Υπέρ της ήπιας και βιώσιμης διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού των νησιών ο Νίκος Συρμαλένιος

 
 
 

Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε την περασμένη Τετάρτη από την Ένωση Κυκλαδικού Τύπου (ΕΚΥΤ) με θέμα «Υδάτινο δυναμικό στις Κυκλάδες, προβλήματα και προτάσεις» και ομιλητή τον καθηγητή Βαγγέλη Πισσία συμμετείχε ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος.

Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο κ. Συρμαλένιος δήλωσε απόλυτα σύμφωνος με την ήπια και βιώσιμη διαχείριση του νερού και – κατά συνέπεια – και τη βιώσιμη ανάπτυξη, επισημαίνοντας ότι αν είχαν υλοποιηθεί σοβαρά έργα στα νησιά κατά το παρελθόν, δεν θα υπήρχαν προβλήματα λειψυδρίας και απώλεια υδάτινου δυναμικού τις χρονιές με υψηλή βροχόπτωση.

Ο βουλευτής υποστήριξε ότι οι καταλληλότερες υποδομές για τη συλλογή του νερού είναι τα μικρά έργα και οι μικρές λιμνοδεξαμενές (χαρακτήρισε μάλιστα τον Μανώλη Γλέζο ως έναν από τους πρωτοπόρους που κατασκεύασαν μικρά ανασχετικά φράγματα στην Απείρανθο της Νάξου), ωστόσο δεν παρέβλεψε και τη συμβολή των μεγαλύτερων λιμνοδεξαμενών που έχουν ήδη γίνει ή βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως π.χ. η λιμνοδεξαμενή της Σερίφου και το φράγμα του Τσικαλαριού, το οποίο υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2020.

Όσον αφορά στις αφαλατώσεις, ο κ. Συρμαλένιος υπενθύμισε την προσπάθεια που έγινε τα τελευταία χρόνια από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για κατάργηση της κοστοβόρας μεταφοράς στα άνυδρα νησιά με υδροφόρα πλοία, η οποία – όπως είπε – «σχεδόν φθάνει στο τέλος», αφού οι εγκαταστάσεις μονάδων αφαλάτωσης ήταν αυτές που υποκατέστησαν την μεταφορά, εξοικονομώντας σημαντικά χρηματικά ποσά. «Η εισήγηση τοποθετήθηκε κατά των αφαλατώσεων, όμως πρέπει να δούμε πώς από το σημερινό μοντέλο αντιμετώπισης της λειψυδρίας σε πολλά νησιά, θα φθάσουμε στο μοντέλο βιώσιμης διαχείρισης, περνώντας και από τις αφαλατώσεις» ανέφερε μεταξύ άλλων ο βουλευτής, ο οποίος κατέληξε με την επισήμανση ότι συλλογικά η Πολιτεία, δηλαδή το κεντρικό κράτος και η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού, θα πρέπει να επεξεργαστούν ολοκληρωμένες πολιτικές διαχείρισης που θα εξασφαλίσουν μακροχρόνια σταθερές λύσεις.

(Visited 16 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*