη, το οποίο υλοποιεί ως πιστός στρατιώτης ο Γεωργιάδης  στα πλαίσια του νέου δόγματός του ότι «το δημόσιο σύστημα υγείας δεν είναι μόνο το κρατικό, είναι όλος ο ιατρικός κόσμος, δημόσιος και ιδιωτικός, όλοι μαζί έχουμε κοινό στόχο».

Δεν μας λέει βέβαια αν ένας ασθενής, που για χρόνια καταβάλει εισφορές για να έχει δικαίωμα στη δωρεάν υγεία, θα μπορεί να βρίσκει δωρεάν περίθαλψη σε ιδιωτικές κλινικές και Ιατρικά Κέντρα.

Οι νησιώτες δεν θα πάψουμε ποτέ να αγωνιζόμαστε για το δημόσιο αγαθό της Υγείας και όχι να δεόμαστε «Υπέρ Υγείας».

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 13 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*