ΚΚΕ για την ενδοκυκλαδική ακτοπλοϊκή σύνδεση: «Κυβέρνηση και εφοπλιστές παίζουν τις ζωές μας στα ζάρια»

Newsroom.
16/08/2024 17:20
 
 
 

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Β και Δ Κυκλάδων του ΚΚΕ για τα σοβαρά προβλήματα με την ενδοκυκλαδική ακτοπλοϊκή σύνδεση και την ασφάλεια επιβατών και ναυτεργατών:

Το συμβάν με το “SAONISOS” στο λιμάνι του Γαυρίου της Άνδρου είναι ένα ακόμη επεισόδιο που αποδεικνύει πως Κυβέρνηση και εφοπλιστές «παίζουν τις ζωές μας στα ζάρια» κάθε φορά.

Είναι ένα ακόμα επεισόδιο που έρχεται να προστεθεί στην προ εβδομάδας μηχανική βλάβη του ίδιου πλοίου, που οδήγησε στην σύλληψη του Α΄ μηχανικού του, όπως και στην πρόσκρουση του πλοίου στο λιμάνι της Φολεγάνδρου στο τέλος του Ιούνη με πέντε τραυματίες. Φυσικά, δεν πρόκειται για μεμονωμένα ή τυχαία περιστατικά. Αρκεί να θυμηθούμε τις δυο προσκρούσεις, του προκάτοχου του “SAONISOS”, του “SPORADES STAR” μέσα σε έναν μήνα (!) πέρσι τον Αύγουστο.

Τα γεγονότα αυτά, αποτυπώνουν με χαρακτηριστικό τρόπο την  ασυδοσία των ακτοπλόων εφοπλιστών, οι οποίοι μονοπωλούν το εμπορευματοποιημένο δικαίωμα των νησιωτών στις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις, δρομολογούν και αποδρομολογούν πλοία, ανάλογα με το ποιες γραμμές δίνουν τα περισσότερα έσοδα και επιδοτήσεις.

Τα απανωτά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, ούτε καν τραγελαφικά δεν μπορούν να χαρακτηριστούν, καθώς είναι πολύ επικίνδυνα για την ασφάλεια τόσο των επιβατών όσο και των ναυτεργατών.

Οι εφοπλιστές, που χαίρουν 57 συνταγματικά κατοχυρωμένων φοροαπαλλαγών και τσεπώνουν 139 εκατ. € το χρόνο για τις περίφημες «άγονες γραμμές», δρομολογούν ό,τι «ντενεκέ» επιπλέει ακόμα στη θάλασσα, με τις ευλογίες της εκάστοτε Κυβέρνησης. Αυτά είναι τα οφέλη της πλήρους «απελευθέρωσης» των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών που οδήγησε στην εμφάνιση μονοπωλίων. Αυτά είναι τα καράβια που φοβάται η κυβέρνηση πως θα «πάρουν και θα φύγουν οι εφοπλιστές», αν μειωθούν οι τιμές των εισιτηρίων, με την μέση ηλικία του στόλου το 2023 να είναι τα 28 έτη…

Αυτά όμως δεν θα πρέπει να είναι η καθημερινότητα μας.

Οι νησιώτες, δεν πρέπει να ανεχόμαστε να μας θεωρούν και να μας αντιμετωπίζουν ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, να παίζουν με την ζωή και την ασφάλεια μας.

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ μπαίνουν καθημερινά μπροστά στον αγώνα για να ανοίξει ο δρόμος της ανατροπής.

Καλούμε τον λαό των νησιών μας να θέσει στο επίκεντρο διεκδικήσεις για ασφαλή, φτηνά και τακτικά δρομολόγια, σε σύγκρουση με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του κεφαλαίου, που μετακυλίουν τα βάρη της «πράσινης μετάβασης» στις πλάτες μας. Να διεκδικήσουμε εδώ και τώρα να μειωθούν τώρα όλα τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και τα ναύλα κατά 50% για όλους, χωρίς να δοθούν νέες άμεσες και έμμεσες επιδοτήσεις και προνόμια στους εφοπλιστές.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 11 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*