Ν. Συρμαλένιος: Επιλεκτική ανάπτυξη για λίγους ο κύριος οικονομικός στόχος της ΝΔ

syrmalenios vouli
Άκης Αξαόπουλος
06/12/2019 11:31
 
 
 

 

Επιλεκτική ανάπτυξη για «φίλους» και ημετέρους και κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας, χωρίς φορολογικές ελαφρύνσεις και κοινωνική μέριμνα για τους πολλούς είναι ο κύριος οικονομικός στόχος της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως ανέφερε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διαδικασία ψήφισης του φορολογικού νομοσχεδίου. Ο στόχος αυτός της ΝΔ, τόνισε ο Νίκος Συρμαλένιος, προωθείται με συστηματικό τρόπο με το παρόν φορολογικό νομοσχέδιο, τον προϋπολογισμό του 2020 και τον αναπτυξιακό νόμο, αντικατοπτρίζοντας τη σκληρά νεοφιλελεύθερη φιλοσοφία της ΝΔ, που βασίζεται σε συνταγές «Θατσερικής έμπνευσης».

Ακολουθεί η ομιλία του Νίκου Συρμαλένιου:

«Το νομοσχέδιο αυτό, το φορολογικό, μαζί με τον προϋπολογισμό, μαζί με τον αναπτυξιακό νόμο δείχνουν ακριβώς την κεντρική φιλοσοφία της Κυβέρνησης. Και η κεντρική φιλοσοφία της Κυβέρνησης πράγματι είναι μια νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική, διότι δίνει πολλά στους λίγους και λίγα στους πολλούς. Αυτή είναι ακριβώς η συνταγή του νεοφιλελευθερισμού και δυστυχώς, επειδή έχει εφαρμοστεί σε πάρα πολλές χώρες στο παρελθόν αυτή η συνταγή, από τη Μεγάλη Βρετανία της κ. Θάτσερ κ.λπ. πάρα πολλά έχουν αναθεωρηθεί από τότε. Είναι ένα παρωχημένο μοντέλο, το οποίο δεν οδηγεί σε ανάπτυξη για όλους και με καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, όπως λέτε εσείς. Διότι, πρώτον, γίνεται ανάπτυξη επιλεκτικά απ’ αυτούς που εξυπηρετείτε ως φίλους και αυτοί επιλέγουν πού θα αναπτυχθούν. Δεν μπαίνουν στη λογική ενός σχεδίου συνεκτικού, αναπτυξιακού όπως είχαμε κάνει εμείς που είχαμε ένα συνολικό σχέδιο, που λέγαμε δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά είχαμε μια εθνική αναπτυξιακή στρατηγική. Αν ανοίξετε το site του Υπουργείου Ανάπτυξης, τον Απρίλιο του 2019 υπάρχει πραγματικά μια τέτοια συνεκτική αναπτυξιακή στρατηγική, την οποία την ακολουθήσαμε κατά γράμμα.

Έτσι, λοιπόν, εκτός από επιλεκτική ανάπτυξη, έχετε και κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας, διότι όλα τα νομοσχέδια που φέρνετε τώρα -και για τη ΔΕΗ προχθές, αλλά και οι διατάξεις του κ. Βρούτση- ωθούν τον κόσμο στην ανεργία. Οι απολύσεις είναι σίγουρο ότι αυξάνονται. Φοβάμαι ότι με βάση και τα στοιχεία από την ΕΡΓΑΝΗ του Οκτωβρίου –που το είχαμε κουβεντιάσει εδώ προ ημερών- έδειξαν μία μεγάλη αύξηση σε σχέση με το 2018 για τις απολύσεις. Το ίδιο ισχύει και για τις κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Για τους νεοπροσλαμβανόμενους λέτε, όχι μόνο για τη ΔΕΗ αλλά και για όλους τους άλλους τομείς –παρεμπιπτόντως, καταργείτε και τον ΑΣΕΠ για οργανισμούς κ.λπ.- ότι οι θέσεις αυτές θα είναι του κατώτατου μισθού, τον οποίο βεβαίως δεν τον αυξάνετε, όπως είχαμε εμείς προϋπολογίσει. Τον αυξήσαμε στα 650 ευρώ, σε πρώτη φάση, και στο πρόγραμμά μας ήταν άλλο ένα 15% για τα δύο επόμενα χρόνια.

Άρα, η ανάπτυξη για όλους με καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας έγινε ανάπτυξη για λίγους με κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Είχαμε ένα συνεκτικό σχέδιο και βάσει αυτού του σχεδίου προϋπολογίσαμε και τα μέτρα του 2019, μετά την έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018, τα οποία τα δώσαμε σε δύο δόσεις. Απλώς δεν πρόλαβαν οι Έλληνες πολίτες να εκτιμήσουν την αξία, διότι οι εκλογές ήταν αμέσως μετά τον Μάιο. Έτσι, δεν πρόλαβαν.

Επίσης, αυτά τα μέτρα που ακυρώνετε εσείς τώρα –την προκαταβολή φόρου, το ΦΠΑ από 13% στο 11%, τη μείωση της φορολογίας στα νησιά που είπε και κάποιος άλλος συνάδελφος κάτω από τρεις χιλιάδες εκατό κατοίκους, τα νησιά που θα καταργούσαμε τον ΕΝΦΙΑ κάτω από χίλιους κατοίκους, την εισφορά αλληλεγγύης κ.λπ.- όλα αυτά τα μέτρα, λοιπόν, εντάσσονταν. Γι’ αυτό σας καταθέσαμε και τροπολογίες. Δεν είπαμε εμείς το 28% να γίνει 24%. Είπαμε το 28% να γίνει 27%, από το 2019. Το 27% να γίνει 26% και 25%. Διότι, βεβαίως θέλαμε να ενισχύσουμε και τις επιχειρήσεις, αλλά εξασφαλίζοντας έναν δημοσιονομικό χώρο ο οποίος θα πήγαινε στη μεγάλη μάζα της πλειοψηφίας των ανθρώπων.

Βεβαίως, κάνετε κάποιες φοροελαφρύνσεις. Δεν θα πω ότι δεν κάνετε καμία φοροελάφρυνση. Διότι και από 2 έως 20 ευρώ τον μήνα είναι φοροελάφρυνση. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους είναι μεγαλύτερη γιατί τους βάζετε και το 9% κάτω από 10.000 εισόδημα.

Όμως, αυτό δεν είναι εξυπηρέτηση της μεσαίας τάξης. Δεν ξέρω αν είναι του κ. Σταϊκούρα το 6.500 ατομικό εισόδημα που φτάνει μέχρι 20.000 οικογενειακό ή της κ. Μπακογιάννη το 1.500 τον μήνα ατομικό εισόδημα, αυτό να το ξεκαθαρίσετε, αλλά εν πάση περιπτώσει μέχρι 20.000 έχετε συντελεστή 22%, αυτόν που υπήρχε ήδη. Δεν τον κατεβάζετε καθόλου. Και μέχρι 20.000 είναι η μεγάλη μάζα των κοινωνικών κατηγοριών της χώρας. Οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες, οι μικροί επιχειρηματίες είναι σε αυτά τα πλαίσια, βάσει δηλώσεων. Άλλο τα «μαύρα». Το τι γίνεται με τα «μαύρα» είναι άλλη ιστορία για την οποία όλοι έχουμε ευθύνη και καθήκον.

Με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, όμως, που λέτε ότι θα καταπολεμήσετε τη φοροδιαφυγή, στην ουσία, ενώ είναι θετικό μέτρο ως θέση αρχής, δεν το καταπολεμάτε διότι δυσκολεύετε μόνον τα μικρά και μεσαία εισοδήματα τα οποία δεν είναι εύκολο να πληρώσουν υποχρεωτικά το 30% με ηλεκτρονικές συναλλαγές όταν έχουν εισόδημα 10.000 ή 12.000. Αντίθετα, βάζετε «ταβάνι» τις 20.000 στο όριο δαπανών. Άρα, αυτός που έχει 80.000 ή 60.000 είναι πολύ εύκολο να ξοδέψει 20.000. Δεν έχει κανένα πρόβλημα -καλύπτεται άνετα- ή μπορεί να καλύψει και το 1/3, εν πάση περιπτώσει.

Λοιπόν, επειδή ο χρόνος πέρασε και παρότι ως εορτάζων θα μπορούσα να «φάω» και μισό λεπτό ακόμα, θα τελειώσω λέγοντας ότι αυτή η ανάπτυξη δεν είναι ανάπτυξη, ούτε δίκαιη, ούτε βιώσιμη. Δεν διανέμει τον πλούτο με δίκαιο τρόπο και δεν εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα που δεν αρκεί να είναι κάποια κίνητρα για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Είναι σωστό αυτό, αλλά από εκεί και πέρα είναι μία ολόκληρη αντίληψη η βιώσιμη ανάπτυξη. Είναι ένα παραγωγικό μοντέλο και καταναλωτικό.

Εσείς, κύριε Αμυρά, προέρχεστε από χώρους που είχατε υπερασπιστεί αυτά τα μοντέλα. Τώρα αλλάξατε. Δεν ξέρω αν θα αλλάξετε εσείς τη Νέα Δημοκρατία ή θα αλλάξει η Νέα Δημοκρατία εσάς.

Εν πάση περιπτώσει, το παραγωγικό μοντέλο είναι μία ολόκληρη φιλοσοφία και το οποίο έχει να κάνει φυσικά με την κλιματική αλλαγή. Αυτό ακριβώς εμείς, στα πλαίσια της στρατηγικής που είχαμε χαράξει, εκπονούμε με το νέο μας πρόγραμμα, που θα ψηφίσουμε στο Συνέδριο την άνοιξη του 2020».

(Visited 51 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*