Μάνος Κόνσολας: «Ανεφάρμοστες για τους μικρούς νησιωτικούς δήμους οι διατάξεις του νόμου για τα δημόσια έργα»

 
 
 

Ανεφάρμοστες για τους μικρούς νησιωτικούς δήμους είναι οι διατάξεις του νόμου 4412/2016 για τα δημόσια έργα και τις συμβάσεις, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προχωρήσουν διαγωνιστικές διαδικασίες, να απορροφηθούν πόροι, αλλά και να υλοποιηθούν έργα, υποστηρίζει ο τομεάρχης Τουρισμού της ΝΔ και βουλευτής Δωδεκανήσου Μάνος Κόνσολας.

Όλα τα παραπάνω αναφέρονται σε σχετική ερώτηση του προς τους υπουργούς Υποδομών και Εσωτερικών, στην οποία ο κ. Κόνσολας τονίζει ακόμη ότι «οι αιτιάσεις της κυβέρνησης πως το πρόβλημα αυτό μπορεί να επιλυθεί με τη συνδρομή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της Γενικής Γραμματείας Νησιωτικής Πολιτικής, αποδείχθηκαν ανεφάρμοστες στην πράξη.

«Για μία ακόμα φορά, η Πολιτεία επιλέγει να νομοθετήσει με οριζόντια κριτήρια και χωρίς να υπολογίσει τις ιδιαιτερότητες στο νησιωτικό χώρο» επισήμανε ο τομεάρχης Τουρισμού της ΝΔ, προτείνοντας, από την πλευρά του, τρεις εναλλακτικές λύσεις:
α) την άμεση ενίσχυση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου με τεχνικό προσωπικό,
β) τη σύσταση ή τη μετεξέλιξη φορέα που θα αναλάβει την ευθύνη της αναθέτουσας αρχής και της διενέργειας διαγωνισμών για τους μικρούς νησιωτικούς δήμους που δεν έχουν προσωπικό, έχοντας, όμως, επαρκή στελέχωση και άμεση προτεραιότητα την κάλυψη των αναγκών αυτών των δήμων και
γ) τη θεσμοθέτηση μητροπολιτικής διακυβέρνησης στο νησιωτικό χώρο που θα δημιουργήσει ένα νέο πλαίσιο για τις διαδημοτικές συνεργασίες.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Κόνσολα έχει ως εξής:

Κύριοι Υπουργοί,

Ο νόμος 4412/2016 για τα δημόσια έργα και τις συμβάσεις εμφανίζει δυσλειτουργίες και προβλήματα που δεν έχουν ακόμα αντιμετωπιστεί, ιδιαίτερα στην περίπτωση των μικρών νησιωτικών δήμων.
Ουσιαστικά, διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου είναι ανεφάρμοστες για τους μικρούς νησιωτικούς δήμους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προχωρήσουν διαγωνιστικές διαδικασίες, να απορροφηθούν πόροι, αλλά και να υλοποιηθούν έργα.
Σε όλους τους μικρούς νησιωτικούς δήμους υπάρχει αδυναμία συγκρότησης επιτροπών διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχων δημοσίων έργων.
Και αυτό γιατί δεν έχουν το απαιτούμενο προσωπικό, τη στιγμή, μάλιστα, που προβλέπεται ότι η επιτροπή διαγωνισμού θα αποτελείται από τρεις τεχνικούς υπαλλήλους.
Οι αιτιάσεις της κυβέρνησης ότι το πρόβλημα αυτό μπορεί να επιλυθεί με τη συνδρομή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της Γενικής Γραμματείας Νησιωτικής Πολιτικής, αποδείχθηκαν ανεφάρμοστες στην πράξη.
Και αυτό γιατί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, που είναι και αυτή υποστελεχωμένη, δεν μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες 20 και πλέον μικρών νησιών, που οι Δήμοι τους δεν έχουν τεχνική υπηρεσία.
Ατελέσφορη αποδεικνύεται και η επιλογή σύναψης προγραμματικών συμβάσεων των μικρών νησιωτικών δήμων με τη Γενική Γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής προκειμένου να υποστηρίζονται οι Δήμοι στο ζήτημα της διενέργειας διαγωνισμών. Και αυτό γιατί στην πράξη αποδείχθηκε ότι είναι πολύ δύσκολο να καλυφθούν οι ανάγκες, λόγω φόρτου εργασίας αλλά, κυρίως, λόγω των δυσκολιών μετακίνησης στο νησιωτικό χώρο.
Για να φύγουν τρεις υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας Νησιωτικής Πολιτικής από τη Μυτιλήνη, που είναι η έδρα τους, για να μεταβούν στους Λειψούς, την Τήλο ή το Αγαθονήσι, για παράδειγμα, θα πρέπει να απουσιάζουν τρεις (3) και τέσσερις (4) ημέρες από την υπηρεσία τους στην καλύτερη περίπτωση.
Με αυτά τα δεδομένα, πολλοί μικροί νησιωτικοί δήμοι δεν έχουν τη δυνατότητα να διενεργήσουν διαγωνισμούς, να απορροφήσουν πόρους και κυρίως να υλοποιήσουν αναγκαία έργα.
Ουδείς υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνονται εκπτώσεις και εξαιρέσεις σε θέματα διαφάνειας, αλλά, εδώ, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα υπαρκτό πρόβλημα και πρέπει να βρεθεί λύση.
Στην προκειμένη περίπτωση, δύο είναι οι λύσεις:
1ον: Η άμεση ενίσχυση με τεχνικό προσωπικό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
2ον: Η σύσταση ή η μετεξέλιξη φορέα που θα αναλάβει την ευθύνη της αναθέτουσας αρχής και της διενέργειας διαγωνισμών για τους μικρούς νησιωτικούς δήμους που δεν έχουν προσωπικό, έχοντας, όμως, επαρκή στελέχωση και άμεση προτεραιότητα την κάλυψη των αναγκών αυτών των δήμων.
3ον: Η θεσμοθέτηση μητροπολιτικής διακυβέρνησης στο νησιωτικό χώρο που θα δημιουργήσει ένα νέο πλαίσιο για τις διαδημοτικές συνεργασίες.

Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτώνται οι Κύριοι Υπουργοί

1. Έχουν αντιληφθεί τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από το άρθρο 221, παρ. 8 του Ν. 4412/2016, που, ουσιαστικά, αποτελεί τροχοπέδη για την υλοποίηση έργων σε μικρούς νησιωτικούς δήμους;
2. Τι προτίθενται να πράξουν για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα από τη στιγμή που οι λύσεις στις οποίες προσέφυγε, μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση, δεν έφεραν αποτέλεσμα;
3. Προτίθεται να εξετάσει κάποια από τις τρεις εναλλακτικές προτάσεις που καταθέτω στην ερώτηση, προκειμένου να υπάρξει βιώσιμη λύση;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου

(Visited 13 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*