Ν. Συρμαλένιος: Εξίσωση στις αμοιβές γιατρών και προσωπικού του Νοσοκομείου Θήρας με τις αμοιβές του ΕΣΥ

syrmalenios
Άκης Αξαόπουλος
18/10/2019 19:39
 
 
 

 

Την εξίσωση των αμοιβών των γιατρών και του προσωπικού που υπηρετεί στο Νοσοκομείο Θήρας με τις αμοιβές του ΕΣΥ ζήτησε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε για το Νοσοκομείο Θήρας. Παράλληλα, με αφορμή τη συζήτηση και τις απαντήσεις που δόθηκαν από τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, ο Νίκος Συρμαλένιος δήλωσε ότι παραμένει επίσης ζητούμενο η διασφάλιση του επικουρικού προσωπικού, καθώς οι σχετικές οι συμβάσεις έληξαν και δεν έχουν ανανεωθεί, με αποτέλεσμα οι επικουρικοί εργαζόμενοι να βρίσκονται στο δρόμο.

Κατά τη συζήτηση της ερώτησης, ο βουλευτής Κυκλάδων επανέλαβε τη σημασία που έχει το Νοσοκομείο Θήρας για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, όχι μόνο των κατοίκων της Θήρας και των χιλιάδων τουριστών που επισκέπτονται το νησί, αλλά και για την περίθαλψη των κατοίκων όλων των γειτονικών νησιών. Για τον λόγο αυτό, τόνισε, θα πρέπει το υπουργείο Υγείας να διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία και την επαρκή στελέχωση του Νοσοκομείου Θήρας.

Απόσπασμα από τα πρακτικά της Βουλής της συζήτησης για το νοσοκομείο Θήρας

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θέλω να κάνω μία πολύ σύντομη αναδρομή για το Νοσοκομείο της Σαντορίνης. Γνωρίζετε και εσείς ότι τον Ιούλη του 2016 εγκαινιάστηκε το Νοσοκομείο της Σαντορίνης από τον πρώην Πρωθυπουργό, τον Αλέξη Τσίπρα, μετά από τεσσεράμισι σχεδόν χρόνια που είχε κατασκευαστεί ένα πλήρως εξοπλισμένο κτήριο, το οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ήθελε να ιδιωτικοποιήσει. Το Νοσοκομείο, λοιπόν, ιδρύθηκε με δημόσιο χαρακτήρα, όπως ακριβώς ήθελε και η Ιερά Μητρόπολη της Σαντορίνης, η οποία δώρισε το οικόπεδο. Λειτουργεί, λοιπόν, με δημόσιο χαρακτήρα και υπό την εποπτεία της ΑΕΜΥ, διότι έτσι επέλεξαν την περίοδο εκείνη και οι τοπικοί φορείς της Σαντορίνης, σε συνεργασία με το Υπουργείο.
Από την έναρξη λειτουργίας του έχουν περάσει εκατοντάδες χιλιάδες περιστατικά μέχρι σήμερα. Το δε πρώτο πεντάμηνο του 2019 είχαμε γύρω στα είκοσι επτά χιλιάδες εξακόσια σαράντα τρία περιστατικά, γύρω στις εκατόν εξήντα χειρουργικές επεμβάσεις και πενήντα δύο τοκετούς.
Επίσης, θέλω να πω ότι όλα αυτά τα χρόνια το προσωπικό το οποίο υπηρετούσε στο Νοσοκομείο, όλων των ειδικοτήτων, ήταν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και γι’ αυτό ακριβώς η προηγούμενη κυβέρνηση, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τον Σεπτέμβριο του 2018 έβγαλε μία προκήρυξη για πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση αορίστου χρόνου εκατόν πενήντα οκτώ θέσεων. Αυτή η διαδικασία είχε σχεδόν ολοκληρωθεί τον Ιούλιο. Ξέρετε, όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για να ολοκληρωθούν χρειάζονται λίγο χρόνο. Δυστυχώς, εσείς βγάλατε δύο εγκυκλίους με το που αναλάβατε στην Κυβέρνηση και «παγώσατε» τις υπηρεσιακές μεταβολές.
Καταθέσαμε ερώτηση αρχές Αυγούστου και επειδή δεν υπήρξε καμία απάντηση σε αυτή την απλή ερώτηση, υποχρεωθήκαμε να τη μετατρέψουμε σε επίκαιρη ερώτηση. Θα ήθελα να ξέρω αν υπάρχει κάποια εξέλιξη θετική πάνω σε αυτό το θέμα -νομίζω ότι υπάρχει, αλλά θα το πείτε εσείς. Το ζήτημα είναι, λοιπόν, γιατί καθυστέρησε όλη αυτή η διαδικασία, είδη διαδικασιών που είχαν εγκριθεί από το ΑΣΕΠ και είχαν ολοκληρωθεί όταν αναλάβατε.
Διότι είναι δεδομένο ότι το Νοσοκομείο της Σαντορίνης αποτελεί ένα κόσμημα, το οποίο εξυπηρετεί εκατομμύρια -θα έλεγα- ντόπιους και επισκέπτες και όχι μόνο αυτούς που επισκέπτονται, τους τουρίστες, αλλά και τα γύρω μικρά νησιά που έχουν απόλυτη ανάγκη από υγειονομική περίθαλψη.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ (Υφυπουργός Υγείας): Θα ήθελα να πω μία κουβέντα μόνο για όσα αναφέρατε για την πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Το Υπουργείο Υγείας θα είναι συνεπές ως προς την τήρηση των χρόνων, προκειμένου να κυρωθεί η εν λόγω πράξη νομοθετικού περιεχομένου.
Έρχομαι τώρα την ερώτηση του κ. Συρμαλένιου. Κύριε Βουλευτά, καταρχάς, επιτρέψτε μου να πω ότι, ναι μεν, εγκαινιάσατε, κόψατε κορδέλα μετά βαΐων και κλάδων στο Νοσοκομείο Σαντορίνης, αλλά οι αεροδιακομιδές προς την Αθήνα συνεχίστηκαν. Χαιρόμαστε, τουλάχιστον, που υποστηρίζετε το Νοσοκομείο αυτό, το οποίο λειτουργεί υπό την ομπρέλα της ΑΕΜΥ. Είναι η Ανώνυμος Εταιρεία Μονάδων Υγείας. Είναι μια ανώνυμος εταιρεία του δημοσίου.
Στις 25 Σεπτεμβρίου 2019, με έγγραφό του ο Υπουργός Υγείας ήρε την απαγόρευση των υπηρεσιακών μεταβολών. Επομένως, το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο αναφέρεται στην ερώτησή σας θεωρήστε το ως λήξαν. Το ζήτημα των αυξημένων αναγκών σε προσωπικό υφίσταται όντως και ως κληρονομιά της δικής σας προηγούμενης Κυβέρνησης. Βούλησή μας είναι η λύση των προβλημάτων αυτών.
Είναι πλήρως κατανοητή -και έχει αποτυπωθεί ήδη από τη νέα διοίκηση της ΑΕΜΥ- η ανάγκη ενίσχυσης του προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, για όλες τις δομές της χώρας και για την ΑΕΜΥ και το Νοσοκομείο Σαντορίνης ειδικότερα, χωρίς αυτό να αποτελεί εξαίρεση.
Σήμερα που μιλάμε, οι διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού αορίστου χρόνου ολοκληρώνονται με ταχύτατους τους ρυθμούς, στο πλαίσιο βεβαίως των δυνατοτήτων. Από τις εκατόν πενήντα οκτώ θέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου έχουν καλυφθεί οι εκατόν σαράντα επτά. Για τις κατηγορίες ΤΕ και ΥΕ έχουν εκδοθεί τα ΦΕΚ διορισμών.
Αναφορικά με τις ειδικότητες και τα κενά που υπάρχουν, ο αριθμός των ορθοπεδικών στο Νοσοκομείο Σαντορίνης από έναν που βρήκαμε με την ολοκλήρωση της πρόσληψης από την προκήρυξη θα ανέλθει στους τρεις. Ο αριθμός των ακτινοδιαγνωστών ιατρών είναι ήδη στους τρεις και έχουμε ήδη δύο αναισθησιολόγους.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, έχετε δίκιο ότι στη φάση των μνημονίων βοήθησε το δημόσιο σύστημα υγείας, διότι έμεινε αποκλειστικά ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου υπό την εποπτεία των Υπουργείων Υγείας και Οικονομικών. Ήταν ο μόνος τρόπος για να μην υπάρχει έλεγχος στις προσλήψεις που υπήρχε από τους δανειστές, όπως ξέρετε, με τον κανόνα ένα προς δέκα ή ένα προς πέντε. Για’αυτό ακριβώς και επελέγη η ένταξη του Νοσοκομείου Σαντορίνης στην ΑΕΜΥ. Είναι πολύ σωστό.
Θέλω να πω, κύριε Υπουργέ, ότι οι αεροδιακομιδές που είπατε βεβαίως εξακολούθησαν. Εξακολούθησαν, όμως, σε υποπολλαπλάσιο ρυθμό από αυτόν ο οποίος υπήρχε πριν, διότι το Κέντρο Υγείας Σαντορίνης δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Είπα εκατομμύριο πριν δυνητικά με τους ανθρώπους οι οποίοι επισκέπτονται μαζί με τα κρουαζιερόπλοια. Γύρω στο ενάμισι εκατομμύριο τον χρόνο επισκέπτονται τη Σαντορίνη.
Επομένως, όλοι αυτοί είχαν τη δυνατότητα, εφ’ όσον είχαν πρόβλημα, να επισκεφθούν το Νοσοκομείο.
Υπάρχει τώρα, όμως, ένα πρόβλημα. Καλώς το ξεπαγώσατε -με καθυστέρηση βεβαίως, γιατί δεν ξέρω τι θέλατε να ελέγξετε και το ξεπαγώσατε μετά από δυόμισι μήνες από τότε που έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί οι προσλήψεις- αλλά αυτήν τη στιγμή υπάρχουν δύο σοβαρά προβλήματα, από τα οποία θα εξαρτηθεί και η πορεία του Νοσοκομείου.
Το ένα πρόβλημα είναι κατά πόσον θα εγκρίνετε τις υπερβάλλουσες υπερωρίες στους γιατρούς. Είναι κάτι το οποίο οι γιατροί κάνουν αναγκαστικά, διότι δεν φτάνουν και ξέρετε ότι, παρά τις επανειλημμένες προκηρύξεις, δεν έχει εμφανιστεί ο κατάλληλος αριθμός των γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, διότι υπάρχει και το σοβαρό πρόβλημα της κατοικίας στη Σαντορίνη.
Δυστυχώς, ο δήμος δεν βοήθησε, παρά το γεγονός ότι είχαν δεσμευτεί ότι θα βοηθήσουν με 1 εκατομμύριο ευρώ δαπάνη τον χρόνο. Ούτε ο δήμος, η προηγούμενη δημοτική αρχή, που άφησε αποθεματικό 26 εκατομμύρια ευρώ φεύγοντας, δεν βοήθησε και είχε δεσμευτεί ότι θα δίνει 1 εκατομμύριο ευρώ.
Εμείς δίναμε 5 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο μέσω της ΑΕΜΥ. Βεβαίως, αυτά δεν μπορούσαν να κατευθυνθούν σε κατοικίες των γιατρών, των νοσηλευτών και του λοιπού προσωπικού.
Άρα, το πρώτο θέμα είναι αν θα εγκρίνετε τις υπερβάλλουσες υπερωρίες.
Και το δεύτερο θέμα, το οποίο είχε συζητηθεί και ήταν στα σκαριά να τροποποιηθεί, ήταν το ενιαίο μισθολόγιο. Το ενιαίο μισθολόγιο του προσωπικού λόγω της ΑΕΜΥ είναι πολύ χαμηλότερο από το μισθολόγιο του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ (Υφυπουργός Υγείας): Κύριε Βουλευτά, ανέφερα πριν ότι στις 25/9 με έγγραφό του ο Υπουργός Υγείας προέβη σε άρση της απαγόρευσης των υπηρεσιακών μεταβολών. Για να είμαι πιο ακριβής, υπήρχε και νωρίτερα έγγραφο του Υπουργού ότι σε επείγουσες περιπτώσεις μπορούν να γίνουν υπηρεσιακές μεταβολές.
Και μάλιστα, γνωρίζετε πολύ καλά την περίπτωση με τον αναισθησιολόγο στο Νοσοκομείο της Σαντορίνης, όπου μετακινήσαμε αναισθησιολόγο, προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες του Νοσοκομείου της Σαντορίνης.
Τώρα, σε ό,τι αφορά τις υπερωρίες των γιατρών, είναι ήδη νόμος του κράτους. Προχθές στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας ψηφίσαμε τη νομιμοποίηση των δαπανών που αφορά στις υπερβάλλουσες υπερωρίες. Νομίζω ότι είναι ο ν. 4633. Επομένως, δεν υφίσταται πλέον και το θέμα αυτό.

(Visited 86 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*