Ν.Συρμαλένιος: «Κοινωνικό μέρισμα κοροϊδίας και ανύπαρκτη προστασία της πρώτης κατοικίας από τη ΝΔ»

Άκης Αξαόπουλος
12/02/2020 22:43
 
 
 

 

Το κοινωνικό μέρισμα, τα 215 εκατομμύρια, τα οποία έδωσε η Νέα Δημοκρατία τον Δεκέμβριο ήταν ένα κοινωνικό μέρισμα κοροϊδίας. Διότι απευθύνθηκε σε πολύ λιγότερο ευάλωτα στρώματα και συμπολίτες μας.

Απευθύνθηκε περίπου στο 1/4 των νοικοκυριών και των φυσικών προσώπων από αυτά στα οποία απευθύνθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ στο τέλος του 2018, με τα 780 εκατομμύρια, αλλά και με τα κοινωνικά μερίσματα με τα οποία είχε απευθυνθεί τον Δεκέμβριο του 2016 και τον Δεκέμβριο του 2017.

Αυτό επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου για το κοινωνικό μέρισμα. Για την προστασία της πρώτης κατοικίας ανέφερε ότι όπως όλα δείχνουν μετά το τέλος Απριλίου δεν θα υπάρχει καμία προστασία, καθώς ακόμα δεν υπάρχει κάποιο πλαίσιο και ήδη εκπρόσωπος των ελληνικών τραπεζών δήλωσε στη Βουλή ότι για το πρώτο τρίμηνο εκκρεμούν περίπου τρεις χιλιάδες πλειστηριασμοί.

Σε σχέση με τις τροπολογίες τόνισε ότι τη θετική μείωση του ΦΠΑ στο 6% στα διαγνωστικά παρασκευάσματα και αντιδραστήρια που χρησιμοποιούνται στις ακτινοθεραπείες των καρκινοπαθών -που είναι βεβαίως θετικό μέτρο- τη φέρνει η κυβέρνηση την ίδια ώρα που ακυρώνει τη σύμβαση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με το ελληνικό δημόσιο, για τις δωρεάν μονάδες παραγωγής ραδιοφαρμάκων, που προφανώς και αυτά απευθύνονται και σε καρκινοπαθείς.

Επίσης, ανέφερε ότι για τα δέκα μεγάλα λιμάνια της χώρας οι επιχειρούμενες ρυθμίσεις είναι «δωράκια» προς τους επερχόμενους επενδυτές, αναγορεύουν το ΤΑΙΠΕΔ ως τον απόλυτο κυρίαρχο διαπραγματευτή αυτών των συμβάσεων, παρακάμπτοντας ουσιαστικά τους Οργανισμούς Λιμένων και δημιουργώντας συνθήκες μη βιωσιμότητας για τους Οργανισμούς Λιμένων με το αντιστάθμισμα στο οποίο βάζετε ανώτατο όριο 5%.

Ακολουθεί η ομιλία του Νίκου Συρμαλένιου:

«Το κοινωνικό μέρισμα, τα 215 εκατομμύρια, τα οποία έδωσε η Νέα Δημοκρατία τον Δεκέμβριο ήταν ένα κοινωνικό μέρισμα κοροϊδίας. Διότι απευθύνθηκε σε πολύ λιγότερο ευάλωτα στρώματα και συμπολίτες μας. Απευθύνθηκε περίπου στο 1/4 των νοικοκυριών και των φυσικών προσώπων από αυτά στα οποία απευθυνθήκαμε εμείς στο τέλος του 2018, με τα 780 εκατομμύρια, αλλά και με τα κοινωνικά μερίσματα με τα οποία είχαμε απευθυνθεί τον Δεκέμβριο του 2016 και τον Δεκέμβριο του 2017.

Θέλω να πω ότι είναι απόλυτα ψευδές αυτό που ισχυρίζεται η Νέα Δημοκρατία, το ότι δεν υπήρχε δημοσιονομικός χώρος για να δώσει περισσότερα χρήματα ως κοινωνικό μέρισμα. Δημοσιονομικός χώρος υπήρχε. Τον ανακαλύψατε αμέσως μετά τις εκλογές με τα 200 εκατομμύρια που δώσατε επιπλέον για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, κυρίως στα υψηλά εισοδήματα, πάνω από 500.000 αξίας ακίνητα.

Δημοσιονομικό χώρο εσείς οι ίδιοι ισχυρίζεστε ότι βρήκατε ένα δισεκατομμύριο, αλλά από το ένα δισεκατομμύριο περίσσεψαν 215 εκατομμύρια μόνο για το κοινωνικό μέρισμα. Τα υπόλοιπα απευθύνθηκαν στον ΕΝΦΙΑ, με τη μορφή που σας είπα πριν. Απευθύνθηκαν, πάνω από τα 200 που εμείς είχαμε ψηφίσει για τα ασθενή και μεσαία εισοδήματα, στη μείωση του φόρου των μεγάλων επιχειρήσεων, από το 28% στο 24%. Απευθύνθηκαν στη μείωση του μερίσματος κ.λπ.

Άρα, απευθύνθηκαν ταξικά εκεί που θέλατε εσείς, για να βοηθήσετε τα υψηλά εισοδήματα και όχι τα χαμηλά και ευάλωτα στρώματα.

Επίσης, είπατε ότι είχαμε εξαντλήσει τον δημοσιονομικό χώρο με την λεγόμενη δέκατη τρίτη σύνταξη, που εσείς τη λέτε «λεγόμενη». Ήταν όμως μια σύνταξη η οποία εφαρμόστηκε κλιμακωτά την πρώτη φορά και δόθηκε μετά από πολλά χρόνια, αφού την είχατε καταργήσει εσείς το 2012-2013 και θα την έβλεπαν κάθε Πάσχα οι συνταξιούχοι. Αυτή τη σύνταξη καταργείτε ολοσχερώς τώρα με το νέο ασφαλιστικό το οποίο θα συζητήσουμε τις επόμενες εβδομάδες. Δεν ήταν όμως προεκλογικό επίδομα. Ήταν ένα μόνιμο μέτρο το οποίο εσείς καταργείται.

Να πω και μία κουβέντα για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Προφανώς μετά το τέλος Απριλίου δεν θα υπάρχει καμία προστασία.

Είπατε, κύριε Σταϊκούρα, σε μία επιτροπή πριν από μια-δυο εβδομάδες ότι θα φτιάξετε ένα νέο πλαίσιο. Αναμένουμε να δούμε αν θα υπάρξει τέτοιο νέο πλαίσιο. Όμως, ήδη εκπρόσωπος των ελληνικών τραπεζών μάς είπε ότι για το πρώτο τρίμηνο εκκρεμούν περίπου τρεις χιλιάδες πλειστηριασμοί.

Σε σχέση με τις τροπολογίες θα ήθελα να πω τα εξής. Μας φέρατε σωρεία τροπολογιών που είναι στο ίδιο κείμενο θετικές και αρνητικές διατάξεις, υποχρεώνοντας να ψηφίσουν τα κόμματα και οι Βουλευτές συλλήβδην, είτε θετικά είτε αρνητικά, και αυτό είναι μία συγκεκριμένη σκοπιμότητα.

Θέλω να πω και το εξής. Για παράδειγμα, τη θετική μείωση του ΦΠΑ στο 6% στα διαγνωστικά παρασκευάσματα και αντιδραστήρια που χρησιμοποιούνται στις ακτινοθεραπείες των καρκινοπαθών -που είναι βεβαίως θετικό μέτρο- τη φέρνετε την ίδια ώρα που αύριο το πρωί ακυρώνετε τη σύμβαση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με το ελληνικό δημόσιο, τις δωρεάν μονάδες παραγωγής ραδιοφαρμάκων, τα λεγόμενα κύκλοτρα, προς τα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην έρευνα για παραγωγή και άλλων ραδιοφαρμάκων που προφανώς και αυτά απευθύνονται σε καρκινοπαθείς.

Και το ζήτημα είναι ότι με αυτήν την ακύρωση ακριβώς δημιουργείτε καρτέλ ανεβάζοντας τελικά στα ύψη την τιμή του ραδιοφαρμάκου. Άρα, τη μια μέρα λέτε ότι δίνετε με το ένα χέρι και την άλλη μέρα πολλαπλά παίρνετε πίσω αυτό το οποίο δίνετε.

Θα ήθελα να πω και μια κουβέντα για τα λιμάνια. Τα άρθρα 4, 5, 6 και 7 στην τροπολογία που φέρνετε για τα δέκα μεγάλα λιμάνια της χώρας προφανώς και οι τρεις επερχόμενες τροποποιήσεις, δηλαδή η επιμήκυνση της παραχώρησης στα εξήντα χρόνια, τα αντισταθμιστικά οφέλη υπέρ των Οργανισμών Λιμένων που τους δίνετε ανώτατο όριο 5% και η σύναψη πολλαπλών ταυτόχρονων ή και διαδοχικών συμβάσεων υποπαραχωρήσεων τι κάνουν;

Είναι δωράκια προς τους επερχόμενους επενδυτές, αναγορεύουν το ΤΑΙΠΕΔ ως τον απόλυτο κυρίαρχο διαπραγματευτή αυτών των συμβάσεων, παρακάμπτοντας ουσιαστικά τους Οργανισμούς Λιμένων και δημιουργώντας συνθήκες μη βιωσιμότητας για τους Οργανισμούς Λιμένων με το αντιστάθμισμα στο οποίο βάζετε ανώτατο όριο 5%.

Ουσιαστικά προχωράτε στην ανατροπή του νόμου που ψηφίσαμε εμείς, το ν.4597 του 2019, για το καθεστώς των υποπαραχωρήσεων, που είναι ένα καθεστώς το οποίο ισχύει σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή λιμενική πολιτική, στο 90% των λιμανιών της Ευρώπης που κατοχυρώνουν την δημόσια ή την αυτοδιοικητική ιδιοκτησία στα λιμάνια. Αυτό θέλετε. Δεν αρκείστε με τις υποπαραχωρήσεις, θέλετε πλήρεις ιδιωτικοποιήσεις και γι’ αυτό θέλετε να περάσετε αυτήν την τροπολογία.

Μια κουβέντα ακόμα, κύριε Πρόεδρε και τελειώνω. Οι αλλαγές στην ΑΑΔΕ δεν είναι καθόλου αθώες. Η ουσιαστική μετατροπή της ΑΑΔΕ σε ένα φέουδο του εκάστοτε διοικητή δημιουργεί μια υπηρεσία εκτός ελέγχου και εκτός κανόνων του δημοσίου, παρακάμπτει το δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα και μετατρέπει την ΑΑΔΕ σαν ένα αυτονομημένο όργανο μέσω του οποίου ασκούνται σοβαρές πλευρές της δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής.

Αυτό θέλετε να κάνετε, δημιουργείτε μια ΑΑΔΕ προπομπό ενός οργανισμού εκτός ελέγχου του δημοσίου, κάτι το οποίο το ζητούσαν επίμονα οι δανειστές επί χρόνια και που εμείς δεν είχαμε επιτρέψει να το προχωρήσουμε.

Για τη ΛΑΡΚΟ είπαν οι συνάδελφοι. Προφανώς καταψηφίζουμε αυτές τις διατάξεις. Και νομίζω ότι πολύ γρήγορα τα δυσμενή αποτελέσματα για τους εργαζόμενους και για το δημόσιο συμφέρον θα φανούν».

(Visited 53 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*